$
בארץ

הסכסוך בנמל אשדוד - עקב ניסיון למשוך הפקדות עודפות לפנסיה

ביום חמישי הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה בנמל אשדוד - כביכול בשל ביטול המכרז לקליטת 60 סוורים; ואולם בדיקת "כלכליסט" מעלה כי עילת הסכסוך היא הפנסיות של העובדים

ליאור גוטמן 22:2814.06.14

ביום חמישי האחרון הכריזה ההסתדרות על שורת סכסוכי עבודה במשק, בהם בנמל אשדוד. ההערכות הראשוניות היו שמדובר בסכסוך עבודה על רקע ביטול המכרז לקליטת 60 סוורים.

  

ואולם מבדיקת "כלכליסט" עולה שנושא מכרז הסוורים נמצא רק בשולי סכסוך העבודה, כאשר מתחת לפני השטח הבעיה שמטרידה את עובדי הנמל, ההסתדרות ומשרד האוצר היא מה לעשות עם הפנסיות של עובדי חברת נמל אשדוד.

 

פרשת הפנסיות של עובדי הנמל, שחזרה על עצמה גם בחברת החשמל, מתגלגלת אחורה לשנת 2005, אז הופרטה רשות הנמלים והרכבות ונולדו תחתיה שלוש חברות נמל ממשלתיות - אילת, אשדוד וחיפה - כמו גם רגולטור חדש, חברת נמל ישראל.  

 

בדצמבר 2010 התכוונה המדינה להגיש טיוטת תשקיף לקראת הנפקה של 15% מהאחזקות בנמל; ואולם אז גילו באוצר שבהסכם השכר שנחתם עם עובדי הנמלים ב־2005, לא הוגדרה כראוי ההתייחסות לשכר בעת הקמת חברת נמל אשדוד, כך שניתן היה להבין שהפנסיה שלהם תחושב לפי השכר האחרון לפני הפרישה. מאחר שהגיל הממוצע אז של עובדי נמל אשדוד היה גבוה משמעותית מהגיל הממוצע של עובדי נמל חיפה, ההפרשות הפנסיוניות שלהם היו גבוהות יותר. 

 

נמל אשדוד נמל אשדוד צילום: אוראל כהן

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" בדצמבר 2010, באוצר גילו הפרשה עודפת של 300 מיליון שקל לפנסיות, מה שהקפיא אז את פרסום התשקיף. הבעיה לא טופלה מאז, כך שאותן הפרשות חריגות לפנסיה רק המשיכו לצמוח לסכום שנע על פי ההערכות בין 500 ל-700 מיליון שקל.

 

בדיקת "כלכליסט" מהחודש שעבר העלתה שבדו"חות נמל אשדוד לסוף 2013, ההתחייבויות בשל סיום יחסי עובד־מעביד מסתכמות ב־856 מיליון שקל, ואולם הנמל הפריש 1.6 מיליארד שקל - כמעט פי שניים. בפועל, הנמל משתמש באותם כספים עודפים כדי לגרוף לעצמו רווחי מימון, מהלך שמשפר את תוצאותיו הכספיות ומייצר לו הכנסות שאינן נובעות בהכרח מנפח המכולות שמגיעות לרציפים. גם המדינה מרוויחה "בדלת האחורית" מהמצב העקום - בשלוש שנים האחרונות נמל אשדוד העביר למדינה דיבידינד של 544 מיליון שקל בגין רווחי הנמל; באופן אירוני, חלק מהרווחים מקורם ברווחי מימון שהגיעו כאמור מהשקעה כספית של הפרשות עודפות לפנסייה של העובדים.  

 

גם באוצר מודעים לבעיה, ובחודש שעבר, עוד לפני התפוצצות פרשת השחיתות בנמל, רשות החברות הממשלתיות ביקשה למשוך את הכסף העודף ולבצע תיקון הפקדות לפנסיה. ההסתדרות מצידה התנגדה בכל תוקף למהלך וסירבה לאשר משיכה של הכסף.

 

יו"ר איגוד עובדי בתחבורה בהסתדרות אבי אדרי אף פנה רשמית להנהלת הנמל ולאוצר; הוא הודה שיש בעיה של הפרשות עודפות לפנסיה בהיקף אדיר של מאות מיליוני שקלים, ובצעד חסר תקדים הסכים להקפיא את ההפרשות העודפות לאלתר ובתנאי אחד: שהאוצר יסכים עקרונית שהכסף לא יימשך מהנמל אלא ישמש לפיצויים לעובדים ותיקים שיפרשו משם אם וכאשר הרפורמה בענף ובניית הנמלים החדשים תצא לדרכה. האוצר לא הסכים, מה שהוביל כאמור להכרזת סכסוך עבודה כבר בחמישי האחרון. 

 

מקורות בהסתדרות טוענים שהסוגיה הזאת נוגעת לכל העובדים, וכרגע היא מעניינת פי כמה מעניינו של אלון חסן בנמל או מהקשרים הבעייתים לכאורה בין חברת קידוחי הנפט שמן לדנה לוגיסטיקה. ברשות החברות מכירים את הבעיה ומודים שניסו לקדם מהלך של משיכת חלק או רוב הכספים, אך לעת עתה הוחלט שלא לגעת בעניין עד שהשדרה הניהולית בנמל תתייצב. נכון להיום הנמל עוד "מלקק את הפצעים" מפרשת השחיתות שם זאת כאשר הוא פועל ללא דירקטוריון ובהיעדר מנכ"ל קבוע. לפיכך, הכרזת סכסוך העבודה עלולה להביא בעוד 14 יום להשבתה חלקית או מלאה של הנמל, והפעם ללא קשר לחסן או שיבוצי הסוורים שם.  

 

נושא הפרשות הפנסיה של עובדי החברות הממשלתיות אינו ייחודי לנמל אשדוד - ב-2009 התפוצצה פרשה דומה בחברת החשמל, אז התברר שיותר מ-6.5 מיליארד שקל הופרשו שלא כדין, מה שגרר איחור בפרסום הדו"חות התקופתיים ומאמצים נמרצים של רשות החברות והנהלת האוצר לתקן את המעוות. נמל חיפה, אגב, אינו סובל מבעיה דומה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x