$
חקר ביצועים

חקר ביצועים: השבוע של מבצע צוק איתן והניצחון של גרמניה

וגם: נגמר הקרב על מניית הזהב, מיכאל שראל גולש לדמגוגיה, אובמה מפר הבטחה וסדרת הרשת סוגרת עונה

כתבי כלכליסט 10:0617.07.14

גרמניה אלופת העולם

"מה דעתך על זה שלא זכית בגולדן בול (פרס השחקן המצטיין של המונדיאל)?", נשאל השבוע תומס מולר הגרמני, והשיב: "החרא הטיפשי הזה לא מעניין אותי. אנחנו אלופי עולם, אפשר לדחוף את כדור הזהב הזה לתחת". זו דרך ראויה לסכם את המונדיאל: שחקן נבחרת גרמניה מבהיר שאין לו עניין בתארים אישיים; הוא הגיע כדי לנצח בטורניר של משחק קבוצתי, וזה בדיוק מה שהוא עשה. זו לא צביעות של כוכב שאומר "אני עושה הכל בשביל הנבחרת" ובעצם עושה הכל בשביל החוזה הבא שלו. זו אמת של שחקן שמילא תפקיד בקבוצה, עשה מה שצריך לעשות וזכה בפרס הגדול. לשחקן המצטיין של הטורניר נבחר, אגב, ליאו מסי הארגנטינאי, שמסר רק קצת יותר מהשוער של גרמניה מנואל נויאר, כי בפיפ"א עוד לא הבינו: כוכבים זה פאסה. עכשיו הקבוצה היא הכוכב.

אוריאל דסקל

 

נבחרת גרמניה חוגגת זכייה במונדיאל נבחרת גרמניה חוגגת זכייה במונדיאל צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

ראפ היסטוריה ככה צריך ללמד

סדרת הרשת "Epic Rap Battles of History", המציגה קרבות ראפ בכיכובן של דמויות כמו ג'ורג' וושינגטון, ז'אן ד'ארק, אלברט איינשטיין ואל קאפונה, סיימה השבוע את עונתה השלישית. עם יותר ממיליארד צפיות ו־10 מיליון מנויים, הציגה הסדרה דרך מהודקת ומצחיקה במיוחד להפיץ תוכן אינטליגנטי ביוטיוב, תוך שימוש מינימלי בארוטיקה ובחתולים. ועוד יותר מכך: הסרטונים האלה באמת העניקו לצופים ידע, או לפחות שלחו אותם לחפש אותו בעצמם. קברניטי גוגל, שכבר שנים מנסים להכניס יותר תכנים איכותיים ליוטיוב שבבעלותה, ודאי ינסו ללמוד מההיסטוריה. כדאי שגם משרד החינוך יעשה זאת.

דור צח

 

 


 

הסדר צים כולם לא מרוצים

מדינת ישראל והחברה לישראל נאבקו עד הדקה האחרונה על הסדר החוב של צים. במרכז הקטטה עמדה מניית הזהב, וברקע קרב אגו בין עידן עופר ליאיר לפיד בשאלה מי ימצמץ ראשון. המדינה הזהירה מפני האפשרות שצים תיפול לידיים עוינות, החברה הזהירה שאם ההסדר לא יאושר לא יהיה מה שייפול. בתי המשפט ניסו לפשר כך שאף צד לא יציג "תמונת ניצחון", אותו תנאי ידוע לסיום סכסוכים במזרח התיכון, והשבוע המאבק אמנם הסתיים כשכולם לא מרוצים בערך באותה מידה: זכות הסירוב של המדינה למכירת מניות כורסמה, החברה לישראל תזרים לצים 200 מיליון דולר, והנושים ספגו את התספורת הגדולה בתולדות המשק, של 1.5 מיליארד דולר. העיקר שהספינות ימשיכו לשוט, עד להסדר הבא.

משה גורלי

 

עידן עופר עידן עופר צילום: בלומברג

 

המודל הפנסיוני זמן לבחינה מחודשת

טעות, טועים, טעינו, הכריזו לאחרונה הרגולטורים הבריטים, ושינו את המודל הפנסיוני שלהם. ב־2008 הם העבירו את כל הפנסיות לקצבאות חודשיות, ולא אפשרו לגמלאים למשוך את כל החיסכון בבת אחת. בשנה הבאה הם יבטלו את השינוי הזה, ויאפשרו לכל חוסך לקבל את כספו איך שהוא רוצה. הסיבה המרכזית לתיקון, לפי הבריטים, היא שההגבלה מובילה לחוסר תחרות על הקצבאות, שפוגע בחוסכים. מכיוון שמודל הקצבאות בלבד הוא גם המודל הישראלי, הכשל הזה מאפיין גם את השוק המקומי, לצד כשלים נוספים בתחום הפנסיה. נכון, לא קל לעשות סיבוב פרסה בענף הפנסיה. אבל הענף הסבוך הזה הוא גם דינמי מאוד ומחייב ערנות גדולה ובמידת הצורך התאמות גדולות לא פחות, כדי להגן על החוסכים. אם הבריטים יכולים לעשות זאת, בישראל יכולים לכל הפחות לבחון את המודל הקיים ברצינות, ולראות אם הוא לא מוביל אותנו לדור שלם של פנסיונרים עניים.

