$
נצי הלבנט
מוסף 100 המשפיעים 2014 נצי הבלניט

שיח' תמים בן חמד, שליט קטאר

לא תמים ולא חמד: הגז הקטארי מתדלק את הפירומנים הכי גדולים באזור

דורון פסקין 09:1022.09.14

מי שציפה ששיח' תמים בן חמד, שליטה הצעיר של קטאר (35) שנכנס לתפקידו לפני כשנה, ישנה את המדיניות המתריסה של אביו, שיח' חמד בן ח'ליפה, נחל אכזבה קשה. בהנחיית המנטור שלו, חבר הכנסת לשעבר ד"ר עזמי בשארה המתוגמל במיליוני דולרים, ממשיכה קטאר ללבות את הלהבות באזור כשהיא תומכת כלכלית ופוליטית בארגוני מורדים ובאחים המוסלמים, ובכללם חמאס.

 

כספיה של קטאר מגיעים לכל ארגון ג'יהאדיסטי באזור, והיא נחשבת למי שעומדת מאחורי מחנות האימונים שלהם בלוב. משם הם יוצאים מאומנים ונחושים לסוריה, עיראק, מצרים וכנראה בקרוב גם לאירופה. שמועות עקשניות בעולם הערבי מדברות על סיוע כספי נדיב מקטאר גם לארגון המדינה האסלאמית (דאעש), כחלק מעסקה בלתי כתובה שמוציאה את קטאר ממעגל האלימות של הארגון הרצחני.

 

שיח' תמים לא מתכוון לעצור בדרכו להפוך את קטאר לשחקן מוביל בעולם הערבי, הקורא תיגר על סעודיה ומצרים. כחלק מהפרויקט, קטאר מעוניינת לבסס את שלטון חמאס ברצועת עזה. הכסף הקטארי הוא שסייע לחמאס להתעצם ולבנות עיר תחתית של יותר מ־5,000 מנהרות ברצועת עזה, שבהן חזינו במבצע צוק איתן. עם סיום המבצע היא מוכנה גם לממן את שיקום הרצועה, כולל הקמת נמל ים: השקעה של 3-2 מיליארד דולר הם כסף קטן בשבילה.

 

שיח' תמים בן חמד שיח' תמים בן חמד צילום: אי פי איי

 

מנהיגיה ישמחו שחמאס ישתלט גם על הגדה המערבית, בבחירות או בלעדיהן. במקרה כזה, ישראל תעמוד מול שלטון עוין, שאינו מקיים עמה תיאום ביטחוני ומאיים ברקטות ובמנהרות על מרכז הארץ.

 

במקביל, קטאר מנסה כל העת לזעזע את שלטונו של עבד אל־פתאח א־סיסי במצרים ולהמליך שם מחדש את האחים המוסלמים. אם זה יקרה, ישראל תמצא את עצמה שוב מול איום אסלאמיסטי משכנתה מדרום, השולחת זרוע לוחמנית ברצועת עזה.

 

אבל קטאר זה לא רק חמאס. רשת האינטרסים שלה פרוסה על פני כל הגלובוס והיא נחשבת לאחת המשקיעות הגדולות בעולם. שדה הגז הטבעי הגדול בעולם נמצא בתחומה של מדינת המפרץ הזעירה, והוא מבטיח לה הכנסה אדירה הנאמדת ב־200 מיליארד דולר בשנה. העוצמה הזו מאפשרת לה לרכוש כל חברה או מותג שנראים לה כבעל ערך עבור מטרתה - הפיכה לשחקן גלובלי משמעותי.

 

את תמיכת המערב היא קונה באמצעות עסקאות נשק אדירות עם ארה”ב (האחרונה שבהן בשווי 11 מיליארד דולר), גרמניה וצרפת, אף שצבאה הקטנטן יתקשה להכיל את כמויות הנשק שנרכש. עם יצוא הגז לאירופה, ההשקעות במועדוני כדורגל מובילים (ברצלונה, פריז סן ז'רמן), ברשתות שיווק (הרודס), בבנקים (קרדיט סוויס) ובחברות אנרגיה מובילות (טוטאל הצרפתית) - קטאר הפכה לחביבת המערב.

 

הכסף קונה לה תמיכה רחבה, מינימום ביקורת ואת טורניר הגביע העולמי 2022. איזו ממשלה מערבית תעז לסכן את זרם ההשקעות מדוחא, נניח בביקורת על המספר הרב של פועלים אסייתים שנהרגים בבניית המתקנים לטורניר? קטאר גם מציגה לעולם דמויות נעימות שמסיחות את הדעת ממימון הטרור, כמו אמו של האמיר, שיח'ה מוזה, או אחותו שיח'ה מיאסה שהפכה לקניינית הגדולה בעולם בתחום האמנות.

 

עבור ישראל, כוח ההשפעה הרב של קטאר על ידידותיה הקרובות הופך את הנסיכות הקטנה לאחת האויבות המתוחכמות והקשות שלה בעתיד הקרוב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x