איך לנצל את הכסף?
פרופסור יקר, אחת המנקות במשרד שלי מספרת לי לעתים קרובות על קשייה הכלכליים. בשבוע שעבר היא סיפרה לי שיש לה כלבלב חדש. הייתי המומה מהחלטתה לאמץ כלב בעת שאין לה כסף לטפל במשפחתה. איך מישהו במצבה נוהג בכסף בכזה חוסר אחריות? אנדריאה
שקלי את התרחיש הבא: את ענייה יחסית, ולכל החלטה שלך יש השלכות משמעותיות. בבוקר, למשל, את מתלבטת אם לרכוש קפה ולצעוד לעבודה או לוותר על קפה ולנסוע באוטובוס. בעבודה את מתלבטת אם לצאת להפסקה קצרה או לעשות עוד 20 שקל. בדרך הביתה את מתלבטת אם לקנות תרופות או לאכול ארוחה גדולה יותר. כשאת מגיעה הביתה את מותשת מהבחירות הקשות שעשית במהלך היום (המונח המקצועי הוא מרוקנת, Depleted) - ודווקא אז הילדים מבקשים כלבלב בפעם המאה. את יודעת שאין לך כסף לכך, אבל האם יש לך הכוח הנפשי להתנגד? ספק רב.
יכול להיות שההחלטות שאת מקבלת טובות מאלו של הקולגה שלך, אבל אנחנו לא יודעים אם זה נובע מיכולתך לקבל החלטות טובות לטווח הארוך או מכך שבניגוד אליה, את אינך מרוקנת בסוף היום. הניחוש שלי הוא שהחלטות כאלה מתקבלות פחות בשל רשלנות או חוסר אחריות, והרבה יותר בשל תשישות.
למה להתחנף?
פרופסור יקר,
אני נשואה באושר, וגם קודם לכן לא הייתי פעילה בסצנת הפיק־אפ, אבל תמיד תהיתי איך זה שמשפטי פתיחה נדושים ("אבא שלך גנן? אז איך יצא לו כזה פרח?") עובדים. אני לא מאמינה שמישהי תקנה כזו חנופה זולה. ברברה
ברברה יקרה,
המשפטים הללו עובדים טוב בהרבה ממה שהיית מצפה. מחקרים מוכיחים שאנחנו אוהבים לקבל מחמאות, ושאנחנו מחבבים אנשים שנותנים אותן אפילו כשאנחנו יודעים שהמחמאות אינן כנות. כך שמעבר למשפטי פתיחה, השאלה האמיתית היא למה אנחנו לא מחלקים מחמאות בתדירות גבוהה יותר. אחרי הכל הן בחינם, והן עושות את הנמען מאושר. נסי משפטי התחלה ומחמאות על בעלך, וספרי לי איך זה עובד.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il