$
בארץ

ישראל וארה"ב סיכמו: כך יוסר המצור מעל עזה

מזכיר המדינה האמריקני עתיד לנחות בקרוב בישראל לביקור שפרטיו נתפרו הלילה. נתניהו וקרי יודיעו על סילוק אי ההבנות ביניהם, וכן על הסכמת ישראל להסרת המצור על הרצועה, להסרת ההתנגדות לתשלום שכר לפקידי חמאס, לשקט תמורת שקט. ישראל ויתרה על דרישתה לפירוז עזה. הפסקת האש הוארכה ב-24 שעות

ynet 08:1419.08.14

מבצע צוק איתן טרם הסתיים רשמית: ישראל וחמאס עדיין לא הגיעו להסכמה במסגרת המו"מ בקהיר ולכן הוכרז על הארכת הפסקת האש בין הצדדים ב-24 שעות, עד הלילה בחצות (בין שלישי לרביעי). על רקע זה אומרים גורמים בירושלים כי ישראל למעשה כבר תיאמה וסיכמה עם ארה"ב את פרטי ההסדרה העתידית מול חמאס ועזה. על פי הגורמים, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי צפוי להגיע לישראל ככל הנראה בשבוע הבא על מנת לחזק את ישראל ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולשדר כי היחסים בין שתי המדינות אינם מצויים במשבר.

 

אותם גורמים הוסיפו שישראל וארה"ב סיכמו בחשאיות שישראל תסכים להסרה הדרגתית של המצור מעל הרצועה, תחילה במעברים הקרקעיים ולאחר מכן גם בים. ישראל לא תתנגד לתשלום משכורות לאנשי חמאס בעזה, וכן תאפשר את שיקום הרצועה באמצעות סיוע בינלאומי.

 

סוגיית הפירוז, שאותה דרשה ישראל במהלך המבצע, לא תהיה ככל הנראה חלק מן ההסכם המתגבש בקהיר, אולם ארה"ב תתמוך בדרישה הישראלית לפעול למניעת התחמשות חמאס וארגוני הטרור, וישראל תפעל בזירה הבינלאומית כדי לקדם את הנושא.

 

אף שאין לכך עדיין אישור אמריקני רשמי, על פי הגורמים הישראליים יודיעו קרי ונתניהו במשותף כי הקשרים בין שתי המדינות חזקים ואיתנים, וכי המחלוקות ביניהן נקודתיות בלבד, וארה"ב תומכת בזכותה של ישראל להגן על עצמה ולמנוע ירי מעזה לעבר ערי ישראל.

 

אתמול התראיין שר האוצר וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני יאיר לפיד באולפן ynet ואמר כי "צריך ועידה אזורית עם מצרים, סעודיה ומדינות המפרץ, בשיתוף פעולה מלא של ארצות הברית. הוועידה האזורית מטרתה להגדיר את המנגנון שאומר 'שיקום תמורת פירוז'".

 

ערב של גרסאות סותרות

ישראל הודיעה שהסכימה להארכה לבקשת מצרים ועל מנת להמשיך את המו"מ. אחרי 23:30, כחצי לפני סיומה הרשמי של הפסקת האש, יצאה גם הודעה רשמית מהצד המצרי המאשרת את הארכת המו"מ ביממה נוספת. הזרועות הצבאיות בעזה - כולל ועדות ההתנגדות והג'יהאד האיסלאמי שאיימו לחדש את הירי בחצות - הודיעו שלא יעשו זאת לאור ההסכם.

 

חבר במשלחת הפלסטינית למו"מ בקהיר אישר כי ניתנה הסכמה לחתימה על המסמך המצרי המסדיר הפסקת אש קבועה תמורת פתיחת מעברים, הגדלת מרחב הדיג ודחייה של סוגיות המחלוקת בכמה שבועות (ראו להלן). "כעת אנחנו ממתינים שהקבינט הישראלי יודיע כי הוא מאשר את ההסכם", אמר חבר המשלחת.

 

ג'ון קרי ובנימין נתניהו ג'ון קרי ובנימין נתניהו צילום: Matty Stern

 

על פי גורמים פלסטיניים כולל ההסכם שבעה סעיפים (לסעיפים אין אישור מגורמים ישראליים):

1. פתיחת כל המעברים והסרת המצור באופן מלא מרצועת עזה, כולל הכנסת חומרי בנייה תחת פיקוח בינלאומי.

