המאבק בהלבנת הון: ישראל צפויה להצטרף לארגון ה-FATF
מדובר בגוף בין ממשלתי שהוקם על ידי מדינות ה-G7. החברות תאפשר לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור לקבל מידע על העברות כספים בעולם
ישראל תוכל להצטרף כחברה מן המניין לארגון ה-FATF, בכפוף לעמידתה בהצלחה בביקורת בינלאומית של הארגון בישראל בתחום איסור הלבנת הון ומימון טרור. כך החליט לאחרונה הארגון המוביל בעולם במאבק בהלבנת הון ומימון טרור. החברות בארגון, אם תצא לפועל, תאפשר לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור שבמשרד המשפטים לקבל מידע על העברות כספים בעולם, שניתן לקשור אותן לעבירות הלבנת הון ומימון טרור בישראל.
- מנכ"ל משרד המשפטים: "ישראל היא בין המובילות בעולם במלחמה הלבנת הון"
- דפוסי הפעולה החדשים להלבנת הון: חברות ציבוריות וקבוצות כדורגל
הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור היא גוף מודיעיני שמעבד, מצליב וקושר מדי שנה דיווחים על מאות אלפי פעולות פיננסיות בשטחי ישראל, המגיעים מרשות המסים, מהבנקים, מחברות כרטיסי אשראי, מחברות הביטוח, מסוכנויות המרת מטבע ומהדואר. היא מעבירה את המידע לרשויות חקירה כגון המשטרה והשב"כ כדי שיסכלו פעילות הלבנת הון וטרור. המידע המועבד, שנקרא בשפת הרשות "כתבות", הוא לעיתים קצה חוט ולעיתים החלק שחסר בפאזל כדי להשלים את החקירה.
ארגון Financial Action Task Force הינו גוף בין ממשלתי מוביל שהוקם בשנת 1989 על ידי מדינות ה-G7. מדובר בסוג של כוח משימה בינלאומי שמטרתו לפתח ולקדם מדיניות למאבק בהלבנת הון ומימון טרור, הן ברמה הלאומית והן ברמה הבינלאומית. כיום חברים בגוף זה 34 מדינות ו- 2 ארגונים אזוריים. הארגון הינו הגורם אשר קובע את הסטנדרטים הבינלאומיים העולמיים המחייבים בתחום.
ממשרד המשפטים נמסר כי החלטת הארגון שישראל תוכל להצטרף לשורותיו, הינה פרי מאמץ משותף בהובלת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים, יחד עם משרד האוצר ומשרד החוץ, אשר פעלו בשנים האחרונות לקידום הנושא בערוצים המקצועיים והדיפלומטיים.
במאי 2012 הגישו שר המשפטים, יעקב נאמן, ושר האוצר, יובל שטייניץ, בקשה רשמית לצירופה של מדינת ישראל לארגון. הארגון בחן בקשות של עשרות מדינות, ומתוכן נבחרה מדינת ישראל להצטרף לארגון. בין המדינות החברות בארגון ניתן למצוא את ארה"ב, קנדה, בריטניה, צרפת, רוסיה, סין, יפן, דרום אפריקה, הולנד, בלגיה, שוויץ, נורבגיה, ספרד ועוד.
עו"ד פול לנדס, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, אשר יזם והוביל את מהלך ההצטרפות, אמר כי: "ההצטרפות לארגון הינה בעלת חשיבות רבה עבור מדינת ישראל ובתחום איסור הלבנת הון ומימון טרור ניתן להשוותה להצטרפות מדינת ישראל ל- OECD. ההצטרפות לארגון תסייע בשיפור שיתוף הפעולה של המדינה עם מדינות רבות במישור המודיעיני ובעזרה המשפטית, ותאפשר למדינת ישראל לתרום את תרומתה הייחודית בקביעת הסטנדרטים הבינלאומיים והמדיניות בתחום המאבק בהלבנת הון ומימון טרור".