בנק ישראל: מסתמנת האטה ביצוא ובצריכה הפרטית ברבעון השני
עפ"י הדו"ח החצי שנתי, אינדיקטורים מקדימים מצביעים גם על רפיון קל בצריכה הפרטית ברבעון השני, לאחר היציבות שנרשמה ברבעון הקודם. על שוק הדיור נכתב בדו"ח כי מחירי הדירות ממשיכים לעלות בקצב מהיר, ובמקביל חלה התמתנות בקצב העלייה של שכר הדירה
ברבעון השני של השנה מסתמנת האטה ואולי אף ירידה בכלל היצוא, לאחר העלייה הניכרת, בשיעור שנתי של 6.5%, שנרשמה בו ברבעון הראשון. כך עולה מדו"ח המדיניות המוניטרית (דו"ח האינפלציה לשעבר) למחצית הראשונה של 2014 שמפרסם היום (ב') בנק ישראל.
- צמיחה בקצב מתון: המדד המשולב עלה ב-0.1% בחודש יוני
- עוד לפני מבצע 'צוק איתן': הייצור התעשייתי ירד ב-4.1%
- הכלכלן הראשי באוצר: הצמיחה במשק בשנת 2015 תעמוד על כ-3%
עפ"י הדו"ח, יצוא הסחורות והשירותים היה הגורם המרכזי לצמיחה המתונה בשיעור שנתי של 2.9% שנרשמה במשק ברבעון הראשון של השנה. בנוסף לכך, אינדיקטורים מקדימים מצביעים גם על רפיון קל בצריכה הפרטית ברבעון השני, לאחר היציבות שנרשמה ברבעון הקודם.
לדברי מחברי הדו"ח, משוק העבודה התקבלו בתקופה הנסקרת אינדיקציות מעורבות. מצד אחד שיעור האבטלה נותר נמוך, אולם אידיקטורים אחרים מאותתים דווקא על רפיון בשוק העבודה. כך למשל, העלייה במספר המשרות מתמקדת בשנתיים האחרונות בעיקר בענפי השירותים הציבוריים, במספרן של המשרות במגזר העסקי חלה במהלך המחצית הראשונה של שנת 2014 התכווצות קלה.
בתחום האינפלציה, מצטטים מחברי הדו"ח את התחזית של חטיבת המחקר בבנק, לפיה היא צפויה להסתכם השנה ב-0.4% בלבד. לדבריהם, התחזית לאינפלציה נמוכה זו מסתמכת על הנתונים הבאים: היעדר סימנים ללחצים אינפלציוניים מכיוון הביקושים המקומיים, המשך ההתמתנות בקצב העלייה של סעיף הדיור (שכר דירה) במדד המחירים לצרכן, ההשפעה של הייסוף בשער השקל מול המטבעות החשובים בעולם, והסביבה הנמוכה של האינפלציה בחו"ל על רקע עודפים בכושר הייצור.
על שוק הדיור נכתב בדו"ח המדיניות המוניטרית כי מחירי הדירות ממשיכים לעלות בקצב מהיר, ובמקביל חלה התמתנות בקצב העלייה של שכר הדירה. מחברי הדו"ח חוזרים על עמדתו המוצהרת של בנק ישראל נגד תוכניתו של שר האוצר יאיר לפיד ומציינים כי "סביר כי התכניות להפחית לזכאים את המע"מ ל- 0% ולקבוע לדירות מחיר מטרה תורמות להפחתת הביקוש לדירות בטווח הקצר אך להגברתו בעתיד.