בלעדי לכלכליסט
האוצר מאיץ את המו"מ להעלאת שכר המינימום
פקידי האוצר ערכו אתמול דיון ראשון בהשתתפות משרד הכלכלה וההסתדרות, והיום ייערך דיון נוסף. לפיד צפוי להיפגש גם עם התעשיינים כדי לקבל את תמיכתם. כבר במגעים הראשוניים פרץ ויכוח על גובה השכר החדש
שר האוצר יאיר לפיד מאיץ את ההליך להעלאת שכר המינימום. ל״כלכליסט״ נודע כי אתמול ערכו פקידי האוצר דיון ראשון בנושא בהשתתפות נציגי ההסתדרות ומשרד הכלכלה והיום צפוי דיון רחב יותר. אנשי משרד הכלכלה יהיו חלק מהצוות שיחל לעבוד בימים הקרובים לבחינת הנושא, ורק לאחר עבודת הצוות בשבועות הקרובים, יגבש שר הכלכלה נפתלי בנט את עמדתו ויחליט אם הוא תומך בהעלאת השכר.
- ניסנקורן ללפיד: שב למו"מ על העלאת שכר המינימום
- חברות ענק בעולם מעלות את השכר בהתאם ליוקר המחיה
- שכר מינימום של 4,500 שקל משאיר את העובדים בעוני
כבר במגעים הראשונים שהתקיימו בין משרד האוצר להסתדרות בימים האחרונים פרץ ויכוח עירני בין הצדדים באשר לגובה המוסכם של שכר המינימום. לפיכך, נראה כי לצד הבחינה המקצועית, אנשי משרדי האוצר והכלכלה יידרשו לעמול כדי להגיע להסכמה עם אנשי ההסתדרות והעומד בראשה אבי ניסנקורן.
במשרד האוצר מבקשים לקיים בתקופה הקרובה בחינה מעמיקה לבדיקת השלכות העלאת השכר, בין היתר כדי לבדוק שהעלאתו לא תביא לפיטורים המוניים במשק או לסגירת עסקים. כהמשך לכך אף נקבעה פגישה בין שר האוצר ואנשיו לבין נציגי ארגוני התעשיינים.
חשש שהגדלת עלויות המעסיקים תוביל לפיטורים
לפיד אמנם שוקל מזה זמן להתחיל ולהעלות את שכר המינימום, אך ככל הנראה מוכן להעלאה מתונה ביותר, של כ־200 שקל בחודש, או 4,500 שקל ברוטו בחודש למשרה מלאה. זאת, מחשש שהעלאה משמעותית תוביל להגדלת העלויות על מעסיקים עד כדי כך שהם יפטרו עובדים או יימנעו מגיוס עובדים חדשים.
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מעוניין להתחיל בקמפיין ציבורי להעלאת שכר המינימום. ניסנקורן לא אומר מהו הסכום שלדעתו ראוי לשאוף אליו אך בראיון ל"כלכליסט" לפני חודשיים אמר כי יש להרים אל מעל לקו העוני משפחה שבה זוג הורים שעובד במשרה וחצי ומשתכר שכר מינימום, כלומר שכר מינימום של כ־4,700 שקל ברוטו בחודש למשרה מלאה.
המעסיקים דורשים לשנות את חישוב השעות הנוספות
ארגוני המעסיקים בראשות צביקה אורן מוכנים להיכנס למשא ומתן על העלאת שכר המינימום, אך בתמורה צפויים לדרוש את שינוי חקו שעות עבודה ומנוחה כך שניתן יהיה לשלם על שעות נוספות לפי תחשיב חודשי ולא יומי ואולי אף ששכר המינימום יועלה באופן דיפרנציאלי לפי ותק, כמו לדוגמה אחרי שנה של ותק במקום העבודה. זאת, על מנת שלא לפגוע בעלויות הגיוס של עובדים.
ביום שני השבוע התבטאה בנושא גם נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, שאמרה בכנס קיסריה כי יש לבחון האם ניתן להעלות את שכר המינימום, ורמזה כי בשל התפוקה הנמוכה של העובד הישראלי גם אם תהיה העלאת שכר מינימום היא צריכה להיות מועטה.