קפיטליזם 3.0
הבלתי נארזים
שתי יזמיות ברלינאיות גייסו במימון המונים סכום שיאפשר להן לפתוח חנות ראשונה בלי אריזות פלסטיק וניילון — הקונים יביאו מהבית כלים למילוי חוזר
מילנה גלימבובסקי (Milena Glimbovski) ושרה וולף (Sara Wolf) מביאות בימים אלה לברלין קונספט ניסיוני בשם Original Unverpackt שבמסגרתו יוקם סופרמרקט נטול אריזות. הרעיון מאחורי היוזמה הזו ברור: לאפשר לצרכנים להפחית באופן דרמטי את אינספור אריזות הפלסטיק והניילון שמתלוות לקניות - מסוג הדברים שמזהמים את הסביבה ויוצרים כתמי ענק של פלסטיק בגודל טקסס, השטים באוקיינוס. השתיים, שרק נמצאות בשלב גיוס ההון, זוכות בינתיים לתמיכה אדירה מהצרכנים. דרך אתר מימון ההמונים הגרמני startnext, הן הצליחו לגייס בתוך שבוע בלבד 45 אלף יורו - פי שניים מההון הראשוני שביקשו. נראה שהגרמנים צמאים לאופציה שכזו.
אז מה תכלול האופציה? השתיים, שמתכננות רשת של מרכולים נטולי אריזות, כבר הצליחו להרכיב רשימה של כ־600 מוצרי מזון שיימכרו ללא פלסטיק וניילון בחנות החדשה שתיפתח ברובע קרויצברג הטרנדי. הן גם יעניקו ללקוחות מכלים למילוי חוזר, כך שלקוחות יוכלו לחזור עם בקבוקים נקיים ולמלא אותם ביין, מיץ, ואפילו חלב. בחנות יימכרו שקיות בד למילוי חוזר של מגוון מוצרים יבשים כמו אורז, קינואה ועדשים. גם חומרי הניקוי שיימכרו במקום יוזרמו מברזים במכלי ענק היישר אל מכלים שהקונים יביאו עמם. הקונספט הזה לא רק מועיל לסביבה, אלא גם יוצר לחנות יתרון מחירים על המתחרים - כשלא צריך אריזות, מחירי הסחורות נמוכים יותר.
החנות החדשה, שתעוצב בקו מודרני ונקי, תשלב גם אג'נדה חברתית מתקדמת. היא תרכוש את רוב הסחורה שלה מיצרנים מקומיים במחירים תחרותיים. העובדה שהיא מייתרת לאורך זמן את האריזות תאפשר לה להגדיל את שולי הרווח, וכך גם למכור תוצרת מקומית וטרייה במחירים תחרותיים. חלק מהרווחים יוסט לטובת מחירים נמוכים במיוחד עבור לקוחות שנתמכים בקצבת סעד, כמו מחוסרי עבודה וקשישים. הלקוחות הרגילים ישלמו מחיר מלא, אבל וולף וגלימבובסקי טוענות כי הוא לא יעלה על המחיר של מוצרים שנמכרים ברשתות הגדולות בגרמניה.
החנות הברלינאית היא חלק ממגמה שצוברת תאוצה במערב. הסנונית הראשונה היתה חנות לונדונית שלמרות החשיפה העצומה שקיבלה, נסגרה בשנה האחרונה. בניגוד ללונדונים, חנות in.gredients הממוקמת ביוסטון שבטקסס כבר עובדת עם אותו קונספט בהצלחה זה כמה שנים. אליה הצטרפו בשנים האחרונות Effecorta האיטלקית, ש־80% מהמוצרים שלה מגיעים מהרדיוס של 70 הקילומטרים הקרובים לחנות; Catalan Granel הספרדית שמחזיקה בקונספט דומה; ו־Greisslerei־Mass הווינאית שזוכה להצלחה רבה.