מבחן רכב: האריה הצרפתי למד גרמנית
עם מנוע חזק ושש אלי קרב, נסיעה שקטה ומראה מצודד – פיז'ו 308 החדשה מצליחה להתקרב למודל החיקוי – המתחרות מגרמניה. עם זאת, האופי הצרפתי פורץ בכל זאת דרך מסך מגע עקשני במיוחד ואיכות חומרים לא אחידה. בעולם היא צפויה לרשום הצלחה, אבל לא בטוח שהנהגים הישראלים יהיו מוכנים לשלם את תוספת המחיר על חדשנותה
- לראשונה מאז הקמתה, יבואנית פיז'ו וסיטרואן תמנה מנכ"ל חיצוני
- מבחן רכב: 100 אלף סיבות להמר על פיז'ו 2008
- פיז'ו 308 נבחרה למכונית השנה באירופה
תראו את ההנהלה. כולם צעירים כאלה, עם זיפי זקן בני יומיים. והם מחייכים המון. אין להם עניבה, אך יש להם חליפה יקרה מאוד בצבע אפור עם פסים. הם מאוד נועזים, חלקם בג'ינס. הם שותים קוקטיילים. הם כבר לא ממש צרפתים שרופים, כי הם יודעים שגרמנים יודעים איך לעשות כסף וצרפתים יודעים לעשות גבינה. אז הם רוצים להיות גרמנים. גם במכוניות שלהם הם טיפה רוצים להיות גרמניה.
בפועל מצבה של פיז'ו לא כל כך נפלא, ולאנשי פיז'ו לקח כמה שנים להבין שמשהו לא בסדר. שהם מתמקדים יותר מדי בשוק המקומי ומשקיעים פחות מדי בפיתוח ובטיפוח של הזהות הצרפתית של הרכב. אנשי פיז'ו הימרו על האריה הלא נכון.
מניות בהצלחה
עכשיו יהיה בסדר. לפני שבועיים בדיוק הודיעה החברה על מכירה של 289 מיליון מניות שאפשרו לה לגייס 3 מיליארד יורו. בפועל הסכום הזה נועד לאפשר לחברה לשרוד, באמצעות המצאת מערכות הנעה חדשות והתרחבות לשווקים שעד כה הפעילות בהם לא היתה מספקת, כמו בדרום אמריקה ובברית המועצות לשעבר.
מי קנה את המניות? הציבור, הממשלה וגם הסינים, שרכשו 14.1% ממניות פיז'ו. למה פיז'ו צריכה לגייס כספים, אם כל הצרפתים בהשקת פיז'ו 308 מחייכים בניחותא? הסיבה נמצאת מתחת לפני השטח: פיז'ו לא רווחית משנת 2011 ולכן היא זקוקה לדגמים מנצחים כמו אוויר לנשימה - ראה ערך פיז'ו 308. העניין הוא שפיז'ו 308 חייבת להיות פיז'ו וגם לא להיות פיז'ו.
היא חייבת להיות פיז'ו כי ישנם ערכים מסוימים של המותג שהלקוחות מאוד אוהבים ומוקירים, החל במראה וכלה בהתנהגות הכביש. אך היא חייבת לא להיות פיז'ו כדי להתמודד בשווקים העולמיים מול פולקסווגן, קיה ויונדאי, מותגים שהשכילו לטפח זהות גלובלית בזמן שלמכוניות של פיז'ו עוד היה ניחוח של בוז'ולה. היא נכנסת למערכה עם נשק רציני: תואר "מכונית השנה באירופה", כבר עם הצגתה.
עבור הישראלים, שמורגלים באינספור תארים צרכניים, מדובר בתואר חסר חשיבות, אך עבור האירופים מדובר בגושפנקה לאיכות. למעשה, אנשי החברה הצרפתית כה בטוחים בסיכויי הצלחתו של הדגם החדש, עד שלא היססו להצמיד את שלוש הספרות 308 לישבנו של הדגם. זאת אף שהדגם הישן מעולם לא זכה למספרי מכירות דומים לאלה של פולקסווגן, ובמידה רבה היה אחראי לירידה במכירות פיז'ו בשוק האירופי.
