בדיקת כלכליסט
חברת החשמל שילמה לעו"ד חיצוניים 70 מיליון שקל מ־2010
חמש חברות ממשלתיות גדולות שילמו יחד לייעוץ משפטי 121 מיליון שקל בארבע השנים האחרונות. בראש המשלמות: חברת החשמל, שמחזיקה במקביל במחלקה משפטית עשירה בת 60 עורכי דין. רכבת ישראל הוציאה 29 מיליון שקל באותה התקופה
חגיגת היועצים המשפטיים החיצוניים בחברות הממשלתיות הגדולות נחשפת: חמש החברות הממשלתיות הגדולות שילמו יחד 121 מיליון שקל בארבע השנים האחרונות ליועצים משפטיים חיצוניים. כך עולה מנתונים שהעבירה רשות החברות הממשלתיות ל"כלכליסט".
- העיצומים בחברת החשמל מתרחבים - אסיפות הסברה של הוועדים ברחבי הארץ
- בזמן שהשרים רבים: חגיגות בקופה הציבורית ואי־סדרים בחברות הממשלתיות
- יו"ר ועד חברת החשמל: "רשות החשמל מסייעת לטייקונים"
לפי הנתונים, שיאנית השימוש ביועצים משפטים חיצוניים היא חברת החשמל, שהוציאה בשנים 2010–2013 סכום של כ־70 מיליון שקל. מדובר בהוצאה ממוצעת של 17.5 מיליון שקל מדי שנה, כאשר במקביל מחזיקה החברה במחלקה משפטית משל עצמה שמונה 60 עורכי דין.
על פי רשימת שמות היועצים המשפטיים שהעבירה רשות החברות, נכון ל־2013 חברת החשמל מעסיקה חמישה משרדים חיצוניים, בהם משרדו של שר המשפטים לשעבר יעקב נאמן, המטפל במגוון נושאים - שינוי מבני, ני"ע, מיסוי בינלאומי, מקרקעין, איכות סביבה, מכרזים ועוד.
החברה השנייה מבחינת הוצאות שכר טרחה ליועצים משפטיים חיצוניים היא רכבת ישראל. בשנים 2010–2013 הוציאה הרכבת 29.3 מיליון שקל על יועצים משפטיים חיצוניים. מדובר בממוצע של 7.3 מיליון שקל מדי שנה.
נכון ל־2013 הרכבת מעסיקה 33 משרדי עורכי דין. כך למשל היא מעסיקה תשעה משרדים בליטיגציה, ארבעה בתחום התכנון והבנייה, ארבעה במכרזים וארבעה בדיני עבודה ושלושה במסוי מוניציפלי.
במקומות השלישי והרביעי נמצאים נמל אשדוד עם הוצאות שכר טרחה של 11.2 מיליון שקל בארבע שנים, ונמל חיפה עם 7.5 מיליון שקל באותה התקופה. נכון לסוף 2013 נמל אשדוד מעסיק 14 משרדי עורכי דין, בהם ארבעה למטלה ספציפית שלא פורטה ושלושה העוסקים בליטיגציה. נמל חיפה מעסיק נכון לסוף 2013 12 יועצים משפטים, אולם כל אחד מהם עוסק בתחום אחר.
החברה החמישית היא תעש עם שכר בהיקף של 3 מיליון שקל, אולם מדובר בשנתיים בלבד (ברשות חסרים לגביה נתונים על השנים 2010–2011). נכון לסוף 2013 תעש מעסיקה שישה משרדי עורכי דין. אחד מהם מייעץ בנוגע להפרטה.
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" דוגמה ליד הקלה על הדק השכר של החברות הממשלתיות. חברת נתע, שאחראית על פרויקט הרכבת הקלה, ביקשה להעסיק כאחראית על תחומי התכנון, הרישוי והממשקים עם הממשלה את עו"ד שרית דנה, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי) לשעבר. זאת בשכר שעתי של 450 שקל לשעה ועד תקרה של 4 מיליון שקל על פני שלוש שנים.
מהבדיקה עלה שמדובר בסכום הגבוה פי ארבעה מזה שהיתה דנה מקבלת אילו נתע היתה מאמצת את דרישת רשות החברות לשלם לה סכום חודשי קבוע לפי סיווג החברה - 28,016 שקל. לפי תחשיב זה דנה היתה זכאית לכמיליון שקל לארבע שנים. עם זאת, ברשות השתכנעו לבסוף לאשר לדנה שכר שעתי בתעריף נמוך יותר. תקרת התשלום שאושרה אינה ידועה.
ההחלטה של נתע להעסיק את עו"ד דנה מעוררת תמיהות גם לאור כמות היועצים המשפטיים החיצוניים שהיא כבר מעסיקה. נכון לחודש מאי 2014, נתע נעזרה בשירותים משפטיים של לא פחות מ־21 עורכי דין, כולל עו"ד דנה. עוד התברר כי ב־2013 שילמה נתע ליועצים המשפטיים החיצוניים שהיא מעסיקה שכר טרחה בהיקף של 5,171,135 שקל. זאת כאשר לנתע יש לשכה משפטית הכוללת יועצת משפטית וארבעה עורכי דין.
מנמל חיפה נמסר כי "רק במקרים שבהם אין כל ברירה אחרת מסתייעים ביועצים משפטיים חיצוניים". מרכבת ישראל נמסר כי אין באפשרותה להתייחס לנתונים. מנמל אשדוד נמסר כי "החברה עתירת רגולציה בתחומים שונים. הלשכה המשפטית של החברה נעזרת מעת לעת ועל פי הצורך גם בייעוץ משפטי חיצוני". מתעש נמסר כי "במקביל לפעילותה העסקית השוטפת החברה מנהלת גם את תהליך הפרטה מורכב".
מחברת החשמל נמסר כי "החברה תובעת ונתבעת באלפי תיקים בבתי המשפט, מנהלת בוררות ענק בינלאומית בהיקפים של מיליארדים, מעורבת בתביעות ייצוגיות ומקיימת פעילות בתחום הפיננסי – הנפקות וגיוסים במיליארדי שקלים מדי שנה ארץ ובחו"ל. עלויות הייעוץ המשפטי החיצוני של החברה נמוכות בהשוואה לגופים גדולים אחרים במשק".