$
בארץ

לפיד: "שיתוק מדיני יכריח אותנו להמשיך לבחור בין הביטחוני לכלכלי"

שר האוצר אמר בכנס למדיניות נגד טרור כי תהליך מדיני הוא הכרחי גם כמנוע צמיחה כלכלי. בנוגע לתקציב 2015 אמר: "אם מישהו חושב שאני אעביר תקציב שדופק שוב את מעמד הביניים הוא אינו מבין כנראה בשביל מה נכנסתי לחיים הפוליטיים"

עמרי מילמן 13:1708.09.14

"שיתוק מדיני יכריח אותנו להמשיך לבחור בין הביטחוני לכלכלי", כך אמר שר האוצר יאיר לפיד בכנס הבינלאומי ה-14 של המכון למדיניות נגד טרור (ICT) במרכז הבינתחומי הרצליה . עוד אמר לפיד כי קרב היום בו ימאס לאמריקאים לקום בבוקר ולגלות שסיפחנו 4,000 דונם בגוש עציון.

 

"אנחנו אחרי מאבק צבאי רחב היקף ולפני תקציב שצריך להעביר. דבר קשור לדבר. תהליך מדיני הוא גם מנוע צמיחה שיביא הנה משקיעים מכל העולם, יפתח בפנינו שווקים חדשים וייתן למשק הישראלי תנופה שכל אזרח ישראלי יהנה ממנה ישירות לכיסו".

 

"מצד שני", אמר לפיד בנוגע להאשמות כלפי תקציב 2015, "אם מישהו חושב שאני אעביר תקציב שדופק שוב את מעמד הביניים בשירותו של שיתוק מדיני ובטחוני – הוא אינו מבין כנראה בשביל מה נכנסתי לחיים הפוליטיים. יש לנו היום את האפשרות להביא לכנסת ולממשלה תקציב ללא העלאת מסים, שייתן הזדמנויות צמיחה, יגדיל את ההכנסה הפנויה של מעמד הביניים, ירחיב את הסיוע לשכבות החלשות, יקדם מהלכי עומק לסיוע לעסקים קטנים, יוריד את מחירי הדיור ויזניק את התעשיה". לפיד אמר את הדברים כתגובה לעמדת בנק ישראל לפיה אי העלאת מסים תביא להגדלה לא אחראית של הגירעון, מה שיגולגל בסופו של דבר להטלת מסים גבוהים יותר על הציבור בהמשך הדרך למימון הגרעון והריביות על ההלוואות.

 

לפיד. "יש לנו היום את האפשרות להביא לכנסת ולממשלה תקציב ללא העלאת מסים" לפיד. "יש לנו היום את האפשרות להביא לכנסת ולממשלה תקציב ללא העלאת מסים" צילום: נמרוד גליקמן

 

"בסופו של דבר נקבל גם פחות ביטחון וגם פחות כלכלה"

 

לפיד אמר על תוכנית התקציב כי, "זוהי התחלה טובה, אבל שיתוק מדיני יכריח אותנו להמשיך לבחור בין הבטחוני לכלכלי, ובסופו של נקבל גם פחות ביטחון וגם פחות כלכלה". בדבריו של שר האוצר נרמזת התייחסות לדבריו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בשבוע שעבר כי "הביטחון קודם לכל".

 

"טרור באנגלית פירושו גם פחד" אמר לפיד. "אם אתם רוצים לדבר על פחד, תפחדו מהכלכלי, תפחדו מהחברתי, תפחדו מתחושת המחנק המתמשכת של אזרחים ישראלים שמשרתים במילואים, משלמים מיסים, ושואלים את עצמם "לאן כל העסק הזה הולך?" זוהי הצלחתו היחידה של הטרור המופנה כלפינו - הסדק שהוא יוצר בתוכנו. כי הדבר המדאיג באמת היא השחיקה המתמדת: השחיקה ביחסינו עם האמריקאים. השחיקה בשיח הפנימי שלנו. השחיקה ביחסי המסחר שלנו. תסתכלו סביבכם. על מצרים, על העולם הערבי, על מזרח אירופה. הטרור קיים בכל מקום, אבל מה שמפרק מדינות הם מצבים בהם הכלכלה נפגעת והחברה מאבדת את הלכידות הפנימית שלה. התזה השלטת של השנים האחרונות – של רבים ובכירים במערכת הפוליטית - היא שהחרדה מהחיזבאללה, מהחמאס ומאיראן הוא הדבק היחיד של החברה הישראלית. שבהיעדר שיח מחבר אמיתי של ערכים, הדבר היחיד שמחבר בינינו היא העובדה שכולנו פארנואידים ביחד. לא הבטחון קודם לכל - חוסר הבטחון קודם לכל. החרדה שלנו משינוי – מכל שינוי – הפכה למאפיין העיקרי של החברה הישראלית. אלא שהגיע הזמן לשנות את קו המחשבה והפעולה שלנו".

