בלעדי לכלכליסט
מכתבים שלא נשלחו וחבילות שננעלו במטה הדואר בת"א
דו"ח ביקורת חמור שהעביר השבוע משרד התקשורת למנכ"ל הדואר מצא עיכוב משמעותי בהעברת דברי דואר ליעדם, אי הקפדה על הפרדה בין דברי דואר והיעדר תיעוד של הטיפול בהם. הדואר בתגובה: "הדו"ח כלל לא משקף את המציאות"
עיכוב חמור בהעברת דברי דואר ליעדם, אי־הקפדה על הפרדה בין דברי דואר והיעדר תיעוד של הטיפול בדברי דואר - אלו הממצאים של דו"ח ביקורת חמור שהעביר משרד התקשורת למנכ"ל דואר ישראל חיים אלמוזנינו בתחילת השבוע.
- ארדן דורש דיון דחוף בדירקטוריון הדואר על השירות הלקוי לציבור
- דואר ישראל: "זמן המתנה של 10 דקות בסניפים אינו ישים"
- "אין מנוס מלהכריז על חדלות פירעון של דואר ישראל"
הדו"ח, שהגיע לידי "כלכליסט", נכתב בעקבות ביקורת שנערכה בבית המיון המרכזי בתל אביב לפני כחודש, שבה השתתף באופן חריג גם מנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר. לדואר ניתן חודש ימים להשיב על הטענות המפורטות בדו"ח.
לדברי גורם בכיר במשרד התקשורת, "הממצאים החמורים מעידים על ירידה ברמת השירות של הדואר ועל בעיה חמורה של ניהול ובקרה בחברה הבאה לידי ביטוי גם בנתק שיש בין ההנהלה לבין העובדים".
מכתבים מחודש אפריל
בדו"ח מציין משרד התקשורת כי "הפיקוח נערך לאחר שלאחרונה הצטברו במשרד פניות רבות בנוגע לעיכוב בחלוקת דברי דואר, בעיקר מחו"ל, בנוסף לפרסומים שונים בכלי התקשורת אשר עסקו אף הם בעיכובים כאמור". בין השאר מנהל תחום שירות לקוחות בדואר מצא כי ב־2013 התקבלו 90,761 תלונות על החברה לעומת 64,685 תלונות ב־2011, עלייה של 40%.
הדו"ח כולל רשימה ארוכה של הפרות לכאורה של הוראות הרישיון של הדואר. כך לדוגמה נכתב כי בקומת המרתף של בית המיון נצפו כ־30 עגלות המכילות דברי דואר רשום מחו"ל אשר נשאו תאריכי משלוח מחודש אפריל, חודשיים לפני הבדיקה. מדובר על פי משרד התקשורת "בעיכוב חמור" בהעברת דברי דואר ליעדם. כמו כן התגלה במהלך הפיקוח כי לא מתבצע כל מעקב בזמן ההעברה של דברי דואר רשומים המתקבלים מחו"ל כך שניתן יהיה לדעת מה זמן הטיפול המלא בהם מהרגע שהגיעו ארצה.
חמור עוד יותר הוא שאנשי משרד התקשורת גילו עשרות שקי דואר שאוחסנו במקלט נעול. שקים אלו אמורים היו להכיל דואר כמותי חוזר, מכתבים שנשלחו לכתובת הלא נכונה על ידי חברות עסקיות והדואר לא מחויב להחזיר לשולח. אולם בפועל בתוך השקים נמצאו גם דברי דואר אשר לא נשלחו מעולם.
במשרד התקשורת חושדים כי העובדה שדברי הדואר אוחסנו במקלט נעול מעידה על ניסיון להסתיר אותם מהביקורת. שר התקשורת גלעד ארדן התייחס לממצא זה כשאמר כי במהלך הביקורת "התגלו ממצאים חמורים ביותר המעלים אף חשד למעשים שאינם כשרים שנעשו על ידי נושאי משרה בחברת הדואר על מנת לשבש את הממצאים".
ארדן הורה לקיים דיון דחוף בדירקטוריון הדואר בנוכחות מנכ"ל משרדו ברגר לפני שבוע וחצי בעקבות הבדיקה. שר התקשורת הפגין אי־אמון עמוק ביחס ליכולתו של אלמוזנינו להמשיך להוביל את החברה על רקע הכשלים השירותיים, אך מנגד מנכ"ל הדואר זוכה לתמיכה מרשות החברות הממשלתיות שטוענת כי הוא עושה את עבודתו נאמנה.
הפרה של בסיס החוק
בדו"ח נכתב עוד כי ברמה התפעולית בית המיון של חברת הדואר אינו מותאם לעלייה החדה במספר החבילות הנשלחות בשנים האחרונות על חשבון ירידה בכמות המכתבים. "במסגרת הפיקוח נצפה עומס רב במחלקות המטפלות בדברי הדואר הנ"ל, כאשר הטיפול המתבצע הינו בעיקרו ידני ומסורבל, באופן המקשה לטפל ביעילות בדברי הדואר".
משרד התקשורת מסכם את הדו"ח בכך ש"נוכח חומרת הממצאים ובשל העובדה כי בית המיון המרכזי בתל אביב מופקד על מיון רובם המכריע של דברי הדואר בארץ, התנהלותה של החברה מהווה הפרה לכאורה של הוראות סעיף 1 לחוק". הסעיף המוזכר קובע כי על החברה לתת שירותי דואר באורח תקין וסדיר, והוא למעשה הסעיף הבסיסי ביותר בחוק הדואר.
מדואר ישראל נמסר בתגובה: "הדו"ח התקבל אצלנו לפני שלושה ימים, ומבדיקה ראשונית עולה שהוא כלל וכלל לא משקף את המציאות. תמוה בעינינו שאנו נדרשים להשיב לדו"ח לאחר ימים ספורים בלבד ומבלי שתגובתנו לדו"ח תבוא לידי ביטוי בידיעה".