גרמן: "אינטרסים כלכליים כבדים לוחצים שלא לפגוע ברפואה הפרטית"
שרת הבריאות הציגה את תקציב משרדה בוועדת הכספים והתייחסה להתנגדות להטלת מס על תיירות מרפא: "גם אחרי ההיטל בסך 15% - ישראל תהיה יותר אטרקטיבית ממדינות אחרות"
"אינטרסים כלכליים כבדים משפיעים על מקבלי ההחלטות שלא לפגוע ברפואה הפרטית”. כך אמרה היום (ב') שרת הבריאות יעל גרמן בוועדת הכספים. גרמן הוסיפה בתגובה להתנגדות להטלת מס על תיירות מרפא, כי "גם אחרי ההיטל בסך 15% על תיירות המרפא, ישראל תהיה יותר אטרקטיבית בהשוואה למדינות כגרמניה ואחרות, שם ההיטל עומד על 40%".
שרת הבריאות יעל גרמן הציגה הבוקר בפני ועדת הכספים את תקציב משרדה לשנה הבאה. בפתח הדיון, התייחסה גרמן למחלוקת העזה שמתקיימת בין צדדי הקואליציה סביב סעיפי חוק ההסדרים הנוגעים לרפורמה שגיבשה הוועדה שעמדה בראשה: הגבלת בתי החולים הפרטיים והגבלת התיירות הרפואית.
- גרמן מאיימת להתפטר: "אם מסקנותי לא יעברו אראה בכך אי אמון בי"
- גרמן דורשת מבי"ח הדסה להשוות את אורך התורים בפרטי ובציבורי
- "אם מישהו יפגע בתקציב של יאיר לפיד, הוא יפרוש מהממשלה"
הוויכוח המרכזי בין "יש עתיד" ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וליו"ר הקואליציה זאב אלקין בעניין הוא היכן ידונו הסעיפים. בעוד ש"יש עתיד" דורשת שהדיונים בנושא יתקיימו בוועדת הכספים, הרי שאדלשטיין ואלקין מתנגדים ודורשים דיון בוועדת הבריאות והרווחה של ח"כ חיים כץ. גרמן וחבריה לסיעה משוכנעים שכץ "יקבור" את סעיפי הרפורמה, ואילו אלקין ואדלשטיין משוכנעים שוועדת הכספים והיו"ר שלה ניסן סלומינסקי תעביר במסלול מהיר את הסעיפים באמצעות "דילים". מאחורי הקלעים בוחשים אינטרסים חזקים וזרים של גורמי רפואה ומסחר חזקים בישראל, שמביעים התנגדות למסקנות גרמן.
הבוקר התייחסה גרמן לעניין ואמרה: ”אני מקווה שסעיפי חוק ההסדרים שנוגעים לבריאות יגיעו לוועדת הכספים, כי מדובר בהיטלים ולא על הרפורמה הגדולה. את הרפורמה הגדולה נביא בבוא העת בחוק נפרד שיעבור לוועדת הבריאות.זה חוק מורכב וגדול ומקווה שיעשה שינוי. אך בתוך כל הרפורמה והשינויים, ישנם גם היבטים כספיים של היטלים ומקומם בוועדת הכספים”, אמר בהתכוונה לאותם שני סעיפים מעוררי המחלוקת המופיעים בחוק ההסדרים. גם יו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי הביע תמיכה בהעברת הסעיפים האמורים לדיון בוועדה שלו ואמר כי "בשנה שעברה כך אכן היה ואישרנו כאן בוועדה את סעיפי חוק ההסדרים הנוגעים לבריאות”.
בנוגע לתיירות הרפואית אמרה גרמן כי "אנשים מחו"ל באים לכאן ועושים שימוש בתשתיות ציבוריות שאנחנו אזרחי ישראל השקענו בהן מיליארדי שקלים וגם תשתיות אנושיות. המדינה משקיעה מאות מיליוני שקלים על הכשרת כוח אדם רפואי מיומן ועל-כן, מן הראוי שתייר למטרות רפואה ישלם היטל סביר על הטיפול. המטרה לאפשר תיירות מרפא, מבלי לפגוע בזכויות אזרחי ישראל". גרמן עוד אמרה כי "ההיטל עד ל- 15% לכל היותר…הכספים האלה יופנו למערכת הרפואית הציבורית, לחיזוקה לשיפור השירות ובעיקר לקיצור תורים".
גרמן הוסיפה ואמרה "הרפואה הפרטית חשובה מאוד ואנחנו מעריכים את תרומתה לרפואה בישראל. המלונאות של הרפואה הפרטית ותיירות המרפא בהחלט מושכת כלפי מעלה את הרפואה הציבורית. אבל הרפואה כולה נמצאת ברפואה הציבורית, שנותנת שירות לכמעט 9 מיליון אנשים. ברפואה הציבורית מתקיים מחקר ופיתוח פורץ דרך ואנחנו מובילים בכך בעולם וזה נעשה בבתי החולים הציבוריים שלנו. כשיש מבצע, כל הפצועים החל מחיילים וכלה באזרחים הם מטופלים ברפואה הציבורית וכל הטראומה מגיעה לרפואה הציבורית. זאת בעוד מתקיים עיוות של חוסר שוויון לעומת הרפואה הפרטית… ברפואה הציבורית יש כיום ניתוחים שמפסידים עליהם וזאת הסיבה לתורים. כי כשמפסידים על פרוצדורות, לא משתלם לבצע אותן. זאת בעוד בתי החולים הפרטיים גורפים את השמנת. לא מנתחים באמת קשישים שיש סכנה לחייהם. בוחרים את המקרים הקלים".
בהמשך כאמור הציגה גרמן מצגת המפרטת את תקציב משרדה הצפוי לשנת 2015. הכנסת עדיין לא אישרה את תקציב המדינה הבא, ובימים אלה עדיין לא נראה באופק הפתרון להסדרת מחלוקות הקואליציה בנושא.