אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה
רק אם תשחרר את טבעת החנק הנוקשה של הצנע, לאירופה יש סיכוי להתאושש
בסוף אוגוסט פנתה אנגלה מרקל לקבוצה של 18 כלכלנים זוכי פרס נובל שהתכנסה בעיירה פסטורלית לחופי אגם קונסטנץ ושאלה אותם ישר ולעניין: "למה אתם, הכלכלנים, לא הצלחתם לחזות את המציאות הכלכלית שהובילה למשבר האחרון? האם התיאוריות הכלכליות שגויות או שפשוט הקשבנו לאנשים הלא נכונים?"
מרקל, מדענית בהכשרתה, יודעת שאין תשובות מושלמות. אולם הנימה השלילית בשאלה מבטאת את המצב הלא פשוט, חבול אפילו, שבו נמצאת כעת מי שזכתה לכינוי אשת הברזל ומשמשת כמנהיגה דה־פאקטו של האיחוד האירופי כבר 9 שנים:
בתחילת הקיץ זכתה גרמניה במונדיאל, הופיעו כמה סימנים מעודדים לגבי מצבו הכלכלי של גוש היורו, התקציב הפדרלי של גרמניה התקרב לאיזון והפופולריות של הקנצלרית נסקה לגבהים חדשים. על סיומו, עם זאת, רובצת עננה קודרת במיוחד - איטליה צנחה למיתון, צרפת מתקרבת לכך, ספרד במיתון משולש ואפילו הכלכלה הגרמנית המהוללת והחזקה, שהיא המנוע הכלכלי המרכזי של גוש היורו, האטה בקצב מדאיג ועלולה להיכנס השנה למיתון קל. במקביל, השיחות על הסכם סחר חופשי בין האיחוד האירופי לארצות הברית נקלעו לקשיים, הסנקציות על רוסיה מערערות את אמון המשקיעים ופוגעות ביצוא בכל רחבי האיחוד האירופי.
בעוד שמריו דראגי, יו"ר הבנק האירופי המרכזי, מנסה להציל את אירופה מקיפאון ומדפלציה בכלים שעומדים לרשותו, כמו הורדת ריבית ואולי בהמשך גם הרחבה כמותית, המהלכים המשלימים של מרקל לא נשאו פרי - מדיניות הצנע שהיא כפתה על המדינות החלשות כפתרון האולטימטיבי למשבר חנקה את הצמיחה וערערה את האמון בין מנהיגי היבשת. כעת, לא רק שהתחרותיות לא שבה והאבטלה עדיין בשמים, אירופה שוב במגמת שקיעה.
השאלה הנשאלת כעת היא האם הגברת הראשונה של אירופה הבינה שהקיפאון הנוכחי בגוש היורו עוד עלול להידרדר למצב גרוע בהרבה, ולכן תצטרף לטרנד המתחזק של נסיגה ממהלכי הצנע. החליל הנוקשה של מרקל עדיין מכתיב את הקו שלפיו נדרשות להתיישר שאר שותפותיה לשוק האירופי, ולכן למילתה יש השפעה עצומה על הדינמיקה בשווקים ועל המשך דרכו של גוש היורו, ומכאן של העולם כולו.
בשל כך, אם מרקל תקל את אחיזתה בארנק של אירופה, בהחלט ייתכן שתסחוף אחריה את קובעי המדיניות בשאר הכלכלות הגדולות של אירופה, מה שיוביל להפשרת הקיפאון, להגדלת הביקושים ובתקווה גם להתאוששות.
תמר טוניק