ניתוח כלכליסט
יישום המלצות אלאלוף יסייע רק למעטים לעלות מעל לקו העוני
המלצות הוועדה לצמצום העוני היו אמורות להוריד את שיעור העוני בישראל בקצת פחות מחצי, אך רק שמינית מהתקציב הדרוש ליישומן אושר. כלכליסט ממפה את פרופיל האנשים שבשנה הבאה יזכו להגדלת ההכנסה מול אלה שמצבם עלול אפילו להחמיר
יום המאבק הבינלאומי בעוני צוין אתמול בכנסת בשורה של ישיבות מיוחדות וכנסים, אך המילים שנשפכו לא יעזרו לחלץ מעוני אף אחד בישראל. המוטיב המרכזי היה יישומן של מסקנות ועדת אלאלוף בשנה הבאה, שאמורות להוסיף לשכבות החלשות עוד כמיליארד שקל בקצבאות ותוכניות עזרה סוציאלית. אך אלה לא ישפיעו באופן ישיר על הכיס של העניים בישראל.
התוכנית אמורה לעזור לעניים לעזור לעצמם, כמו תוכנית קואוצ'ינג ייעודית ל־5,000 משפחות, הקמת ארבעה מרכזי מיצוי זכויות וכדומה. אולם עדיין צריך לזכור כי המלצות ועדת אלאלוף דיברו על תוכניות רחבות ויקרות הרבה יותר, בעלות של 7.8 מיליארד שקל, וגם זה רק כדי להוריד את שיעורי העוני בתוך עשור בקצת פחות ממחצית לכ־11%.
"כלכליסט" ממפה מיהם האנשים שיזכו להגדיל את הכנסתם בשנה הבאה, מצבו של מי לא ישתנה ומצבו של מי אף עשוי להרע — כי במקביל הממשלה החליטה על קיצוץ של 2% בתקציב של כל המשרדים, כולל סעיפי עזרה לשכבות החלשות.
קשיש שמקבל קצבת השלמת הכנסה
מצבו ישתפר
מי שבטוח ישפר את מצבו, אם השקה לקו העוני יכולה להיחשב ל"שיפור", הוא הקשיש שמקבל השלמת הכנסה. כיום מקבלים זוג פנסיונרים שאין להם הכנסה אחרת, כמו פנסיה, קצבה חודשית כוללת של 4,181 שקל בחודש (אחרי ניכוי דמי ביטוח בריאות), 92.7% מקו העוני. התוכנית של אלאלוף היא לקחת כ־320 מיליון שקל בשנה ולהכניס אותם לבסיס תקציב הביטוח הלאומי. זאת כדי להגדיל את השלמת ההכנסה, כך שהקצבה המינימלית בשנה הבאה תהיה לפחות בגובה קו העוני. כלומר זוג פנסיונרים יקבלו תוספת של 451 שקל בחודש והקצבה שלהם תעמוד על 100% מקו העוני, שהוא 4,512 שקל בחודש לזוג.
זוג הורים עובדים שמשתכרים שכר מינימום
מצבם לא ישתנה
ביישום המתוכנן של מסקנות הוועדה למעשה אין בשורה לזוגות עובדים שעדיין נחשבים לעניים. זוג הורים כזה יכול לקוות לשיפור במצבו לא באמצעות יישום מסקנות ועדת אלאלוף, אלא אם כן המהלך להעלאת שכר המינימום יקרום עור וגידים. ההסתדרות הכריזה השבוע על סכסוך עבודה כללי במשק כהכנה למאבק, כפי שמכנה זאת היו"ר אבי ניסנקורן, להעלאת שכר המינימום מ־4,300 שקל ברוטו למשרה מלאה כיום ל־5,300 שקל בחודש.
אם חד־הורית שמשתכרת שכר מינימום
מצבה לא ישתנה
90 מיליון שקל בשנה יופנו להגדלת מענק מס הכנסה שלילי לחד־הוריות. אם האם החד־הורית מקבלת כבר כיום מענק עבודה, אז מצבה לא ישתנה בהרבה. מה שלמעשה יקרה הוא שמהשנה הבאה בערך 55 אלף נשים חד־הוריות או גברים חד־הוריים יוכלו לקבל מס הכנסה שלילי שכיום אינם זכאים לו. כדי לקבל מענק עבודה תצטרך אם חד־הורית עם שני ילדים להשתכר בחודש ממוצע 1,280–9,450 שקל (במקום 2,070–6,250 שקל כיום), והורה חד־הורי שלו שלושה ילדים ומעלה יקבל מענק אם הוא משתכר בחודש ממוצע 1,280–11,550 שקל (במקום 2,070–6,850 שקל כיום).
אם חד־הורית שמחכה כבר 3 שנים לדירת עמידר
מצבה עשוי להחמיר
דירות חדשות של עמידר לא ייבנו בשנה הקרובה. ועדת אלאלוף אמנם המליצה על בנייה של כ־900 יחידות דיור ציבורי חדשות, אבל במשרד האוצר אפילו לא צריכים להתאמץ כדי לטרפד את ההמלצה הזו, שגם לא מופיעה בתוכנית היישום לשנה הקרובה.
אם חד־הורית שמחכה לדירה ככל הנראה תקבל סיוע גבוה יותר בשכר הדירה. בהנחה שהיא מקבלת את הסיוע במסלול המיוחד של קצבה מוגדלת לממתינים לדיור ציבורי, הקצבה שלה תעלה מ־2,500 שקל לכ־3,600 שקל בחודש. קצבת הבטחת ההכנסה שלה לא תגדל.
אם היא עובדת בחצי משרה בשכר מינימום, קצבת הבטחת ההכנסה החודשית שלה תעמוד על 2,460 שקל בחודש. כך, סך כל ההכנסות (ברוטו) של אותה משפחה יגדל מ־7,530 שקל בחודש ל־8,630 שקל בחודש, והיא תורם מעט מעל לקו העוני.
אם אותה אם אינה מבני־המזל שנמצאים במסלול הקצבה המוגדלת, הקצבה שלה עשויה לרדת כחלק מהקיצוץ הרוחבי של 2% בתקציב משרדי הממשלה. במקרה זה הקצבה תרד מ־1,170 שקל בחודש ל־1,146 שקל בחודש, והמשפחה תישאר עמוק בתוך קו העוני.