קפיטליזם 3.0
אמריקה + מינוס
נתוני השכר בארה"ב מראים שהמשכורות לא חזרו לקדמותן מאז המשבר של 2008, וכרגיל ה־99% הם הקורבנות העיקריים
אתמול פורסם ב"כלכליסט" השכר החציוני במשק: 5.493 שקל, סכום שמשאיר משפחות רבות בחובות לבנקים. השכר התקוע במקום והפערים בין מקבלי המשכורות אינם ייחודיים לישראל, והם בולטים במיוחד באם הכלכלית הרוחנית שלנו - ארה"ב. הביטוח הלאומי האמריקאי פרסם לאחרונה נתונים מבהילים על סטטיסטיקת השכר ב־2013:
, וכמעט 40% מהעובדים השתכרו פחות מ־20 אלף דולר בשנה. מה זה אומר? שכר שנתי של 20 אלף דולר הוא בעצם משרה מלאה בשכר של 10 דולר בשעה עם שבועיים חופשה במהלך השנה. כל זה מראה שחלק גדול מהאוכלוסייה מגרד את שכר המינימום, ומגלה תמונה עגומה של הידרדרות איכות המשרות בארה"ב. המספרים החדשים מלמדים כי מאז המשבר הכלכלי של 2008, המשרות החדשות שנוצרו בשוק העבודה האמריקאי משלמות בממוצע 23% פחות מהמשרות שאבדו במשבר. וזה כבר משבר בפני עצמו.
1. ירידה בשכר הממוצע
508 דולר פחות מאשר ב־2007
על פי הנתונים החדשים, השכר הממוצע בארה"ב עומד על 43 אלף דולר. זה אולי לא רע כממוצע, אבל בדיוק כמו בישראל, כשמחצית מהאוכלוסייה נאלצת לעבוד בשכר שהוא כמחצית מהממוצע, זה רק מלמד על הפערים ההולכים ומעמיקים בחלוקת ההכנסות. השכר הממוצע עצמו היה נמוך מבשנה החולפת ב־79 דולר, אבל נמוך ב־508 דולר ביחס ל־2007, לפני שהחל המשבר הכלכלי (לאחר שקלול האינפלציה). וכשהשכר תקוע או מתכווץ, כוח הקנייה של הציבור הולך ונשחק, ואיתו גם הצמיחה הכלכלית.
2. רק השכר הגבוה צמח
משתכרי מעל 50 מיליון דולר מרוצים
אז מי כן נהנה מצמיחה בשכר בארה"ב בשנה החולפת? כרגיל, מי שכבר משתכר סכומים בלתי נתפסים. על פי הנתונים, מי שמשתייכים לקבוצה האליטיסטית של מקבלי שכר של יותר מ־50 מיליון דולר ראו את השכר שלהם צומח בשנה שעברה ב־12.8%, לשכר ממוצע של 111.7 מיליון דולר. אבל גם במגדל השן החדשות הרעות מחלחלות: מספר העבודות שעבורן מקבלים שכר בסדר גודל כזה צנח בשליש מהשנה הקודמת. בהשוואה לשכר המיליונים הממוצע בשנת 2000, שעמד על 150 מיליון דולר, השכר הנוכחי של השכבה העליונה משתרך הרחק מאחור.
3. משפחת וולטון כמשל
בעלי וולמארט מדגימים את הפערים
משפחת וולטון, זו שעומדת מאחורי רשת הקמעונאות וולמארט, היא דוגמה טובה למגמת הפערים הגדלים: הוולטונים משתייכים למועדון מצומצם של עשר המשפחות העשירות בארה"ב. העשירייה הזו עשתה מאז תחילת 2013 כל כך הרבה כסף בהשקעות, שאם העובד החציוני האמריקאי היה מעוניין להרוויח סכום דומה, הוא היה נאלץ לעבוד רבע מיליון שנים כדי להדביק את הפער. ועם כל הכסף הזה, בני משפחת וולטון תרמו ב־23 השנים האחרונות אפס דולרים לארגון הצדקה שהקימו בעצמם.
4. 80% מקבלים פירורים
ההכנסות זורמות לאלפיון העליון
נתונים שמפרסם ארגון Us Against Greed מראים את עוצמת הקיטוב. מתוך 5.35 טריליון דולר שארה"ב הכניסה מאז תחילת 2013, 80% מהאמריקאים לקחו לכיסם 5,000 דולר לאדם. ה־5% העליונים בחלוקת ההכנסה גרפו בתקופה הזו 343 אלף דולר לראש, בעוד האחוזון העליון גרף מיליון דולר, ה־0.1% גרף 4 מיליון דולר לאדם וה־0.01% שלשל 40 מיליון דולר לכיס. 400 האנשים העשירים בארה"ב עשו בתקופה הזו 1.5 מיליארד דולר בממוצע כל אחד. פרסום כל הנתונים הללו, אגב, לא השפיע על המסחר בוול סטריט.