חוק השבת: השר הבא יכריע
לקראת פרישתו הודיע שר הפנים גדעון סער כי מחליפו בתפקיד יקבל החלטה בסוגיית פתיחת המרכולים בשבת בתל אביב
שר הפנים היוצא, גדעון סער, מעביר היום (ד') את הההכרעה בנושא פתיחת המרכולים בשבת בתל אביב לשר הפנים הבא, אך דורש הבהרות מהעירייה על חוק העזר החדש ומדגיש את רצונו לסגור המרכולים בשבתות. "לא החלטתי הקודמת שינתה את הסטטוס קוו, אלא המציאות בשטח שנוצרה מפעילות בלתי חוקית", כותב השר בהחלטתו.
- בעלי מכולות נגד חולדאי: "אי אפשר לגזול את יום החופש היחיד שלנו"
- תל אביב: אושרה פתיחה מוגבלת של מרכולים בשבת
- מלחמת השבת: המרכולים בתל אביב נותרו פתוחים וספגו קנסות
"על פניו", כותב השר סער, "נראה כי ההצעה הנדונה שהגישה עיריית תל אביב, הינה הצעה מצומצמת יותר בהיקפה מזו שהוגשה במסגרת התיקון הראשון לחוק העזר. עיון מעמיק בתיקון החוק מחייב גם בחינת איכות ורלוונטיות של הקריטריונים שקבעה העירייה, ולפיכך נדרש לעמוד על טיבם ועל הרציונלים העומדים מאחוריהם".
בחודש אוגוסט האחרון אישרה מועצת העיר תל אביב ברוב קולות את התיקון להצעת חוק העזר לפתיחת מרכולים בשבתות ובחגים. התיקון להצעת החוק שנחשף ב"כלכליסט" מאשר למעשה ל-165 מרכולים וקיוסקים לפעול בשבת, לעומת כ-300 הפועלים כיום.
תיקון החוק הועבר לעיונו של שר הפנים, גדעון סער ימים ספורים לאחר מכן, שהיה אמור להכריע בסוגייה בתוך חודשיים. אולם, בחודש שעבר הודיע השר על פרישתו מחיים ציבוריים וכך גם מתפקידו כשר הפנים.
היום (ד') הודיע השר כי יעביר את ההכרעה בסוגיה למחליפו. בהחלטתו הוא מפרט את השתלשלות האירועים בסוגיית השבת בעיר תל אביב ומתייחס גם לתיקון חוק העזר הקודם שהגישה מועצת העיר תל אביב לפתחו, תיקון שאותו פסל ברובו תוך שהוא מדגיש את חשיבות השבת. "לצערי", כותב סער, "השיח התקשורתי-ציבורי אשר התעורר בסוגיה בעקבות החלטתי האחרונה, לא היה גדוש בהתייחסות עניינית לשאלות כבדות המשקל העולות מהנושא".
"חלק מתפקיד ההנהגה", הוא מוסיף, "הוא לשמר את ערכי הליבה של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית ולאזן בין אינטרסים של כל חלקי הציבור. ההנהגה נדרשת לשקול בכובד ראש את השלכות החקיקה, גם בהתייחס לחקיקה מוניציפאלית ככל שזו עלולה להשליך על ערכי היסוד שלה ועל הדורות הבאים".
"איך הרחוב בישראל עוד שלושים שנה"
לדברי סער, הטענה כאילו הייתה בהחלטתו שלא לפתוח מרכולים ופיצוציות בשבתות, היה בה כדי לפגוע באופיה של העיר "הינה טענה חסרת כל יסוד". "לא הייתה כל כוונה או סיכון לתוצאה מעין זו", כותב השר, "העיר תל אביב כעיר של תרבות, בילוי ופנאי תמשיך לפעול מתכונתה מזה שנים כעיר ללא הפסקה. כך היה וכך יהיה".
השר מוסיף: "לנגד עיניי עמדה ועומדת השאלה: איך ייראה הרחוב בישראל ביום המנוחה השבועי - יום שבת, עוד שלושים שנה".
לפי ההחלטה, אף שיש חשיבות רבה במתן עצמאות לרשות המקומית הרי שבכל הנוגע להחלטות מסוג זה אין השלטון המרכזי רשאי להתפרק מהאחריות והסמכות המוקנית לו על פי חוק. "למרבה הצער", נכתב עוד, "נוצר בישראל בעשורים האחרונים פער גדול בין המציאות דה פקטו לבין המציאות דה יורה. הרשויות המקומיות אפשרו פעילות בהיקף נרחב המנוגדת לחוק. בכך בלטה עיריית תל אביב, אף שלא הייתה יחידה בעניין. לא החלטתי הקודמת שינתה את הסטטוס קוו, אלא המציאות בשטח שנוצרה מפעילות בלתי חוקית".
באשר להצעת החוק החדשה שהוגשה לעיונו, מבהיר השר כי היא דורשת בירורים והבהרות בסוגיות השונות. לדבריו, על פניו נראה כי מדובר בהצעה מצומצת בהיקפה מההצעה הקודמת, פתיחת 165 מרכולים במקום כ-300 וזאת על פי קריטריונים שונים וחלוקת העיר לאזורים לפי אותם הקריטיונים. בהחלטתו מציין השר כי עבודת המטה שלפיה נבנו הקריקטריונים וחולקו האזורים לא הוגשה למשרדו "ויש לבחון אותה ביסודיות".
השר מבקש הבהרות ביחס לפרטים נוספים בתיקון החוק, כמו היתרון שיש למרכולים גדולים באזורים מסוימים וכן הרצון של העירייה לתת עדיפות למרכולים הפתוחים בצירים מרכזיים בעיר.
"נדרש בירור עם עיריית תל אביב", כותב השר בהחלטתו ומוסיף כי "לנוכח זאת, ובהתחשב גם שמדובר בנושא השנוי במחלוקת ציבורית רבה, לא ראיתי לנכון להכריע גם בסוגיית חוק העזר החדש השני בימים האחרונים לכהונתי".
ממטה המאבק של העסקים הקטנים והמכולות נמסר בהמשך להחלטת השר גדעון סער, כי "המאבק אותו אנו מנהלים, הוא לא מאבק פוליטי אלא מאבק ערכי, כנגד ההפרה הבוטה של חוקי העבודה והמנוחה, וכנגד המציאות המעוותת שגורמת לתחרות לא הוגנת ושלילת יום המנוחה מהאנשים העובדים. מעבר לאחריות החברתית, בג"ץ אמר את דברו חד משמעית, וכל מי שישב בראשות משרד הפנים, לא תהיה לו ברירה אלא לקבל החלטה שתאסור מסחר קמעונאי בשבת".
ראש עיריית תל-אביב-יפו, רון חולדאי, מסר בתגובה: "חוק העזר העירוני הוא חוק מאוזן ונכון השומר על אופיה של העיר. תל-אביב-יפו תמשיך להיות עיר חופשית גם בעתיד".