2. שיקום רצועת עזה תחת פיקוח ממשלת האחדות הפלסטינית.

3. פתרון בעיית החשמל באופן מלא בתוך שנה לכל היותר.

4. מרחב הדיג יורחב בהדרגה מ-6 מייל ל-12 מיילים בתוך חצי שנה לכל היותר.

5. הסרת המצור הכלכלי באופן מלא מרצועת עזה.

6. הסכמה עקרונית בנושא הנמל הימי, אך דחיית הדיון הפרקטי לפרק זמן של חודש מתאריך החתימה על ההסכם. ההסכם קובע בין השאר כי אחרי כחודש ידונו הצדדים בין השאר באופן ניהול הנמל, מנגנוניו הטכניים והאדמניסטרטיביים.

7. דחיית הדיון בנושא האסירים לפרק זמן של חודש.

 

גורם דיפלומטי מצרי אמר לעיתון אל-אהראם שהסעיף החשוב בהסכם המתגבש הוא שבוצעה הפרדה בין המסלולים המדיניים, הביטחוניים וההומניטריים במשא ומתן. כלי תקשורת המזוהים עם חמאס והג'יהאד האיסלאמי דיווחו גם הם על פריצת דרך במגעים בקהיר. בכלי תקשורת המזוהה עם הג'יהאד האיסלאמי דווח כי הסכם בראשי פרקים כבר גובש בין הצדדים. בכלי תקשורת המזוהה עם חמאס דווח מפי גורמים פלסטיניים כי הצד המצרי יכריז על הפסקת האש רק אחרי שתוכרע העמדה הישראלית בעניין הרגיעה.

 

ההתפתחויות הללו אירעו אחרי יום וחצי שבמהלכם נודע מעט מאוד על המתרחש במו"מ בקהיר. אלא שבעוד שהצד הפלסטיני על פלגיו השונים שידר אופטימיות לגבי הסיכויים שהאש לא תחודש בחצות, בישראל דווקא הקפידו להדגיש שצה"ל מתכונן לקראת חזרה ללחימה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לאחר ישיבה ביטחונית בבסיס חיל הים באשדוד: "צה"ל נערך לקראת פעולה תקיפה מאוד אם תחודש האש. במזרח התיכון הסוער צריך שילוב של כוח ואורך רוח. לצה"ל יש הרבה כוח". שר הביטחון משה יעלון הוסיף: "מבצע צוק איתן לא תם. כפי שהתחייבנו, לא נעצור עד שנביא שקט וביטחון. חמאס לא יגרור אותנו למלחמת התשה, ואם הוא ינסה הוא יקבל מנה אחת אפיים".

  

מנגד, העיתון הפלסטיני "אל-קודס" דיווח מפי גורמים מהמשלחת בקהיר על פריצת דרך במשא ומתן שעשויה לאפשר להגיע להסכם תוך שעות. מקורות פלסטיניים דיווחו כי הושג הסכם בראשי תיבות בין המשלחת הישראלית לפלסטינית בתיווך מצרי.

 

אולם ראש המשלחת הפלסטינית, עזאם אל-אחמד, שלל את הדיווחים על התקדמות. "בגלל התמרונים של המשלחת הישראלית והסחבת לא הגענו לשום התקדמות. כל מה ששמעתם בתקשורת הערבית על התקדמות אינו נכון", אמר מול המצלמות בקהיר. "אני מקווה שמחר ננצל כל דקה להגיע להסכם. אולי נשיג הסכם, ואולי לא. הסכמנו בינתיים רק להארכה של הפסקת אש ביממה אחת, יממה אחת בלבד. ננסה לנצל כל דקה מחר".

 

בינתיים, ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן צפוי להיפגש עם ראש הלשכה המדינית חאלד משעל. שגריר הרשות הפלסטינית בקהיר, ג'מאל א-שובכי, מסר כי אבו מאזן צפוי להגיע לקהיר ביום שישי הקרוב ולהיפגש בשבת עם נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, כדי לדון עמו במאמצים שמשקיעה מצרים לביסוס הפסקת האש. כמו כן, שני המנהיגים צפויים לדון בהכנות לוועידת השיקום למען עזה שאמורה להתקיים בשארם א-שייח בחודש הבא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x