דיויד גילה: "חרם צרכנים מאורגן זו תופעה מבורכת"
לדברי הממונה על הגבלים העסקיים, "הצרכן צריך ליישם את החרם הפרטי שלו גם ביום יום, הוא צריך להשוות מחירים ולתת צ׳אנס למוצרים חדשים"; גיל אונגר מקופיקס: "אנחנו מוכרים ומרוויחים כסף והציבור מצביע ברגליים"
- מחאה מגובה בנתונים: מדד מחירי המוצרים בפיקוח עלה ב-73% בעשור האחרון
- בשורה לצרכנים: ויקטורי החלה לייבא מוצרי מזון וטואלטיקה - ומוזילה מחירים
- מחירי המזון: יד ימין מחמירה, יד שמאל מקלה
גילה פתח את הדיון, אליו הוזמנו גורמים רבים מהמשק, והציג את הבעיות המרכזיות לדעתו בתחום יוקר המחיה. "יש בישראל בעיה רצינית של יוקר מחיה וריכוזיות", אמר גילה. "אנחנו משלמים היום על טעויות שעשו המחוקק והממשלה בשנים הקודמות בגלל תפיסת עולם מוטעית שהיתה קיימת. במשך שנים הממשלה והמחוקק לא שמו את בעיית יוקר המחיה בראש מעייניה, היא הגנה על מונופולים מתחרות ומנעה יבוא. אבל מאז קיץ 2011 יש שינוי משמעותי של הרגולטור והמחוקק, ושינוי התפישה הזה הוא צעד חשוב במלחמה ליוקר המחיה".
גילה אמר כי התוצאות של הצעדים שננקטים כיום אינן מיידיות "אבל התקווה שלי היא שבשנים הבאות הצרכן יקטוף את הפירות של הצעדים שנעשים בשנים אלה".
הממונה מנה את הגורמים העיקריים לתפישתו ליוקר המחיה: עלויות גבוהות, תחרות מועטה וריכוזיות ומוכנות של הצרכנים לשלם מחיר גבוה. גילה פירט מהו המצב הקיים בכל אחד מסעיפים אלה וכן הציע שורה של פתרונות שעל חלק מהם עומלת בימים אלה הרשות להגבלים עסקיים.
בהמשך דיבר גיל אונגר, מנכ"ל משותף ברשת קופיקס, ואמר שהתהליכים שהציג גילה יבואו לידי ביטוי "רק בעוד 50 שנה, ולציבור נמאס הוא לא מוכן לחכות. אפשר גם אחרת, אנחנו בקופיקס מוכרים ומרוויחים כסף והציבור מצביע ברגליים. גם באיקאה כשעבדתי דאגנו שהמחירים ירדו בזמן שמסביב המחירים עלו. כלומר, אפשר גם אחרת ואפשר להוריד מחירים. צריך חברי כנסת אמיצים ואני ממליץ לכם - הכריזו על הקפאת מחירים לחמש שנים ותראו שמראש הממשלה ועד רשויות מקומיות והצבא יסתדרו עם התקציבים הקיימים, ובנוסף, פיתחו את השוק לתחרות".
עמי צדיק, חוקר מרכז המחקר של הכנסת, הציג את נתוני המחקר לפיהם רמת המחירים בישראל עלתה בשנים האחרונות וזאת בהשוואה למדינות ה-OECD.כפי שפורסם הבוקר ב"כלכליסט" נתוני המחקר מצביעים על עלייה ביוקר המחיה. מהנתונים עולה כי מדד מחירי המוצרים המופקחים עלה ב-73% בתשע השנים האחרונות.
"זה הייעוד שצריך להיות הכי חשוב לך"
עימות התפתח בין הממונה לבין ח"כ שלי יחימוביץ׳, שקבלה על הטיפול במנופול הגז הטבעי: "מה עם נובל אנרג׳י? אתה נותן להם להיות מונופול עם ההסדר השולי הזה של כריש ותנין ומצד שני אין פיקוח על המחירים שלהם. יש פיקוח על מחירי השמנת אבל לא על המחיר הפרוע שמאפשרים לנובל. אתה מפקיר את הזירה המרכזית. להתעסק במוצרי תינוקות זה יפה ואני לא מאשימה אותך כי אין לך רוח גבית, כמו שאין לששינסקי עכשיו בזירה הזו, אבל הנושא הזה הוא בבסיס יוקר המחיה אז איפה אתה? זה הייעוד שצריך להיות הכי חשוב לך".
ניכר היה כי גילה התרגז מדבריה והשיב כי אם חברי הכנסת היו רוצים להוציא את תשובה מקידוחי לווייתן ותמר הם יכולו לחוקק חוק: "יכולתם לחוקק חוק שיוציא חברה מנכס שהיא נמצאת בו בלי ללכת לבית המשפט. אתם תולים את כל התקוות שלכם בי עם הסמכויות המצומצות שלי. אז אני אהיה זה שמציע לכם את הרוח הגבית להליך כזה".
על כך השיבה יחימוביץ': "בקיצור אתם פוחדים לעמוד מולם בבית המשפט".
גילה: "אנחנו היחידים שקראנו תגר על המונופול הזה, צריך מאמץ כלל ממשלתי ושל המחוקק כדי לגרום לתחרות לעבוד או לפתור את הכשלים בדרך אחרת".
יחימוביץ׳: "אז למה אתה לא עושה? יש לך סמכות פיקוח על המחירים ואתה לא משתמש בה".
לגבי החלטתו שלא להכריז על האחזקה הצולבת של דלק במאגרים תמר ולווייתן כהסדר כובל, ולהגיע לפשרה לפיה דלק תמכור מאגרים אחרים קטנים יותר במקום לוותר על אחזקה באחד הגדולים, הוסיף הממונה: "בגלל שהגז הטבעי חשוב לא רצינו לקחת אחריות על מחסור בגז למשק שיקרין על יוקר המחיה. לכן הצענו פתרון לתווך המידי לעניין האחזקה הצולבת של דלק בלוויתן ותמר. הורנו להם למכור כמות גדולה מאוד של גז בהיקף של 15 מיליארד דולר לגורם שלישי".
בדיון משתתפים לוביסטים רבים שמפקחים מקרוב על הנאמר בוועדה בנוגע ללקוחותיהם - היצרניות והמשווקות הגדולות במשק. בעניין זה התייחסה ח"כ סתיו שפיר לפנייה שהגישה העמותה לדמקורטיה מתקדמת לרשות להגבלים העסקיים ובו ביקשה להפעיל את סמכות הממונה לאסור על לקוחות מתחרים להתקשר במקביל עם אותה חברת לובינג למען ייצוג האינטרסים שלהם. לדברי שפיר, ישנה בעיה בסיסית בכך שאותה חברת לובי מייצגת אינטרסים של חברות מתחרות וביקשה את התייחסות גילה לנושא.