חשבון בבקשה
למה צימר עולה יותר ממלון 'הכל כלול' בחו"ל?
בעלי צימרים מספרים: "הצרכן הישראלי מגיע לצימר ומצפה לקבל ארוחת מלכים, בריכה מפוארת, ג'קוזי חדשני וטלוויזיית 50 אינץ', אבל הוא לא מוכן לשלם על זה". מתברר כי אחת הסיבות למחירים הגבוהים היא תפוסה שנתית נמוכה. אז כמה מרוויח בסוף בעל הצימר?
אנחנו אוהבים להתלונן על מחירי הצימרים בארץ, אבל לא כולנו יודעים שגם הקמה של צימר היא לא תמיד פיקניק. מנקודת המבט של הצרכן, כשמחירו של צימר סביר עולה כמעט כמו מלון 'הכל כלול' ביוון כולל הטיסה, יש בעיה.
תחושת הבטן שלנו מדברת על החזירות הישראלית, אבל במציאות המצב מעט מורכב יותר. הצרכן הישראלי מגיע לצימר ומצפה לקבל ארוחת מלכים, בריכה מפוארת, ג'קוזי חדשני וטלוויזיית 50 אינץ', אבל הוא לא מוכן לשלם על זה. כך לפחות לפי בעלי צימרים שאיתם שוחחנו. מנגד, אין סיבה כלכלית לשלם ביוקר, כשאפשר לקבל תמורה דומה ולעתים טובה יותר בחו"ל. אז איפה קבור הכלב?
מנתונים רשמיים, התפוסה הממוצעת בצימרים עומדת על כ-25%. מנתונים רשמיים פחות (לא כל הצימרים מדווחים כל הזמן על התפוסה בהם), הנתונים גבוהים יותר ואף מגיעים ל-35%. הבעיה היא שגם כשהצימר ריק, במרבית הזמן צריך לשלם עליו ארנונה, וגם ההשקעה הראשונית בגובה מאות אלפי השקלים בבריכה ובהקמה על כל מה שכרוך בכך צריכה לחזור לבנק (או לכיס). בחלק מן ההשקעה, יש לציין, ניתן לעשות שימוש גם במקרה שהצימר לא מצליח. למשל, הסבה להשכרה.
"הבעיה בצימרים היא התפוסה"
פרופ' דורון לביא, מנכ"ל משותף בקבוצת פארטו, שערך מחקר על הכדאיות שבפתיחת צימר, מסביר: "הבעיה בצימרים היא התפוסה. מאז 2005 התפוסה בבתי המלון עברה את ה-60%. צימרים לא מגיעים למספרים האלה. בתי מלון יודעים למלא תפוסה, בין היתר כי תיירים מחו"ל לא לוקחים צימר. צימרים יודעים לעבוד רק עם מזמינים בודדים ואולי עם משפחות וקבוצות קטנות. רק בסופי שבוע הצימרים מלאים, וגם זה לא קורה בכל השנה. במהלך השבוע התפוסה יורדת לאחוזים בודדים. בממוצע הצימר מגיע ל-30%-35% תפוסה. גם התחזוקה השוטפת היא לא אפס. פה הבעיה המרכזית". לדבריו, "מי שבונה צימר בודד, יש לו הפסד מובנה ואין לו סיכוי להצלחה. צריך לפחות שלושה או ארבעה צימרים".
על אחוזי התפוסה הלא גבוהים, כאמור, מתחרים אלפי צימרים בענף שמגלגל לפי הערכות כמיליארד שקל בשנה. "הענף בתחרות קשה מאוד, במיוחד כשיש מבצעים ועם ירידת ערך היורו בחו"ל שמוזילה את הנופש שם. גם מול המלונות בארץ יש תחרות קשה. בתקופות שהן לא עונות בוערות הם מורידים למחירים נמוכים מאוד ללילה", אומר יוסי גבריאלי, יועץ במעוף הגליל (מט"י), שמשמש כיועץ מטעם משרד הכלכלה ומלווה יזמויות של צימרים. "לפעמים אנחנו מוצאים את עצמנו עם מבצעים של 400 או 500 שקל ללילה במלונות של ארבעה כוכבים. מי ששורד בענף הוא מי שמתמקצע, עובד בצורה נכונה עם שירות אדיב ומקצועי".
בעלים של צימר בצפון מסכים. "מכניסים אנשים ומפסידים כסף", הוא אומר. "בקיץ יש פרנסה ברוך השם, אבל בחורף חבל על הזמן. רק סופי שבוע יש לך מדי פעם, וזה גם לא מכסה". זאת גם אחת הסיבות שצימרים נסגרים. "התחלופה מראה שיש פה בזבוז אדיר של השקעות", מסביר פרופ' לביא. "צימרים נפתחים ונסגרים. אם אדם סגר צימר בתוך שנה או שנתיים, יש לו הפסדי כסף גם אם הוא מסב את הצימר לדירה. ואני לא מדבר על התסכול ואובדן הציפיות".
בסקר שפרסמה חברת דן אנד ברדסטריט לפני כמה שנים עלה כי כ-62% מהצימרים מצויים בסיכון בינוני או גבוה, ולביא מסביר כי הנתונים רלבנטיים גם כיום. "כאשר מביאים בחשבון את עלות כוח האדם המועסק באחזקה ובתפעול שוטף של הצימר, מגיעים למסקנה כי אין הצדקה כלכלית ממשית להקמת צימר", כתב במחקר שפרסם. במודל שאנו מציינים כאן הבעלים של הצימר הוא זה שעובד בו.
המסקנה לא צריכה להיות שאי אפשר להרוויח מצימרים, כי כפי שמוצג בטבלה אפשר גם אפשר (ומי שעובד נכון יכול גם להרוויח יותר). היא צריכה להיות שטמון בכך סיכון לא מבוטל, וששיעור הרווח אל מול הסכנה בהפסדים צריך לעמוד בפני מי שמקים את הצימר. ובאשר לצרכן, הבחירה בין טיסה לחו"ל מול צימר בארץ עדיין נותרת קשה. אפשר לבחור בצימרים זולים יותר בארץ, אבל צריך להבין שמחיר נמוך יותר נובע ברוב המקרים גם משירות והשקעה נמוכים יותר בצימר עצמו. חופשה נעימה.