הון אנושי: מיזוגים ובחישות
חוץ מלרטון על הרגולטור, אנשי השוק לא עושים הרבה כשהם מתכנסים
רודזינק לא נראה נרגש, ונשאר ממוקד בעיקר. כשיצא מהאולם הוא אמר לי: "אני מגיע לישראל אחת לחודש כדי לנסות לתפור פה עסקאות. מה שהכי חשוב הוא ליצור אצל הקונה תחושה שיש עוד שני מתחרים שרוצים את העסקה. זה מה שעשינו עם קרן אייפקס במכירת יד2: כל הזמן השארתי אותה בתמונה, ונתתי לגרמנים לדעת שהיא שם". שאלתי אותו אם 800 מיליון שקל הם מחיר ריאלי שמשקף את שווי יד2, ורודזינק אמר: "זה זול יחסית. אם היתה להם קצת יותר סבלנות הייתי משיג הרבה יותר. אבל גם מהתוצאה הזאת אני מרוצה".
פגשתי שם גם את את אבי דויטש, שהקים את קופות הגמל באקסלנס ויצא משם באקזיט של 40 מיליון שקל. "עזבתי בזמן", אמר לי דויטש, "עוד בתקופתי הרגשתי את ההתערבות המכבידה של הרגולטור. אסור להתערב בקביעת שכר של מנכ"ל כזה או אחר, ועכשיו גם רוצים להפחית את העמלות. כבר עכשיו מדובר בנתח רווחים זעום, ואם זה יימשך תיווצר אווירה לא בריאה".
יהודה זיסאפל בעלי קבוצת רד בינת דווקא בעד התערבות בשכר המנכ"לים: "לחברות כמונו, שנסחרות בבורסה האמריקאית, יש אפשרות לעשות זאת. הבעיה היא שבארץ איש לא באמת רוצה או יכול להוריד את שכר הבכירים, כי מדובר במועדון סגור של 'שמור לי ואשמור לך'. בעלי השליטה יודעים שלא כדאי להסתבך עם החבר'ה".
רמי לוי הגיע מלווה, כרגיל, בידידו אמנון ריבק. השניים לא נפרדים לרגע, ולפעמים אני חושב שמאחורי המותג רמי לוי פשוט עומד האיש אמנון ריבק. הוא אמר לי שאחרי הכנס הם ימשיכו לפגישה עם שר האוצר יאיר לפיד, ש"מתייעץ עם לוי באופן קבוע מאז שנבחר", ודיבר על התוכנית של לוי להיכנס לתחום הטלוויזיה: "במקום לשלם 300 או 200 שקל בחודש ל־HOT ול־yes, רמי ייתן להם את זה ב־60 שקל. לאנשים נמאס".
אחר כך התגלגלה שיחה על מצב רשתות המרכולים. לוי אמר: "שופרסל ומגה מפסידות כי ההוצאות החודשיות של הציבור - חשמל, מים, כבלים ומשכנתא - גדלות. הציבור מתחיל את החודש עם פחות כסף". אייל רביד, מבעלי רשת ויקטורי, אמר: "הבעיה מתחילה בסיטונאים. הם גוזרים את הקופון על חשבון הציבור". הזכרתי לו שהסיטונאים, למשל אריק אברמוביץ' מיבואנית הבשר מאסטר פוד, טוענים שהקמעונאים גוזרים רווח של יותר מ־30%, ורביד אמר: "אלה שטויות. הוא מוכר לי ב־17 שקל ואני מוכר ב־18.5 שקל. הרווח שאני עושה על הבשר הוא מהקטנים ביותר". על הקיצוצים המתוכננים בשופרסל אמר רביד: "הם היו צריכים לעשות את זה כבר לפני חמש שנים. עכשיו זה מאוחר".
רגע לפני שעזבתי את הכנס פגשתי את אמוץ ירדן, בעלי סינטק מדיה, שעוסקת בתוכנה לניהול שידורי טלוויזיה ובתחילת השנה קנתה את המתחרה שלה פילת מדיה ב־100 מיליון דולר. "המשא ומתן עם שאול אלוביץ', בעלי פילת, היה קשה ומתיש", סיפר ירדן, שממעט להיחשף. "הוא אחד האנשים הכי ממולחים שפגשתי, וגם אחד הנעימים".
שאלתי אותו למה הוא לא מנפיק את סינטק, וירדן אמר: "זה לא שווה את זה. אני לא רוצה שיתערבו לי בעסקים ויאמרו לי כמה לשלם ולמי. את הכסף שלי אני מגייס מקרנות פרטיות וזה עדיף בהרבה על הבורסה והתעסקות עם רגולטורים".