חשיפת כלכליסט
החשכ"ל בדו"ח חמור על תיירות המרפא: הניתוחים נעשים על חשבון חולים ישראלים
דו"ח מיוחד של החשבת הכללית במשרד האוצר חושף לראשונה את הזינוק בהיקף הטיפולים הרפואיים שניתנים לתיירי מרפא ואת הכשלים בהתנהלות של בתי החולים. 75% מהטיפולים נעשים בשעות הבוקר על חשבון הציבור הישראלי, בתי החולים מקצרים תורים לתיירים, ועובדי בתי החולים משמשים כסוכנים להבאת תיירים וגורפים עמלות של עשרות אחוזים. שיאן תיירות המרפא: איכילוב, עם זינוק של 72% בשנת 2013
בתי החולים מטפלים במרבית תיירי המרפא בשעות הבוקר על חשבון חולים ישראלים בניגוד לכללי משרד הבריאות; הם מקצרים את התורים לניתוחים עבור תיירי המרפא על חשבון חולים ישראלים בניגוד לכללי משרד הבריאות; והם גובים מתיירי המרפא תעריפים מנופחים לניתוחים אך מנגד מעבירים לקופת בית החולים כספים על בסיס תעריפים מופחתים יותר, כשלא ברור לאן הולך העודף.
ממצאים אלה ונוספים, כפי שיפורטו בהמשך, עולים מדו״ח חמור שחובר באגף החשב הכללי ביוזמת החשבת הכללית מיכל עבאדי-בויאנג׳ו בנושא תיירות המרפא בישראל. היוזמה לחבר את הדו״ח עלתה כחלק ממהלך כולל שנערך באגף החשב הכללי, במסגרתו מבוצעים דוחות ביקורת מונחית ניהול סיכונים.
בימים אלה, במסגרת ועדת גרמן, נבחנת השאלה האם להרחיב את פעילות תיירות המרפא בישראל הממצאים שעולים מן הדו״ח של אגף החשב הכללי ונחשפים כאן לראשונה תומכים חד משמעית בטענות של מתנגדי הרחבת תיירות המרפא. בגלל חשיבות הממצאים, אגף החשב הכללי העביר את הדו"ח לשרת הבריאות יעל גרמן על מנת שתתחשב בהם בעת קבלת ההחלטות על תיירות המרפא.
הדו"ח עצמו נערך במהלך שנת 2013 ובתחילת 2014 והוא מכיל נתונים לגבי השנים 2011-2013 שמעידים על גידול משמעותי בפעילות. עם זאת, לטענת מנהלי בתי החולים הגדולים במהלך 2014 נבלמה פעילות תיירות המרפא בעיקר לאחר שידור תחקיר עובדה בדצמבר 2013 על הנעשה בבית החולים איכילוב (תחקיר שבעקבותיו נפתחה חקירת משטרה נגד שלושה מהרופאים הבכירים באיכילוב בחשד שלקחו כסף מתחת לשולחן מתיירי מרפא).
ההכנסות לבתי החולים מתיירות מרפא זינקו ב-23% בשנה
אנשי אגף החשב הכללי בדקו את בתי החולים הממשלתיים הגדולים בישראל: תל השומר, איכילוב, רמב״ם, אסף הרופא וולפסון. הם לא בדקו את בתי החולים הפרטיים (אסותא והדסה) וגם לא את בתי החולים של קופת חולים כללית, שגם הם כולם מבצעים פעילות למען תיירי מרפא.
מנתוני החשב הכללי עולה כי בשנת 2013 בית החולים איכילוב עקף לראשונה את בית החולים תל השומר בהכנסות מתיירי מרפא. ההכנסות של איכילוב בשנת 2013 מתיירי מרפא עמדו על 155 מיליון שקל. זהו זינוק של 70% בתוך שנה אחת (ההכנסות של איכילוב ב-2012 מתיירות מרפא עמדו על 91 מיליון שקל).
ההכנסות של תל השומר, לעומת זאת, מתיירות מרפא ירדו מעט בשנת 2013 ועמדו על 116 מיליון שקל (לעומת 129 מיליון שקל בשנת 2012).
סך ההכנסות של חמשת בתי החולים הממשלתיים שנבדקו מתיירות מרפא בשנת 2013 עמד על 347 מיליון שקל (גידול של 23% לעומת שנת 2012).
