קפיטליזם 3.0
כסף קטן ולב גדול
ניסוי חברתי שבדי הפך לסרטון ויראלי, שמראה כיצד תושבי השכונה הענייה בשטוקהולם תורמים יותר מהתושבים העשירים
1. אף לא קרונה אחת
בשכונה העשירה לא תרמו לקבצן
תחילה יצא הצוות לקבץ נדבות בשכונת סטורפלן (Stureplan) העשירה. השחקן קונרד אידהאגה (Konrad Ydhage) פנה לעוברים והשבים בשכונה וביקש מהם לעזור לו עם קרונה אחת (חצי שקל). ארבע שעות של פניות חוזרות ונשנות הובילו לתוצאה העגומה - אף לא אחד מעשרות האנשים שאליהם פנה אידהאגה נענה לבקשתו. למעשה, כולם חלפו על פניו כאילו לא היה קיים, והמעטים האחרים גערו בו או שיגרו לעברו הערות מעליבות. אף לא קרונה אחת נאספה בניסוי בסטורפלן. חבל, כי הצוות תכנן להחזיר לנדבנים כפליים מהסכום שנתנו.
2. גם עניים וגם מהגרים
בעיית ההגירה בשבדיה היא חלק בניסוי
"אחרי שעתיים בשכונת סטורפלן הרגשתי כל כך מדוכא", שחזר אידהאגה את תחושותיו מאוחר יותר. "לא קיבלתי בשכונה שום התייחסות למעט התייחסויות מעליבות. ממש הרגשתי כאילו האנשים שם שונאים אותי, שאני נטע זר". אבל אז עבר הצוות לאחת השכונות העניות בעיר, רינקבי (Rinkeby) - שכונה של אנשים קשי יום ש־90% מתושביה הם מהגרים מדור ראשון או שני. נושא ההגירה עמד במוקד הבחירות בשבדיה, ומפלגת הימין הקיצוני - השבדים הדמוקרטים - שהבטיחה להילחם בהגירה, הכפילה את כוחה והפכה לשלישית בגודלה בפרלמנט.
3. 34 קרונות ב־40 דקות
ברחוב העני כמעט כולם עצרו לתרום
בפחות מ־40 דקות זכה אידהאגה להתייחסות וכסף מ־34 עוברים ושבים ברינקבי. אם בשכונה העשירה של שטוקהולם איש לא עצר, השכונה הענייה בעיר היוותה מופת לחמלה: הניכור שבו נתקל "הקבצן" בסטורפלן התחלף בחום אנושי בריקנבי. הסרטון, שהפך לדיון חם בשבדיה, מתעד לא רק את האכפתיות והפתיחות, אלא גם את הרגע שבו מחזיר אידהאגה לתורמים כפליים מתרומתם. אחד התורמים מחלק את הכסף הקטן לילדים שהתקבצו סביבם, אחר מתווכח עם השחקן ומנסה להחזיר את הכסף בטענה שמקבץ הנדבות זקוק לו יותר ממנו.
4. עניים חומלים יותר
מחקר נוסף מאשש את ממצאי השבדים
"ברינקבי הרגשות שלי התהפכו", המשיך אידהאגה, "האנשים היו כל כך חביבים ואדיבים, זה הרגיש כמו אישור מחדש לקיום ולאנושיות שלי". דבר דומה התרחש במעבדת המחקר של פול פיף בברקלי. במשחק שזיכה את הנבדקים שלו בקרדטים שווי כסף, שלאחר מכן התבקשו לתרום אותו לזרים, גילה פיף את מה שאידהאגה למד על בשרו — עניים תרמו משמעותית יותר מאשר עשירים שהשתתפו במחקר. למעשה, הם תרמו 44% יותר מהעשירים. פיף הסביר את הממצאים בפשטות: "זו היכולת להזדהות עם מצוקת האחר, או במילה אחת — חמלה".