אתי אפללו

 

שראל גולש לדמגוגיה

כשמיכאל שראל, לשעבר הכלכלן הראשי של האוצר, התפטר על רקע תוכנית מע"מ 0%, הוא נתפס כשליח ציבור אמיתי שמוותר על ג'וב למען העקרונות המקצועיים שלו, אומר אמת ולא מתקפל. השבוע, כשהגיע לוועדת הכספים של הכנסת, גם פירורי התדמית ההיא נעלמו. שראל ישב שם והזהיר כי "הרבה אנשים ימותו מחוק מע"מ אפס". ראשית, תעשיית הפטורים ממע"מ לא מתחילה בתוכנית לפיד, היא מתנפחת כאן כבר שנים, וכאיש אוצר בכיר שראל עצמו היה חלק ממנה. שנית, הגלישה לאיומים אפוקליפטיים כאלו מחלישה את עצם הדיון הענייני בתוכנית לפיד. אפשר להציע לה חלופות, אפשר לתהות אם היא תעמיק את הפער בין ההיצע לביקושים, אבל אי אפשר לתאר קריסה חברתית בגלל אובדן הכנסות ממסים של 3 מיליארד שקל בשנה. מע"מ 0% מחייב דיון פחות דמגוגי ויותר רציני.

נעמה סיקולר

 

מיכאל שראל מיכאל שראל

 

החלשים ביותר מתמנפים

"מקור המחלה בכלכלה האמריקאית הוא חוב משקי הבית", הסביר פרופ' עטיף מיאן ל"מוסף כלכליסט" רק לפני חודש. לפי הניתוח פורץ הדרך שלו, המפתח להבנת המשבר הוא בהיקף המשכנתאות האדיר שלקחו דווקא משקי הבית החלשים, שעדיין מתקשים להשתקם. הדים לניתוח הזה אפשר היה למצוא השבוע בדו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל, שמעריך כי שלושת העשירונים התחתונים בארץ מתאפיינים במינוף גבוה ומסתכנים בחוסר יכולת לשלם את חובותיהם. לכך הצטרפה החוברת שפרסם ד"ר מיכאל שראל, פעם בכיר באוצר והיום נביא זעם, שמתריע בין השאר שתוכנית מע"מ 0% תדחוף אוכלוסיות חלשות למינוף מסוכן שעלול להיות הרסני. כי המשבר מתחיל בבית.

אורי פסובסקי

 

אובמה מפר הבטחה

ב־2012 הכריז ברק אובמה שילדים בני פחות מ־16 שמגיעים לארצות הברית באופן לא חוקי לא יגורשו. הוא התמודד אז על קדנציה שנייה וכיוון למצביעים ממוצא היספני. זה עבד, אובמה נבחר, אבל ההבטחה שלו חוללה הגירת קטינים המונית. רק בחצי השנה האחרונה הגיעו לא פחות מ־57 אלף ילדים ללא מבוגרים. הם חוצים את הגבול ממקסיקו, אבל מגיעים מהונדורס, אל סלבדור וגואטמלה, מדינות מוכות עוני ואלימות של כנופיות סמים. אובמה נאלץ להפר את ההבטחה שלו, לבקש מהקונגרס תקציב חירום של 3.7 מיליארד דולר ולהתחיל לשלוח את הילדים חזרה לארצותיהם. מדובר ב"משבר הומניטרי", הוא הודה, וכעת מתברר שאפילו רוב האמריקאים ההיספנים חושבים שהיה צריך לעצור את המשבר הזה מזמן, לפי סקר טרי של "הוושינגטון פוסט". זה שיעור שאובמה לומד שוב ושוב: כשמנסים לרצות את כולם כל הזמן, אף אחד לא יוצא מרוצה. וכשמתעקשים לחזור לחזון ארץ האפשרויות הלא מוגבלות, יש לזה מחיר. הפעם משלמים אותו הילדים.

רן אברמסון

 

ברק אובמה ברק אובמה צילום: איי אף פי

 

צוק איתן והמצוקות שותקות

מחר אני אמור להעביר לקופת המדינה 1,240 שקל כאגרת רכב. לפני שבוע וחצי עוד קיוויתי שחלק מהכסף יופנה למערכות החינוך, הרווחה והבריאות, אולי אפילו יתרום להקלה בנטל הדיור. אבל כשצוק איתן נופל על הימים שבהם משרד האוצר בונה את תקציב 2015, שגם כך חסרים בו לפחות 11 מיליארד שקל, הכמה גרושים שיאיר לפיד יכניס מהטויוטה 98' שלי שוב יממנו לצה"ל החזר על הדלק של F16 ופנסיה מופקעת לאיש קבע בן 45. ככה זה, כשהתותחים רועמים שאר המצוקות מושתקות.

מיקי פלד

בטל שלח
    לכל התגובות
    x