לשכת עוה"ד הודיעה על שינוי מתכונת בחינת ההסמכה, אך השינוי לא ישוקלל בציון
הלשכה הודיעה שבחינת ההסמכה תכלול גם "ניסוח מסמכים משפטיים", וראש הלשכה מיהר לברך. אך מבדיקת "כלכליסט" עולה כי לפי התקנות בנוסחם כיום לא ניתן יהיה להעניק על כך נקודות, כך שלא תהיה לכך כל השפעה על המבחן בכתב
- ראש לשכת עורכי הדין לא מוותר: משוב השופטים יתקיים בנובמבר
- המתת חסד ללשכת עורכי הדין
- בגלל משוב השופטים: גרוניס גרם לביטול הנאום של ראש לשכת עוה"ד
המשמעות היא שהנבחנים יוכלו להשיב נכון או לא נכון על השאלה, ואף יוכלו להתעלם ממנה ולא להשיב עליה כלל – מבלי שתהיה לכך השפעה על הציון שיקבלו בבחינה בכתב. יש לציין כי בהודעה לעיתונות שפרסמה הלשכה לא הוזכרה העובדה שהשאלה שתתווסף לבחינות כלל לא תנוקד, אלא נכתב רק שועדת הבחינות "מבקשת להדגיש כי ניסוח חוזים ומסמכים משפטיים הינו בכל מקרה חלק מחומר הבחינה לפי תקנה 18(8)".
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, הזדרז לפרסם תגובה המברכת על השינוי במתכונת הבחינה, ואמר כי: "אני מברך את חברי הוועדה הבוחנת. לשכת עורכי הדין בראשותי נאבקת כל העת בתופעה של הצפת המקצוע. זהו צעד נוסף וחשוב להעלאת מעמדו של מקצוע עריכת הדין בעיני הציבור ושיפור איכותם של עורכי הדין בישראל". גם בהודעה זו לא נאמר דבר וחצי דבר על כך שהשאלה הנוספת כלל לא תנוקד.
עם זאת, בחודשים האחרונים עמלה שרת המשפטים ציפי לבני על רפורמה מקיפה בלשכת עורכי הדין, ובטיוטת תזכיר חוק שפרסמה לפני כשבועיים ניתנה התייחסות נרחבת גם לנושא בחינות ההסמכה שאמור להיות מוסדר במסגרת תיקון חקיקה כולל כבר בחודשים הקרובים.
בלשכת עורכי הדין אישרו במענה לפניית "כלכליסט" שאכן ל"ניסוח המסמכים המשפטיים" לא ינתן כל ניקוד, אלא אם כן התקנות ישתנו בהתאם ליוזמת השרה לבני. עם זאת, בלשכה טוענים שניתן יהיה להציג את התשובה לשאלה הפתוחה הזו בפני הבוחנים בבחינות בעל פה, וכך כשיתייצב בפניהם נבחן הם יוכלו לדעת כיצד השיב לשאלה במבחן בכתב ולשכלל זאת בציון של המבחן בעל פה.
הבעיה במהלך כזה טמונה כפולה: ראשית, בין המבחן בכתב למבחן בעל פה ישנם לכל הפחות מספר שבועות, במהלכם יוכל הנבחן ללמוד היטב את התשובה לשאלה בבחינה בכתב ולשפר את מידת בקיאותו בחומר. שנית, בהנחה שהבוחנים לא ישאלו את הנבחן ישירות בקשר לתשובה שנתן בבחינה בכתב ורק ישכללו את טיב תשובתו בציון של הבחינה בעל פה, סביר להניח שיהיו מתמחים שיתקפו את חוקיות או לגיטימיות המהלך שכן הבחינה בעל פה אמורה לשכלל בחינה בעל פה ולא להוות כלי עקיף לדירוג הישגים בבחינה בכתב.