$
בארץ

רשות המסים מציעה: גילוי מרצון של הון שחור לפני הליך פלילי

הוראת שעה חדשה תאפשר לתושבי ישראל לפנות אל הרשות בשנה הקרובה ולהסדיר הון לא מדווח עד לסכום של 2 מיליון שקל; ברשות מעריכים כי היקף הדיווחים יהיה גבוה מ-12 מיליארד השקלים עליהם דווח במסגרת הוראת השעה שאושרה ב-2011

עמרי מילמן 11:1407.09.14

רשות המסים מפרסמת היום נוהל גילוי מרצון חדש שמטרתו להגביר את הדיווחים ולצמצם את ההון השחור. בנוהל החדש, שני מנגנונים שאמורים לעודד את הציבור לפנות לרשות המסים ולדווח על ההון שלו.

 

המנגנון הראשון הוא המסלול המקוצר. לפי מסלול זה, במקרים בהם ההון הלא מדווח הוא עד סכום של 2 מיליון שקל, והמס שיש לשלם בגינו אינו עולה על חצי מיליון שקל, יכול הנישום להגיש את הבקשה לגילוי מרצון בצירוף הדו"חות המתוקנים (או החדשים) ומיד עם אישור הבקשה לקבל שובר תשלום. המנגנון השני הוא המסלול האנונימי, לפיו יוכל אדם לפנות לרשות המסים דרך מייצג (עורך דין או רואה חשבון), שיציג לרשות את הנתונים ללא זיהוי של הפונה עצמו. במידה ויגיע לסיכום מול הרשות, יחשף שמו של אותו אדם והוא ימשיך בנוהל הגילוי מרצון. כך, מקווים ברשות המסים להתמודד עם חוסר האמון של הציבור ברשות, שחושש שבמידה ולא יגיע עימה להסדר, הוא ימצא בתוך מאגר הנתונים שלה, והיא תפתח בהליך פלילי מולו.

 

המהלך נעשה על רקע הגברת המאבק בהון השחור בארץ ובחו"ל, שכחלק ממנו יוצרות המדינות מנגנוני שיתוף נתונים (כמו ה-FATCA מול ארה"ב) שמטרתם להתמודד עם מקלטי המס, כמו שוויץ. למעשה נותנת רשות המסים מעין הזדמנות אחרונה לתושבי ישראל להסדיר את ההון הלא מדווח שלהם. נכון לעכשיו מדובר בהוראת שעה שתארך שנה. במהלכה תבחן הרשות את השפעת המהלך והצלחתו ותחליט האם להאריכה או לא.

 

הון שחור. הוראת השעה תארך שנה ולאחריה תחליט הרשות האם להאריכה או לא הון שחור. הוראת השעה תארך שנה ולאחריה תחליט הרשות האם להאריכה או לא צילום: shutterstock

 

התנאי לגילו מרצון הוא "פנייה כנה" של הפונה, כלומר, כל עוד הפונה לא הגיע לרשות המסים לאחר שזו כבר פנתה אליו, או לאחר שיש אינדיקציה לגביו, בכל הנוגע להון שהעלים, במשטרה או בכל גוף אחר. כך למשל, כל אותם 106 אלף אזרחים שקבלו מכתב הדורש מהם לדווח על הכנסותיהם לרשות המסים לא יוכלו לפנות בהליך של גילוי מרצון. ההיגיון שעומד מאחורי זה, הוא שבמידה ופנה אדם לרשות המסים, לאחר שזו כבר "עלתה עליו" הגילוי שעליו לעשות הוא אינו "מרצון". עם זאת, במכתב שהפיצה סמנכ"לית ברשות המסים הנחתה את העובדים שלו לפתוח בהליך פלילי עבור כל אותם פונים, למעט מקרים חריגים של העלמות מס .

 

עו"ד זיו שרון ויועד פרנקל ממשרד זיו שרון ושות' מסביר כי ההון הצפוי להיכנס מהנוהל הקבוע החדש לגילוי מרצון אמור לעלות על ההון שדווח במסגרת הוראת השעה שהיתה בתוקף בין 2011 ל-2012 שעמד על כ-12 מיליארד שקל. "כדאי להיענות לקריאת הרשות לאור שיתופי הפעולה הגוברים בין רשויות מיסים בעולם. הבנקים בעולם בכלל ובשוויץ בפרט כלקוח מהקנסות העצומים שהוטלו עליהם בעקבות סיוע לאי דיווח על חשבונות בנק (כדוגמת פרשת UBS ) אינם מעוניינים להחזיק עוד בלקוחות שאינם מדווחים על חשבונות הבנק שלהם לרשות המסים במדינת התושבות. עם השלמת תיקון 200 לפקודה ישראל צפויה כאמור לחתום על האמנה המולטילטרלית ולהגביר באופן ניכר את חילופי המידע האוטומטים שיאפשרו לרשות המסים בישראל "בלחיצת כפתור" לקבל מידע על הכנסות חו"ל של תושבי ישראל בסכומים של מיליארדי שקלים. לא ברור האם בעתיד תנקוט הרשות במבצעי גילוי מרצון דומים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x