כמה כסף שפכת לביוב היום?
ישראלים מבזבזים מדי שנה 34.5 מיליארד קוב מים כתוצאה מדליפות כרוניות של ניאגרות. ההפסד למשק נאמד בלפחות 321 מיליון שקל בשנה
ישראל, כמו מדינות רבות בעולם, מתמודדת עם מחסור מתמיד במשאבים טבעיים ובעיקר במים. באמצעות שימוש נכון בטכנולוגיות שונות להתפלה והשבת מי קולחין לשימוש חוזר בחקלאות, ישראל הצליחה לצמצם את המחסור במים, אולם עדיין המשק מבזבז מליוני קוב בשנה ומאבד מיליונים שיכלו לתרום לבנייה כלכלית. ההתפלה הביאה לכך שאין מחסור במים במדינת ישראל, אך תהליך ההתפלה אינו תהליך זול, לכן המים הופכים למשאב יקר, זאת מעבר להשפעות הסביבתיות המזיקות שיש להתפלה.
קצת מספרים: ניאגרה בסופו של יום דולפת. בין אם כדליפה קבועה 24/7, ובין אם נתפסת לפרקי זמן ממושכים. בישראל כ- 2,500,000 בתי אב וכ-500,000 עסקים. בהנחה שהמספר הזה משקף 5,000,000 מיליון אסלות, יוצא אם כן כי 1,000,000 מיכלי הדחה, המהווים כ-20% מכלל הניאגרות בארץ דולפים באופן "כרוני". אם נכפיל 1,000,000 אסלות שזורמות בספיקה ממוצעת של כ-4 ליטרים בשעה, בכל שעה במשך 365 ימים בשנה, נגיע לדליפה כוללת של 34,560,000,000 ליטרים שנשפכים לביוב באין מפריע.
כדי להעריך את הכמות הזו, נניח שמשפחה ממוצעת צורכת כ- 24 קוב בחודש, שהם 288 קוב בשנה, המשמעות היא שרק הדליפות ה"כרוניות" יספיקו להשקות 120,000 בתי אב, כלומר את כל בתי האב בתל אביב והוד השרון יחד במשך שנה שלמה. כל זאת לפני שהבאנו בחשבון את העובדה שניאגרות נתפסות לעיתים אחרי הדחת האסלה, לצד דליפות בגינה וברזים שלא נסגרים עד הסוף.
בישראל כמו בישראל, עד שלא כלו כל הקיצין אף אחד לא טורח לטפל בבעיה. חלק מהביקורת המוטחת כלפי הרשויות והמוסדות בארץ היא העדר תכנון לטווח הרחוק. במקום להרים את הכסף מהרצפה, בישראל בוחרים להתעלם, לכבות שריפות מידיות ותוך כדי להבעיר אחרות. נשארת השאלה, מתי חסכון במשאבים יהפוך לנושא פופולארי בקרב מקבלי ההחלטות? האם מתישהו ניקח ברצינות את הדאגה לעולם שנשאיר לילדינו?
חקיקה ואכיפה של תקנים ירוקים תתרום לחוסנה של המדינה והמשק בכלל. ישראל מאותגרת בהיבט הגיאופוליטי ומוצאת את עצמה לא פעם תלויה במדינות זרות. את העזרה ישראל תקבל כל עוד זה לא בא על חשבון אינטרסים של מדינות אחרות. בינתיים, המים הופכים למשאב יקר ולבעיה גלובלית המתפשטת במהירות. בארצות הברית קיימת הערכה כי 36 מדינות יחוו בעיה באספקת מים במהלך חמש השנים הבאות כתוצאה מהמחסור בהם. קנדה היא דוגמה טובה למדינה עם מאגרי מים גדולים, ולמרות זאת עלו בה תעריפי המים ב-58% במהלך השנים האחרונות. בקצה השני ניצבת ערב הסעודית, מדינה יבשה, שבה מחירי המים זינקו ב- 4,000%, זאת כחלק ממהלך כולל להתמודדות עם הדרישה ההולכת וגוברת למים בקרב האוכלוסייה. מדינת ישראל נחשבת למעצמה עולמית בכל הקשור לטכנולוגיות קלינטק- לא רק ביחס לגודל האוכלוסייה, אלא גם מבחינת מספר מוחלט של כמות החברות וחשיבותן. ישראל חייבת לתכנן לטווח הרחוק ולהשתמש בידע והטכנולוגיות שברשותה למען עתיד טוב, ירוק ובטוח יותר.
אלון גל הוא מנכ''ל מיזם Aqua-Rimat מערכות בקרה ומניעת דליפות ונזקי מים.