 

לפיד המשיך ואמר כי, "יש בימים האלה איום והזדמנות. עלינו לענות על האיום, אבל אסור לנו לתת להזדמנות להישמט מידינו. אנו חייבים לנצל אותה כדי לממש הישג מדיני שיקבֵּע את הישגי הלחימה בעזה, יביא ביטחון לתושבי הדרום, ייצור בריתות חדשות בינינו לבין העולם הערבי ויבנה לישראל עתיד שאזרחיה יכולים להבין ולהאמין בו. התהליך המדיני תקוע, והוועידה האזורית היא כרגע הרעיון היחיד המונח על השולחן. ראש הממשלה צריך לדעת שאם הוא יילך לוועידה כזו יהיה לו מאתנו גב פוליטי רחב מאוד, שיאפשר לו להתמודד עם האזיקים שמנסה לשים עליו הימין הקיצוני".

 

בנוגע לצוק איתן אמר שר האוצר כי "המבצע היה ארוך יותר ממלחמת לבנון השנייה, אלים יותר מ"עופרת יצוקה" ועם מספר נפגעים גבוה בהרבה מ"עמוד ענן", אבל הוא לא שונה מהם מהותית. בהיעדר מהלך מדיני משלים, בהיעדר חזון אמיתי בשאלה לאן הולכת מדינת ישראל, זה עוד סיבוב. היו כאלה לפניו, יהיו כאלה אחריו. עם זה אי אפשר להשלים. זה לא הוגן כלפי תושבי הדרום. זה לא מעניק לנו את הבטחון המגיע לנו. החוסן החברתי והכלכלי של המדינה נפגעו ועודם נפגעים, התפיסה האומרת שאין שיקום לעזה בלי פירוז הונחה הצידה בטענה שזה בלתי אפשרי. זה כן אפשרי. העולם משתנה במהירות. קואליציות חדשות של אינטרסים נוצרות סביבנו, ועלינו לנצל אותן. החמאס מבודד, לנשיא המצרי א-סיסי אינטרסים דומים לשלנו, מדינות ערב המתונות מפחדות מהאסלאם הקיצוני, דעאש העירה את ארה"ב ואירופה. זוהי שעת כושר, ועלינו לנצל אותה להפרדות מהפלשתינים ולכינון יחסים עם העולם הערבי. תפקידה של ההנהגה אינו לדחות את הקץ. לא יגיע הרגע שבו הבעיות יסתדרו. לא יגיע הרגע שבו הכל יפתר מעצמו. הדבר שאליו אנחנו צריכים להגיע הוא לפתרון איזורי, שבמסגרתו תוקם מדינה פלשתינית מפורזת – כולל עזה המפורקת מנשקה - לצד מדינת ישראל. ההסדר יכלול סידורי בטחון קפדניים, נורמליזציה ושיתוף פעולה בטחוני עם מדינות ערב המתונות, ביניהן סעודיה ומדינות המפרץ.

 

מבצע "צוק איתן" לא יכול להסתיים בהפסקת אש זמנית, שבה נשב ונחכה לפעם הבאה שיירו עלינו. במקום זה אנחנו צריכים קודם כל להחזיר לקדמותם את יחסינו עם האמריקאים. הם ממשיכים לתת לנו תמיכה אוטומטית, צבאית ודיפלומטית – החל מטילי "הלפייר" ועד לטרפוד הצעות נגדנו במועצת הבטחון - אבל הולך וקרב הרגע שבו יימאס להם לקום בבוקר ולגלות שסיפחנו 4,000 דונם בגוש עציון והוצאנו מכרזים למאות יחידות דיור באלקנה בלי שטרחנו אפילו ליידע אותם. בימים כתיקונם אני תומך בחיזוק גושי ההתיישבות, אבל בשיחותי עם גורמי ממשל עולה שוב ושוב אותו ביטוי: "כך לא נוהגים חברים". במקום לריב איתם, עלינו לגייס אותם, וללכת לוועידה אזורית שבה נסביר לעולם שבטחונה של ישראל תמיד יהיה בידיה בלבד, אבל אנחנו מוכנים להפרד מהפלשתינים ולהיות חלק מהקואליציה שנלחמת בטרור האסלאמי".

 

כל זה לא קרה בעבר מפני שבאף אחד מהסבבים הקודמים לא הגיע בעקבות האופרציה הצבאית חזון מדיני ממוקד וברור. באנו, נלחמנו, ניצחנו, ואז ביזבזנו את הנצחון. הטרור זורע הרס ומוות, אבל הוא אינו יכול לנצח אותנו. הוא לא ניצח אותנו גם אחרי 1,178 ההרוגים של האינתיפאדה השנייה. יש לנו את הצבא החזק ביותר במזרח התיכון, יש לנו היום מודיעין נקודתי טוב מאי פעם, ואנחנו צריכים לרדוף את ראשי הטרור בכל מקום בעולם ולחסל אותם. עלינו גם לצאת למאבק נחוש יותר כנגד נתיב הכסף של הטרור. אם נעצור להם את הכסף, הם לא יוכלו להתחמש ויכולת הפעולה שלהם תוגבל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x