$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

שכיר בחברת החשמל מקבל פי 11.8 מעובד קבלן

דיווח האחריות התאגידית השני של חברת החשמל, שנכתב בפיקוח חיצוני, מגלה שיפור בזיהום הסביבה ותנאי שכר טובים בזכות הוועד החזק

גיל קליאן 08:2819.11.14

דו"ח האחריות התאגידית של חברת החשמל מתפרסם בתקופה שבה החברה נמצאת על פרשת דרכים - הרפורמה בחברה ממתינה להחלטה של האוצר ורשות החברות, המנכ"ל אלי גליקמן התפטר והחברה מתקשה במציאת מחליף. ללא רפורמה, אין יכולת להוציא לפועל שינויים מבניים חיוניים כמו פיטורי עובדים. גליקמן עדיין חתום על דו"ח האחריות התאגידית הנוכחי (השני במספר). עם פרסומו אמר גליקמן כי "פרט לחובתה של החברה להתנהל בהוגנות ובאחריות בתחום הקיימות ובכלל, הרי שמונחת על כתפיה גם החובה ליזום פרסום תדיר של מידע איכותי, בהיר ונגיש לציבור הרחב".

 

סביבה

הפחתה של 20% בזיהום

 

חברת החשמל, מהמזהמות הגדולות בישראל, זיהמה פחות בשנת 2013. כך עולה מדו"ח האחריות התאגידית של החברה שפורסם השבוע. הסיבה: זרימת הגז הטבעי, שכמעט נעצרה בשנת 2012, חזרה ב־2013. למעשה, גז טבעי היווה 41% מהדלקים של החברה לייצור חשמל, לעומת 14% בלבד ב־2012. הזינוק בשימוש בגז טבעי הביא לירידות פליטות המזהמים הסגוליות של החברה, וכך למשל פליטות של גופרית דו־חמצנית ותחמוצות חנקן ירדו ב־15% בשנת 2013. כאשר מודדים את סך כל המזהמים שהחברה פלטה לאוויר יש ירידות בכל הפרמטרים, חלקן של יותר מ־20% - אבל זה גם משום שייצור החשמל בחברה ירד ב־6% ב־2013 בעקבות כניסה לעבודה של יצרנים פרטיים וירידה קלה בביקושים.

 

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל צילום: אוראל כהן

 

תקן דיווח

רף גבוה ובקרה חיצונית

 

בכל הקשור למתודולוגיה ותקני דיווח, החברה קבעה לעצמה רף גבוה מאוד. דו"ח האחריות התאגידית שלה ל־2013 נערך לפי התקן העדכני ביותר, G4 - הכולל מיפוי הנושאים המהותיים בשיתוף הציבור, ספקים ועוד קהלים שאינם החברה עצמה. כמו כן, הדו"ח עבר בקרה חיצונית של BDO זיו האפט, שבחרו לציין לשבח את השקיפות שאימצה החברה בכל הקשור למניעת שחיתות ופערי שכר, את תהליך זיהוי הנושאים המהותיים ועוד. אנשי BDO ממליצים לשפר את הגדרת היעדים המדידים לנושאי האחריות התאגידית, לבצע מדידת אפקטיביות התמיכה בקהילה, ולהרחיב את הדיווח לגבי ספקים ודרכי בחירתם.

 

הפירוט על ספקי חברת החשמל בדו"ח דל מאוד. החברה ציינה כי 70% מהרכש שלה, שעמד ב־2013 על 17.8 מיליארד שקל, הופנה לרכישת דלקים, וכי 75% מהרכש הוא מספקים מקומיים. אין פירוט על תנאי האשראי לספקים, כמה מהספקים הם עסקים קטנים, ועוד נתונים חשובים. בחברה נימקו את חוסר הפירוט ב"חובת הסודיות" לספקים.

 

פערי שכר

פערים סבירים בין השכירים

 

בניגוד לחברות רבות אחרות, בחברת החשמל דיווחו על פערי השכר. עם זאת מדובר בעמדה נוחה לחברה, שצמרת השכר בה מוגבלת בידי תקנות רשות החברות, והשכר הממוצע והשכר החציוני בה גבוהים בזכות ועד העובדים החזק. כך יכולה חברת החשמל לדווח על פער של פי 2.8 בין מקבל השכר הגבוה בארגון לבין השכר החציוני ב־2013. עם זאת, הדו"ח כן חושף את הפערים בין עובדי הקבלן לשכר החציוני - העובד החציוני של החברה מקבל שכר גבוה פי 11.8 מעובד הקבלן.

ב־2013 לראשונה החלה חברת החשמל במדידה מסודרת של שעות עובדי הקבלן, וחייבה אותם להחתים שעון נוכחות. חברת החשמל מעסיקה כ־3,000 עובדי קבלן, כמחציתם עובדי ניקיון וכ־900 מתוכם עובדי אבטחה. זאת לעומת 13,400 עובדים המועסקים ישירות על ידי החברה.

 

אתיקה

מספר התלונות נשאר דומה

 

ב־2013 הגיעו לחברה 21 תלונות על נושאי אתיקה, בדומה ל־20 תלונות שהתקבלו ב־2012. בכל הקשור למניעת שחיתות דיווחה החברה כי בימים אלה היא נמצאת בהליך של סקר לגילוי מקומות רגישים לשחיתות, לאחר שהסקר האחרון בנושא זה נעשה ב־2009.

 

בשנת 2013 דיווחה החברה על 13 מקרים של שחיתות או פגיעה בטוהר מידות (לעומת אפס מקרים בדו"ח של 2012), ובהם חמישה מקרים של גניבה - העובדים המעורבים פוטרו - ושני מקרים של הטרדה מינית. במקרה אחד ההטרדה היתה בעלת אופי פיזי והובילה לפיטורי העובד, ובמקרה השני היא היתה מילולית והובילה להעברת העובד למחלקה אחרת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x