היד שבוחשת בלשכת עורכי הדין
פחות משבוע לאחר שהודיעו השופטים על ניתוק הקשרים עם לשכת עורכי הדין בגלל יוזמה של ראש הלשכה דורון ברזילי להחזיר את משוב השופטים, מגיעים לא פחות מ־38 שופטים להשתתף בכנס שמארגנים יריביו של ברזילי. נשיא העליון אשר גרוניס הכריז על חרם, ולמעשה תפס צד בסכסוך שמשתק את הלשכה ותרם את חלקו למעמדה הרעוע
מספר שיא של 38 שופטים, ובראשם נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, החלו מגיעים אתמול בזה אחר זה לאילת כדי להשתתף בכנס שארגנו ראשי חמשת המחוזות בלשכת עורכי הדין.
קראו עוד בכלכליסט:
- השופטים: "הכרזנו על ברזילי מלחמת עולם"
- בעקבות משוב השופטים: הנהלת בתיהמ"ש מנתקת קשר עם יו"ר לשכת עוה"ד
- שנת בחירות בלשכת עורכי הדין: ברזילי מבטיח לחדש את משוב השופטים
כנס המחוזות, שמתחרה בכנס של הוועד המרכזי של הלשכה, נולד לפני ארבע שנים במחוז תל אביב, כשלכנסים הראשונים הגיעו רק שופטים מעטים, רובם מהמחוז. השנה קיבל הכנס לגיטימציה והכרה אצל כלל השופטים. לאירוע השנתי של מחוזות הלשכה צפויים להגיע חמישה משופטי העליון, ארבעה נשיאים של בתי משפט מחוזיים, שני נשיאים של בתי משפט שלום, נציגות מכובדת של שתי נשיאות מבתי הדין האזוריים לעבודה וסגנית הנשיאה של בית הדין הארצי, ואיתם לא פחות מ־16 שופטים מחוזיים שאמורים גם הם ליטול חלק פעיל בכנס, ועמם שבעה שופטי שלום.
תגובה אגרסיבית
אי אפשר להבין את הנוכחות המסיבית הזו של הרשות השופטת בלי להזכיר את השערורייה שנוצרה בברנז'ה המשפטית בשבוע שעבר, שהחלה בניסיון של ראש הלשכה דורון ברזילי לפתוח בקמפיין לבחירתו מחדש. ניסיון שנענה בתגובה אגרסיבית מאוד מצד נשיא בית המשפט העליון והנהלת בתי המשפט, כשיריביו של ברזילי בלשכה יכלו לשבת ביציע וליהנות מהמהומה. ברזילי, שנזכר באיחור בהבטחה שלו להחזיר את משוב השופטים, מצא מולו את גרוניס ואת מנהל בתי המשפט מיכאל שפיצר, שאיבדו את מזגם השיפוטי והכריזו חרם מיידי על הלשכה. ההכרזה היתה מדויקת להפליא וכללה פירוט של המוסדות המוחרמים. וכדי לא להביא את השופטים לכדי טעות, הוצמדה גם רשימה של המוסדות שהוחרגו מהחרם, כולם כאלה שמפעילים המחוזות. ההנמקה לאבחנה בין פעילות הוועד המרכזי לבין כנסים של המחזות היתה, כלשון ההודעה של שפיצר, ש"בהתחשב בכך שראשי המחוזות הביעו עמדה שונה מעמדת הוועד המרכזי", תימשך הפעילות המשותפת עמם.
קיבלו הזדמנות פז
אין זה סוד שבבית המשפט העליון לא מחבבים יתר על המידה את ברזילי ומעדיפים את יריביו הפוליטיים, ראשי חמשת המחוזות. ההודעה לעיתונות ששיגר ברזילי בעניין המשוב סיפקה לגרוניס ולשפיצר הזדמנות פז לעשות את מה שהם כנראה רצו לבצע כבר מזמן, ותחת אצטלת הכעס נגד המשוב, תפסו צד בסכסוך פוליטי פנימי בלשכה בהתנהגות שמתאימה לפוליטיקאים, לא לשופטים. יהיה זה אירוני להזכיר שלפני חצי שנה פורסמו המלצות ועדת פרוקצ'יה לשיקום מעמד הלשכה. אחת ההמלצות היתה לאסור בחוק על המחוזות לערוך כנסים כלל־ארציים. קשה לדמיין חוק כזה הופך למציאות כשרואים את אילת מלאה בעורכי דין ובשופטים.
נשיא ביהמ"ש העליון אשר גרוניס בכנס הלשכה לפני חודשיים צילום: יאיר שגיא
החרם של השופטים רק חיכה להתפרץ
קטטה פנימית של מוסד דועך
מדוע עורך דין מן השורה שנרשם להשתלמות וציפה להאזין להרצאה של שופט צריך להיענש, רק מפני שראש לשכת עורכי הדין דורון ברזילי פרסם הודעה כלשהי לעיתונות? בהנהלת בתי המשפט לא התעכבו על הפרטים הזניחים הללו. ההודעה שהופצה בתחילת השבוע לשופטים על החרם שהוטל על כל פעילות של הוועד המרכזי היתה ירי ללא הבחנה.
