לבני: "קרן קיימת לישראל לא תוכל להתנהל עוד במחשכים"
שרת המשפטים אמרה את הדברים בעקבות רישומה של קק"ל כחברה לתועלת הציבור - שמחויבת, בין השאר, בהגשת דו"חות שנתיים. לדבריה, "מעתה תחויב הקרן במינהל כספים תקין ונקי ותפעל תחת עינה הפקוחה של הביקורת הציבורית"
"קק"ל, שזה עשרות שנים מחזיקה ומפעילה סמכויות שחלקן סמכויות שלטוניות מובהקות, מקבלת מיליארדים מכספי הציבור לא תוכל להתנהל עוד במחשכים", כך אמרה היום שרת המשפטים, ציפי לבני, בעקבות רישומה של קק"ל, בניגוד להסכמתה, כחברה לתועלת הציבור בפנקס החברות לתועלת הציבור.
עד היום קק"ל היתה פטורה כמעט כליל מפיקוח רגולטורי וציבורי, גם בשל היעדר השקיפות של דו"חותיה. בין השאר, ניהל מבקר המדינה יוסף שפירא, מאבק בניסיון להחיל את הביקורת על הקרן.
לדברי לבני, "מעתה תחויב קק"ל במינהל כספים תקין ונקי ותפעל תחת עינה הפקוחה של הביקורת הציבורית ובשקיפות, כפי שהיה ראוי ונכון שיקרה לפני שנים רבות״.
קק"ל היא חברה שתקציבה מבוסס על כספי ציבור - תרומות ישירות וכספים מהעברת זכויות בקרקעות שבבעלותה. מכיוון שכך, יוחל עליה מעתה סטנדרט התנהלות גבוה בו נדרשת חברה לתועלת הציבור.
בין היתר, תוכפף קק"ל לשורה של הוראות מיוחדות שנקבעו בחוק החברות ונועדו להסדיר את פעילותן של חברות לתועלת הציבור. מרגע הרישום, תהיה קק"ל מחויבת להגיש דו"חות שנתיים שיעמדו לעיון הציבור ותהיה כפופה לפיקוח מצד רשם ההקדשות. כמו כן יוחלו עליה מנגנונים מיוחדים שנועדו לפתור את קשיים המתעוררים לעתים מהאינטרסים השונים בין בעלי המניות לבין ההנהלה, ובין ההנהלה לבין ציבור התורמים לחברה והציבור שנהנה משירותיה.
מבקר המדינה יוסף שפירא, בירך על ההחלטה. כזכור, הורה המבקר לפני שבועות ספורים, לראשונה לערוך ביקורת בקק"ל. זאת לאחר שבמשך שנים ארוכות לא התקיימה ביקורת בארגון זה בשל אופיו המיוחד. לדעת המבקר רישום קק"ל כחל"ץ מדגיש את הצורך להרחיב את היקף הביקורת בקק"ל.
מקק"ל נמסר: "קק"ל מקבלת בסיפוק את הודעת היועץ המשפטי לממשלה שהתקבלה בתום היוועצות ממושכת בין משרד המשפטים לבין קק"ל".