מדד המחירים לצרכן הפתיע: ירד ב-0.3% בספטמבר
האינפלציה בפועל ב-12 החודשים האחרונים עומדת על מינוס 0.3%; הפירות הטריים הוזלו ב-10.9% ומחירי המזון ירדו ב-1.1%. שירותי החינוך התייקרו ב-1.2%
מדד המחירים לצרכן לספטמבר, שפרסמה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הפתיע - וירד ב-0.3%. האנליסטים ציפו לירידה של 0.1% עד 0.2%. גם באוגוסט הפתיע המדד, וירד ב- 0.1%, בניגוד להערכות המוקדמות בשוק ההון שצפו עלייה של 0.1%.
האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד ספטמבר 2014 לעומת מדד ספטמבר (2013) עומדת כעת על מינוס 0.3%, והיא נמצאת לכן הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).
לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר הירידות בסעיפי התצרוכת הבאים: הפירות הטריים (ירידה של 10.9%), התרבות והבידור (1.3%), ההנעלה (0.3%), התחבורה (0.5%) והמזון ,(1.1%). לעומת זאת, נרשמו עליות בולטות בסעיפי הירקות הטריים (1.6%) ושירותי החינוך (1.2%).
הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל המחירים לצרכן הוא הדיור. מדד מחירי הדיור נותר החודש ללא שינוי. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, ירד ב-0.1%; מדד שכר דירה הכללי עלה ב-0.2%.
בסוף השבוע רמזה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, כי אינה פוסלת אפשרות של הורדת ריבית נוספת - ל-0%. "כפי שראינו במדינות אחרות, הניסיון מראה כי שיעורי הריבית יכולים להמשיך ולרדת, וישנם כלים נוספים שבנקים מרכזיים משתמשים בהם מרגע שמגיעים לשיעור אפס, כך שיש לא מעט כלי מדיניות בתיק הכלים", אמרה לסוכנות החדשות רויטרס
"אין שיפור בפעילות במשק"
בבית ההשקעות הלמן אלדובי אמרו בתגובה לפרסום המדד כי "הנתונים הכלכליים לא מצביעים על שיפור בפעילות הכלכלית במשק. למשל, ראינו בחודש האחרון את מספר כניסות התיירים למדינה בספטמבר, שממשיך להיות נמוך יחסית לשנה שעברה ועדיין סובל מהשפעות מבצע צוק איתן, ואת המדד המשולב שנותר ללא שינוי חודש שני ברציפות, דבר אשר מעיד על קיפאון בשוק.
"להערכתנו, המדד הבא ימשיך להיות נמוך אך יתכן ויהיה גבוה מהמדד הנוכחי, זאת עקב תזמון חג הסוכות שנחגג באוקטובר השנה והמשך מגמה של התחזקות הדולר, עלייה זו תקוזז ע"י ירידה במחירי הסחורות והאנרגיה".