מחקר בארה"ב: לא כדאי לציין דת בקורות חיים, אלא אם כן אתם יהודים
החוקרים מצאו שמועמדים שציינו השתייכות דתית סבלו מאפליה לרעה מצד מעסיקים. הממצא היה נכון לגבי כל הדתות, ואף לגבי אתאיסטים, אך לא לגבי יהדות
- "נחפש עבודה בקיץ": הטעויות הקריטיות של סטודנטים בירידי התעסוקה
- איך לכתוב קורות חיים מעולים על פי גוגל
- קורות החיים היצירתיים ביותר שראיתם; כדאי גם לכם להיות מקוריים?
הדת שקיבלה את היחס המפלה ביותר הייתה מוסלמים וקיבלו 38% פחות אימיילים ו-54% פחות פניות בטלפון יחסית לקבוצת הביקורת וכן המעסיקים דירגו אותם במקום הנמוך ביותר בהעדפתם למועמדים. גם אתיאיסטים סבלו מאפליה וקיבלו 49% פחות אימיילים ו-43% פחות פניות בטלפון מקבוצת הביקורת. החוקרים מסבירים את זה בכך שמעסיקים חוששים שהבעת דעה מכל סוג לגבי דת במקום העבודה עשויה להיות פוגענית כלפי עובדים אחרים או לקוחות ולהפריע לעבודה. אפילו בני הדת הפיקטיבית ספגו יחס מפלה וקיבלו כ-20% פחות פניות מאשר קבוצת הביקורת.
היחידים שעל פי המחקר לא הופלו לרעה בקבלה לעבודה על רקע אמונה דתית היו היהודים. לא רק שהם לא הופלו לרעה, החוקרים מציינים כי יכול להיות שהם אף זכו ליחס מועדף מצד מעסיקים, אשר פנו אליהם מוקדם יותר, או באופן בלעדי, בהשוואה לשאר המועמדים. החוקרים מסבירים את הממצא בכך שהיהודים בדרום ארה"ב השתלבו באופן היסטורי בחברה ואימצו אספקטים מרכזיים מהתרבות בדרום.
בישראל אסור לפי החוק להפלות מועמדים בקבלה לעבודה בין היתר גם על רקע דת. עם זאת, רמת האמונה או השתייכות לזרם מסוים ביהדות עשויה להשפיע על סיכויי הקבלה לעבודה. כך למשל, לפי מחקר שערכה ד"ר יערית בוקק כהן מאוניברסיטת אריאל חזות דתית משפיעה על הסיכויים להתקבל לעבודה. גברים שצולמו כאשר הם חובשים כיפה דורגו כפחות מוחצנים ויותר יציבים מבחינה נפשית ונשים דתיות אשר צולמו עם מטפחת המכסה את שיער ראשן דורגו כפחות מוחצנות ופחות נעימות ומסורות לעבודה. מדובר על חזות דתית ולא חרדית. לגבי נשים דתיות שנחשבו פחות מסורות, הסיבה, כך משערת החוקרת, היא שהמראיינים הישראלים נוטים לייחס לדתיות העדפה להריונות ולידות תכופות.
אמנם אף אחד לא מציין את אמונתו הדתית בקורות החיים אך מקום מגורים או שם משפחה עשויים להוות אינדיקציה למעסיקים לגבי מוצא ודת. לפי סקר מעסיקים שערכה נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה 72% מהמעסיקים סבורים כי יש אפליה לרעה נגד ערבים במקומות עבודה (זאת ללא קשר לאמונתם הדתית - האם הם מוסלמים או נוצרים). לפי המחקר של בוקק-כהן, מועמדים גברים בעלי חזות מזרחית דורגו כפחות פתוחים מבחינה מחשבתית ופחות יציבים מבחינה נפשית ומסורים לעבודתם.