ההוצאות של בתי החולים עבור מתן השירותים הסתכמו ב-196 מיליון שקל, כך שמדובר בעודף הכנסות על הוצאות של 151 מיליון שקל. לכאורה, כל הסכום הזה היה אמור לזרום לקופת בית החולים לטובת רכישת ציוד חדש, שיפוץ מחלקות וכדומה. אלא שבפועל, הסכום שנכנס לקופת בית החולים נמוך בהרבה, ועמד על 74 מיליון שקל בלבד (כלומר, רק מחצית).
75% מהניתוחים לתיירי המרפא מתקיימים בבוקר, על חשבון הציבור הישראלי
ממצאי הביקורת של אגף החשב הכללי עולה כי בתי החולים הממשלתיים חורגים במידה משמעותית מהכללים שקבע משרד הבריאות לניהול תיירות המרפא.
החוזר של משרד הבריאות קבע כי בתי החולים לא יוכלו לבצע ניתוחים לתיירי המרפא לפני השעה שלוש בצהריים (השעה שבה מתחילה המשמרת השנייה של בתי החולים). ובכל זאת, הביקורת של אנשי החשב הכללי העלתה כי ״חלק גדול מהפרוצדורות (הכוונה לניתוחים - ש״א) המורכבות מבוצעות בשעות הבוקר״. בית החולים היחידי שמקיים רישום ממוחשב של הניתוחים האלה הוא איכילוב (האחרים, תאמינו או לא, מנהלים רישום ידני בלבד), ולכן צוות הביקורת יכול לקבל ממנו נתונים מסודרים. הנתונים הראו כי בשנת 2013 כ-75% מהניתוחים שעברו תיירי המרפא התקיימו בשעות הבוקר. בבית החולים וולפסון דגם צוות הביקורת 22 תיקים של תיירי מרפא. 18 מתוכם (כלומר 82%) העידו על שירותים רפואיים (בדיקות, ניתוחים או ייעוץ רפואי) שנערכו בשעות הבוקר.
לממצא הזה יש חשיבות קריטית משום שלראשונה ישנה כאן קביעה ממשלתית כי הטיפול בתיירי המרפא נעשה בשעות הבוקר, כלומר על חשבון זמן הטיפול בציבור החולים הישראלים.
בנוסף, הבדיקה של אנשי החשב הכללי גילתה כי בכל בתי החולים שנבדקו ״קיימת פרוצדורה של קידום תורים לטובת תיירי המרפא. קביעת התורים עבור תיירי המרפא לא עוברת תהליך זהה לקביעת התורים עבור המטופלים הישראלים. ברוב המקרים נמצא כי מרגע בדיקת התייר על ידי רופא במסגרת בית החולים בפעם הראשונה ועד למועד בו הוא מנותח חולפים ימים ספורים בלבד״.
עוד העלה הדו"ח כי העמלות שסוכני תיירות המרפא - שמביאים את החולים מחו״ל לבתי החולים - הסוכנים הרפואיים לוקחים לכיסם נעות בין 10%-20% (בשני בתי החולים הגדולים - תל השומר ואיכילוב). בבתי החולים הקטנים יותר (רמב״ם, אסף הרופא וולפסון) העמלות לסוכנים יכולות להגיע עד 30% מעלות הטיפול.
עוד עלה מן הבדיקה ממצא חמור ולפיו ״עובדי בתי החולים משמשים לעיתים כסוכנים בעצמם״ וכי לעיתים הם רושמים את שם החברה שדרכה הם פועלים כסוכני תיירי מרפא על שם קרוב משפחה שלהם, על מנת שבדיקה שטחית לא תאתר זאת.
מבית החולים איכילוב נמסר בתגובה: "לצערנו, מצאנו בטיוטת הדו"ח מספר טעויות מהותיות, ביניהן לגבי היקף ההכנסות מתיירות מרפא בבית חולים שלנו. לגבי הפעילות בשעות הבוקר: חלק גדול מהפעילות של תיירות מרפא היא לחולי סרטן. מדובר בניתוחים מורכבים מאוד, שלא ניתן לבצעם אלא בשעות הבוקר. יתירה מזאת, גם לחולים ישראלים, הזקוקים לניתוחים אלה - התור קצר יחסית. בנוסף, בשנים 2013-2011 על כל שעה גידול בחדר ניתוח בוקר עבור תיירי מרפא, הגדלנו פי 4 את שעות חדר ניתוח (בשעות אחר הצהריים) עבור החולים הישראלים. המימון לגידול הפעילות לישראלים התאפשר, בין השאר, מהכנסות תיירות המרפא".