משרד האוצר: נפתח את שוק חלב העזים לתחרות
ההצעה להגדיל את מכסות הייצור בהדרגה עד ביטולן הסופי תעלה ביום חמישי לקבינט החברתי-כלכלי. אודי אדירי, סגן הממונה על התקציבים: המהלך יוריד משמעותית את המחירים בכ-20%-30%
"נפתח את שוק חלב העזים", כך אמר היום אודי אדירי, סגן הממונה על התקציבים, האחראי על תחום החקלאות. האוצר מתכנן להכניס את תוכנית זו לחוק ההסדרים הקרוב. על פי אדירי תעלה ההצעה המשותפת למשרד האוצר ומשרד החקלאות ביום חמישי לקבינט החברתי כלכלי. עלות המהלך צפויה להיות כ-50 מיליון שקל על פני 4 שנים.
"היום ענף גידול הצאן לחלב הוא מתוכנן - אם אתה רוצה למכור חלב אתה צריך לקבל מכסה, כשמטרת המכסות היא לשמור על מחירים גבוהים" אמר אדירי. עוד סיפר, כי כאשר נוצר מצב בו יש "יותר מידי" חלב ליצרניות, מוכרות החברות את המוצרים בחו"ל בחצי המחיר, רק כדי לא להביא להוזלת מחירים בארץ.
קראו עוד בכלכליסט:
- מחירי מוצרי החלב המפוקחים לא יעלו בינתיים
- לפיד: לא אסכים להעלאת מחירי מוצרי החלב שבפיקוח
- סל המוצרים המפוקח התרחב אבל החלב עומד להתייקר ב־7%
אודי אדירי. "החברות מוכרות את המוצרים בחו"ל בחצי המחיר, רק כדי לא להביא להוזלת מחירים בארץ" צילום: דובר משרד האוצר
על פי ההצעה יגדלו בהדרגה מכסות הייצור עד לשלב בו יבוטלו כליל. ב-2015, על פי ההצעה תגדל המכסה ב-20%, ב-2016 תוכפל וב-2017 תגדל ב-150% ביחס ל-2016. לאחר מכן תבוטל כליל. גם כמות המגדלים תגדל באופן הדרגתי, עד לביטול המכסות ב-2018. באוצר מעריכים, אומר אדירי כי מהלך זה יוריד משמעותית את המחירים בכ-20%-30. חוק ההסדרים אמור השנה, על פי הצהרות שר האוצר, להיות מצומצם מאד לעומת השנים הקודמות וממוקד יותר.
היום יש מכסות ל-140 מגדלים צאן ועזים יחד שמייצרים כ-20 מיליון ליטר חלב שנה (משק של כ-450 מיליון שקל). מדובר בשוק בהיקפים כמעט זניחים ביחס ליותר ממיליארד ליטר חלב בקר. אך להערכת האוצר מדובר בשוק בצמיחה, עם ביקוש רב, ופתיחתו תביא לגדילה משמעותית.
כחלק מהמהלך מתוכננים שני מהלכים לתמיכה במגדלים: הראשון הוא "רשת ביטחון"- במשך שנות המעבר, יפצה האוצר חקלאים בירידה במחיר על הכמות אותה הם מייצרים היום בלבד-בשנה הראשונה יפוצו על 95% מהפער בין מחיר השוק למחיר המתוכנן (היום), ובהדרגה הפיצוי ירד כך שב-2019 יעמוד על 25% מהפער במחיר השוק למחיר המתוכנן היום ולאחר מכן יבוטל. כך שאם תהיה ירידה דרסטית במחירים, המגדלים לא יקרסו."
צעד שני שמטרתו להגן על המגדלים הוא "מענקי פרישה". "מי שלא ירצה לקחת חלק בשוק חלב הצאן, יוכל לקבל פיצוי לפי המכסה או הייצור בפועל (הנמוך מבניהם).":
50 מיליון השקל שיוקצו לתוכנית יתפרסו על פני 4 שנים וכוללים: 20 מיליון על רשת בטחון, מענקי פרישה 15 מיליון, 12 מיליון להשקעות והתייעלות ותמיכה בייצוב ושיווק ב-2.5 מיליון.
בנוגע לשוק חלב הבקר, הבשר והביצים (כאמור חלב הצאן הוא טיפה בים החלב) אמר אדירי כי משרד האוצר מודע לכך שיש בעיה בכל המקטים וממשיך לבחון צעדים נוספים כמו פיקוח על המחירים ופתיחת השווקים לייבוא.