$
קיימות בעולם

ניסוי בחמלה

הודו עדכנה חוק מתקדם נגד ניסויים בחיות למוצרי קוסמטיקה, אבל שכנתה סין ממשיכה לעכב את ההתקדמות העולמית בתחום

איתי להט 09:1305.11.14

אחד הצדדים המכוערים של תעשיית היופי נמצא בענף הקוסמטיקה. עוד לפני שנכנסים לנזקי החומרים המרכיבים את מוצרי היופי שאנו משתמשים בהם בכל יום ואת ההשפעה המזיקה שלהם, הצד האכזרי של התעשייה מתגלה בניסויים על בעלי חיים שהיא מבצעת.

 

בדרך כלל זה כולל בחינה של תגובות אלרגיות וגירוי על עור ועיניים של חיות, אף על פי שיש כיום חלופות מדעיות למבדקי יעילות ורעילות של כימיקלים שאינן כרוכות בניסויים על בעלי חיים. שלל חומרים מוחדרים לעיניהן של חיות בעוד חומרים אחרים נמשחים על עורן המגולח כדי לבדוק את השפעתם. במקרים אחרים החומרים הפעילים בקרם או בדיאודורנט מוכנסים בכוח לקיבותיהם של הנסיינים במשך שבועות כדי לראות אילו מחלות בדיוק הם יוצרים, כמו סרטן ומומים בלידה. ויש כמובן את בדיקת "המנה הקטלנית" שפשוט בוחנת מאיזה סף חומר פעיל הוא קטלני. בסיום התהליך המחריד החיות ששרדו מומתות, לעתים קרובות באכזריות.

 

1. כוונות טובות בישראל

החוק המקומי מלא פרצות

 

באיחוד האירופי כבר הגיעו מזמן למסקנה שניסויים על בעלי חיים בתעשיית הקוסמטיקה הם מיותרים ואכזריים ואסרו על שיווק מוצרים שעברו ניסויים כאלה. גם בישראל חוקק ב־2007 חוק האוסר ניסויים על בעלי חיים בתחום הקוסמטיקה, שיזם ח"כ גדעון סער. אלא שהחוק הישראלי אינו אוסר כרגע ייבוא של מוצרים כאלה שנוסו על בעלי חיים בחו"ל, והוא מכיל עוד מגוון פרצות שיאפשרו לחברות להמשיך ולגרום לסבל של חיות, וליהנות מהרווחים. על אף הפגמים בחוק, ישראל והאיחוד האירופי הם פורצי הדרך באיסור על ניסויים, יחד עם הודו.

 

אפרוח במעבדת ניסויים אפרוח במעבדת ניסויים

 

2. החלוץ ההודי

החקיקה שמובילה את מזרח אסיה

 

אולי ההתפתחויות בתת־היבשת ההודית יחדדו למחוקק הישראלי כיצד צריך חוק כזה להיכתב: במאי השנה חוקקה הודו את החוק המקומי שלה האוסר ניסויים על בעלי חיים בענף הקוסמטיקה, ושהפך אותה למדינה הראשונה במזרח אסיה שאוסרת את ההתאכזרות המיותרת הזו. אבל ההודים לא הסתפקו בחרם מקומי כמו אצלנו. באוקטובר הם שיפרו את החוק ואסרו באופן מוחלט כל יבוא של מוצר קוסמטי שבמהלך פיתוחו היה מעורב סבל של יצורים חיים בניסויי מעבדה. החוק ייכנס לתוקפו באמצע נובמבר, בעוד כשבוע.

 

3. התאכזרות מחויבת בחוק

סין מוכרת רק מוצרים שעברו ניסויים

 

אבל סין, מעצמה כלכלית מובילה, נקטה גישה הפוכה לזו של שכנתה הודו ולא רק שלא אסרה ניסויים, היא דורשת אותם: יצרני ויבואני מוצרי טיפוח חייבים לבצע ניסויים על בעלי חיים במוצרים שלהם כדי שיימכרו בשטח סין. סין היא שוק מרכזי ליצרני הקוסמטיקה הגדולים בעולם, והחוק הזה הוא מה שמונע מענקיות קוסמטיקה כמו לוריאל, לנקום ואסתי לאודר לחדול מניסויים לחלוטין. כעת, גם בסין נרשמת רוח חדשה - המחוקק הסיני הודיע לאחרונה כי יבטל את החיוב הזה ליצרנים מקומיים.

 

4. בזכות עיקרון האהימסה

דתות הודו נגד התאכזרות

 

השינוי בחוק ההודי מגיע כתוצאה מקמפיין רשת נרחב שנערך במדינה. יותר מ־70 אלף אזרחים הודים חתמו על עצומה הקוראת לאסור שיווק ומכירה של מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים. קמפיינים דומים בארה"ב, שגם עליהם חתמו עשרות אלפי אזרחים, לא הזיזו בינתיים למחוקק האמריקאי. אבל בהודו, מדינה שבה שולט עקרון האהימסה שקורא לנהוג באי־אלימות כלפי כל החיים, חלקיק זעיר מהאוכלוסייה הספיק כדי לבצע תיקון שמנצח תאגידים, ואת שורת הרווח נטולת החמלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x