בפועל, פיז'ו 308 החדשה מנערת כל זיכרון מהקודמת שהיה קשה מאוד לאהוב. היה לה ישבן ענקי ומוזר וחרטום עם לוע ענק שנראה מוכן לטרוף באגטים. גם 307 שקדמה לה לא היתה מכונית נאה — בניגוד ל־306, הסבתא, שהיתה מינימליסטית וחדה וידעה לסובב ראשים. 308 החדשה שונה לחלוטין. היא דומה לגרסה מגודלת של פיז'ו 208, ומדובר כאן במחמאה. למכונית המבחן יש גלגלי ענק שמשתלבים היטב בקווי המתאר הכלליים של הרכב ובמראה הכללי הנאה.
אך עיקר המהפכה, לפי פיז'ו, מתרחשת בפנים. במקום כפתורים יש צג מגע, במקום הגה גדול שדרכו משתקפים השעונים יש הגה קטן שהשעונים נמצאים מעליו, ואילו איכות החומרים אמורה לעלות מדרגה לטריטוריות הגרמניות. בפועל, פיז'ו 308 מצליחה ברוב המשימות. תנוחת הנהיגה מצוינת, וברגע שמתרגלים לעובדה ששעוני המהירות אינם משתקפים דרך ההגה, אפשר ליהנות מן הנסיעה. הבעיה: איכות החומרים שלה עדיין אינה אחידה. רוב לוח המחוונים מגומר היטב, אך עדיין ישנם מקומות שבהם הפלסטיקה דורשת שדרוג. גם מסך המגע מציג לעתים סרבנות צרפתית במקום יעילות גרמנית ומסרב להתחבר לרשת, או שאינו מתמסר למגע יד אדם, כמו סמארטפון סורר וכועס.
התנהגות כביש מדויקת
אחת מנקודות התורפה של יצרנית נטולת כסף היא חוסר יכולת לפתח טכנולוגיות. לכן דגמים רבים של פיז'ו השתמשו שנים רבות במנועים מיושנים. 308 היא מכונית שונה. הפעם הצרפתים פתחו את הארנק והתוצאה מרשימה עם מנוע זעיר בנפח 1.2 ליטרים, שמפיק 120 כוחות סוס באמצעות מגדש טורבו. המנוע חלק, חזק ושש אלי קרב, במיוחד בשידוך לתיבת הילוכים ידנית.
מנועי שלוש בוכנות סובלים בדרך כלל מתופעת לוואי של רעידות, אך זה של ה־308 פועל היטב. גם איכות הנסיעה שלה מכוונת ישר ללב היעילות הגרמנית. היא שקטה למדי, יודעת היטב כיצד לבלוע שיבושים בכביש וגם נענית בשמחה להעברות משקל.
פיז'ו 308 מסיימת מבחן, שאפשר לנתח בשני מישורים: העולמי והישראלי. במישור העולמי, היא מכונית ראויה בהחלט. יש לה כל מה שצריך כדי להתחרות ישירות מול יונדאי, קיה, טויוטה וגם פולקסווגן. אמנם לא מדובר כאן במכונית מושלמת והממשק עדיין דורש הסתגלות, אך היא מפצה על כך בשפע של חדשנות, אבזור והתנהגות כביש מהודקת ומדויקת.
במישור הישראלי מדובר בתהליך שונה: כאן ייתכן בהחלט שה־308 צפויה לנהל קרב קשה מול מותגי ה"כמעט פרימיום" כגון פולקסווגן גולף, שבעצמה כבר לא נחשבת ללהיט מכירות. אחת הבעיות העיקריות בפלח שוק זה היא שעל איכות, אבזור וחדשנות צריך לשלם, והישראלים לא תמיד יודעים כיצד לזהות את האיכויות הללו ומעדיפים לוותר עליהן לטובת מותגים אחרים. הוסיפו לכך את העובדה ששוק מכוניות ההאצ'בק (חמש דלתות) אינו נחשב בישראל לשוק מוביל, ותגיעו למסקנה שמה שטוב לאירופה לא תמיד טוב לישראל. כך שה־308 עלולה ליפול בין הכיסאות בשוק הרכב המקומי דווקא בשל היותה חדשנית, מאובזרת ומוצלחת.