בנק ישראל: הפגיעה בתיירות בעקבות צוק איתן עשויה להמשך זמן רב; הצריכה תתאושש
בדיון שקדם להחלטה על הפחתת הריבית העריכו כלכלני הבנק כי ההאטה החלה כבר לפני מבצע הצבאי והתגברה במהלכו; עוד העריכו כי כל עוד הסחר העולמי אינו מתאושש יהיה קשה להגביר את קצב הצמיחה בארץ
ההאטה בפעילות הכלכלית במשק התחילה עוד לפני מבצע צוק איתן, ובעקבות המבצע נרשמה בחודש יולי התמתנות נוספת בהיקף הפעילות, כך קבעו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בדיון הריבית האחרון שנערך בבנק ישראל בסוף החודש שעבר. את פרוטוקול הדיון מפרסם הבנק היום (ב').
- בנק ישראל הפחית את הריבית ל-0.25%, שפל של כל הזמנים
- הפחתת הריבית שופכת שמן על מדורת יוקר המחיה
- הורדת הריבית ל-0.25%: החלטה וקוץ בה
מהנתונים שהוצגו בפני חברי הוועדה עולה כי בנק ישראל מעריך שחלק מההתמתנות בפעילות, בעיקר בענף התיירות, עלול להימשך זמן רב יחסית. לעומת זאת, ההתמתנות שקשורה בצריכה הפרטית צפויה להיות בעלת אופי זמני וייתכן שרמת הצריכה תפצה את עצמה על התמתנות זו בהמשך.
חברי הוועדה דנו באומדני החשבונות הלאומיים של הלמ"ס, שהראו כי כבר ברבעון השני של השנה נרשמה האטה בצמיחת המשק, והתוצר גדל בשיעור שנתי של 1.7% בלבד. בנוסף לכך, הנתונים שהתווספו בחודש החולף ממשיכים להצביע על בלימת ההתרחבות גם בשוק העבודה. יצוא הסחורות, ללא יהלומים, עלה בחודש יולי ב- 1.1% לעומת החודש הקודם, ורמתו הייתה דומה לממוצע החודשי שנרשם ברבעון השני של השנה. יחד עם זאת ציינו חברי הוועדה כי כפי שקרה באירועים ביטחוניים קודמים, מדדי אמון הצרכנים לא הושפעו ככל הנראה מהמצב הביטחוני.
החשש: המצב הכלכלי העולמי יקשה על התאוששות המשק
בהמשך הדיון הביעו חברי הוועדה את חששם שהסביבה הכלכלית הגלובלית החלשה תקשה על התאוששות המשק בתום הלחימה. לדבריהם, נתוני הצמיחה שפורסמו לאחרונה באירופה וביפן היו מאכזבים, וההערכה שההתאוששות בכלכלת העולם, בייחוד בקרב שותפות הסחר העיקריות של ישראל, תמשיך להיות אטית למרות הנתונים המעודדים שמגיעים לאחרונה מארצות הברית. חברי הוועדה הסכימו כי כל עוד הסחר העולמי אינו מתאושש, המשק יתקשה להגביר את קצב הצמיחה.
בתום הדיון הצביעו חמישה חברי הוועדה המוניטרית בעד הפחתת הריבית לחודש ספטמבר ב- 0.25%, לנקודת שפל חדשה של 0.25% בלבד, ואילו חבר נוסף בוועדה הצביע בעד השארת הריבית ללא שינוי.