באופן טבעי, ההכרזה על החרם התקבלה באופוזיציה בשמחה רבה. ראשי חמשת המחוזות של הלשכה יכלו להתארגן לכנס שלהם כשברקע מתחוללת מהומה סביב ברזילי. החרם יכול להיחשב מכת מחץ לברזילי מכיוון מפתיע, אבל ההשלכות של צעד כזה על מצבה העגום ממילא של לשכת עורכי הדין עשויות להיות הרבה פחות משמחות. זהו ללא ספק עוד מסמר במוסד המקצועי שמתווסף לחוסר הפעולה הממשי שהפגין ברזילי לכל אורך הקדנציה כמעט, ובחירתו המודעת להתמקד בסכסוכים ופחות בעשייה.
בקרב גורמי האופוזיציה היו מי שיכלו בקלות לספק הסברים ונימוקים ללגיטימיות של החרם. לא ניתן, אמרו שם, לצפות משופטים שמתנדבים להגיע להשתלמויות ולימי עיון ללא תשלום, שימשיכו בכך, בעת שראש הלשכה פועל כדי ליישם מנגנון לדרג אותם ולתת להם ציונים. ההסבר הזה היה יכול להיות משכנע אילו רק היה נשיא בית המשפט העליון גרוניס מאפשר לשופטים לבחור אם להמשיך לשתף פעולה עם מוסדות הלשכה. וההסבר הזה משכנע הרבה פחות במציאות שבה השופטים קיבלו הודעה ברורה שכוללת רשימה של מוסדות שעמם "הוחלט" לנתק את הקשר, כך שלשופטים עצמם אין כל בחירה חופשית.
דבר אחד בטוח: החרם שמוטל כעת באופן סלקטיבי על חלק ממוסדות הלשכה חידד והעמיק את הקרע בלשכת עורכי הדין, ובסופו של דבר פוגע עוד יותר במעמדה של הלשכה ושל עורכי הדין.
מי שעדיין מאמין שהמקצוע זקוק לגוף מקצועי בעל יוקרה של ממש צריך לקוות ששרת המשפטים ציפי לבני תיכנס לפעולה מהירה, ותחל לקדם חקיקה שתסדיר מחדש את כל מערך הכוחות בלשכת עורכי הדין. שתעשה זאת ברוח ההמלצות של הוועדה בראשות השופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה, שמינה שר המשפטים הקודם, כדי להציל את הלשכה מעצמה ומעסקניה.
כך הפכו המחוזות לגוף מתחרה ללשכה
כנס שנולד וגדל מתוך יריבות פוליטית
כנס המחוזות שמתחרה בכנס השנתי של הוועד המרכזי נולד לפני ארבע שנים ביוזמתו של עו"ד דורון ברזילי, היום ראש הלשכה, אך אז יו"ר ועד מחוז תל אביב, שהתקוטט עם מי שהיה אז ראש הלשכה עו"ד יורי גיא־רון. ברזילי, שלא הוזמן בשעתו לכנס המרכזי בשל היריבות הפוליטית, החליט לערוך כנס משלו. בתוך זמן קצר הוא הוכרז כהצלחה גדולה, בין היתר בזכות הצמיחה המהירה במספרם של עורכי הדין, שהובילה למצב שבו לא היה כל קושי למלא חדרים בעוד ועוד עורכי דין, ששמחו להגיע לעיר הנופש, להשתתף בפאנלים ולשמוע הרצאות מפיהם של שופטים ונשיאים.
כשברזילי נבחר לראשות הלשכה וחברו הטוב דאז עו"ד אפי נוה נבחר לראשות מחוז תל אביב, המשיך נוה את מסורת הכנס המחוזי; השנה צירף ליוזמה את ראשי ארבעת המחוזות האחרים, ויחד הם מהווים את האופוזיציה לראש הלשכה. בפועל לאופוזיציה הזאת יש דווקא רוב במועצה הארצית.
מחוזות הלשכה אמורים לספק לעורכי דין את השירותים היומיומיים שהם זקוקים להם ולהיות כפופים לוועד המרכזי. לכן אם החליט גרוניס להטיל חרם - צעד לא כל כך לגיטימי בפני עצמו - היה עליו לעשות זאת כלפי הלשכה בכללותה. אלא שאז המחיר היה כבד ביותר, שכן גרוניס ו־37 השופטים הנוספים שאמורים לקחת חלק בכנס המחוזות באילת היו נדרשים לבטל את השתתפותם ימים ספורים לפני קיומו של הכנס, צעד שהיה מעורר מהומה רבתי במערכת המשפטית.
ואולם, גם אם נניח שהכנס המתקרב לא היה חלק מהשיקולים שבהכרזה על ניתוק הקשרים עם הלשכה, המיידיות של התגובה מעוררת תהיות משפטיות עקרוניות. נניח שבתגובה להודעת ברזילי היתה מוגשת עתירה לבג"ץ נגד הכוונה לערוך משוב. אין ספק שגרוניס וחבריו היו מסלקים את אותה העתירה על הסף מחמת היותה מוקדמת מדי, שהרי פרט להודעה על הקמת ועדה, ברזילי והוועד המרכזי טרם נקטו צעד אחד מעשי לקידום המשוב, ואפילו לוח זמנים ריאלי טרם נמסר. בהתחשב בעובדה שבעוד כעשרה חודשים ייערכו הבחירות לראשות הלשכה ומוסדותיה, סביר להניח שגם הנשיא גרוניס יודע שממש לא בטוח שהיוזמה לחידוש המשוב אכן תהפוך ממילים למעשים.