$
בארץ

צים טוענת: המדינה אישרה את צמצום צי האוניות שלנו

במשרדי האוצר והתחבורה מתנגדים לביטול מניית הזהב של המדינה בחברת הספנות צים, אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה כי לפחות בסעיף אחד כבר הסכימה המדינה לכאורה לשינוי בהסכם מניית הזהב

דוד רפאלי 08:2222.06.14

משרד האוצר ומשרד התחבורה מתנגדים לביטול מניית הזהב של המדינה בחברת הספנות צים, אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה כי לפחות בסעיף אחד כבר הסכימה המדינה לכאורה לשינוי בהסכם מניית הזהב.

 

מניית הזהב ניתנה למדינה בעת הפרטת החברה בראשית שנות ה־2000, והיא מהווה רשת ביטחון המחייבת את צים להישאר בבעלות ישראלית, ולהחזיק צי של 11 אוניות לצורך שימוש בשעת חירום. כמו כן המנייה מגבילה את עבירות המניות של צים באופן שנדרש אישור המדינה להחזקה או העברה של יותר מ־24% מהמניות.

 

אולם למרות שההסכם קובע כי על צים להחזיק בבעלותה 11 אוניות, כבר לפני כמה חודשים ביקשה החברה מהממשלה לאפשר לה למכור 17 מ־24 האוניות שלה. באפריל חלף המועד האחרון להגשת התנגדות המדינה בנושא ולטענת צים מדובר במעין הסכמה שבשתיקה שמאשרת את הבקשה.

 

אניה של צים. המדינה הסכימה לשינוי מסוים במניית הזהב אניה של צים. המדינה הסכימה לשינוי מסוים במניית הזהב צילום: אלעד גרשגורן

 

מכירה של 17 מתוך 24 האוניות תותיר בידי החברה 7 אוניות בלבד, כאשר מתוך ה־17 שימכרו, 8 יעברו לבנקים זרים שיחכירו אותן בחזרה לצים ושאר האוניות יעברו לגריטה. יחד עם זאת, מכיוון שצים וחברות הספנות של משפחת עופר מחזיקות בבעלות משותפת (50% כל אחת) ב־4 אניות נוספות הרי שניתן לטעון שהצי של צים כולל 9 אניות. כך או כך מדובר במספר נמוך מזה שדורש הסכם מניית הזהב.

 

אחת הסיבות לשתיקת המדינה בעניין היא העובדה שעל פי מניית הזהב צים יכולה להוריד את היקף הצי אם היא נדרשת לכך כלכלית, אולם אם המדינה דורשת ממנה לשמור על היקף הצי המינימלי הרי שהיא צריכה גם לשפותה.

 

גורם בכיר במשרד התחבורה הסביר כי המשרד נאלץ להסכים לדרישה "המספרים האלה לא כל כך רלוונטיים בגלל הסכם השיפוי. עד היום המדינה לא הוציאה כסף, וכנראה שהיא גם לא תעשה את זה בעתיד".

 

"המדינה לא תוכל למנוע ירידה מ־11 אוניות" העריך אבי לוי, יו"ר איגוד קציני הים שפנה לבג"ץ בעקבות הכוונה לבטל את מניית הזהב. "על פי הסכם השיפוי בין המדינה לצים, אם צים רוצה לרדת אל מתחת ל־11 והמדינה לא מסכימה, המדינה צריכה לתת שיפוי. אני לא חושב שזה מוצדק שהמדינה תתחיל להזרים כסף, אי אפשר לכפות על צים להחזיק 11 אוניות. המדינה יכולה גם להישאר עם 9. אבל כן אפשר לכפות שלא תהיה עבירות למניות וזה מה שהמדינה עושה".

 

הסדר החוב עצמו אינו סותר את הסכם מניית הזהב בסעיף עבירות המניות כיוון שלמרות שהחברה לישראל מאבדת את השליטה ונשארת עם 32% בלבד תמורת הזרמה של 200 מיליון דולר, אם יאושר ההסדר, הרי ששום גוף לא יחזיק יותר מ־24% מהמניות ולא נדרש אישור של האוצר. יחד עם זאת, ויתור בסעיף הזה קריטי לצים ולבעלי המניות בחברה לישראל כיוון שלטענתם מגבלה זו פוגעת ביכולת ההשבחה העתידית של החברה. נושא זה, שעוד לא נפתר, הוא עיקר המחלוקת בין הצדדים בנוגע למניית הזהב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x