איך מצילים אנשים מחגיגות בזבוזים?
פרופסור יקר, כמו בכל שנה האמריקאים שרפו הון תועפות ב"בלק פריידיי", פסטיבל הקניות שמתקיים ביום שישי שאחרי חג ההודיה. איך מפסיקים את חוסר השפיות הזה? ג'ון
ג'ון היקר,
האמריקאים באמת מוציאים הרבה כסף בבלק פריידיי, אבל האם זו באמת התנהגות כל כך לא רציונלית ולא רצויה? כדי לקבוע את זה בוא קודם נדמיין לאיזו מציאות אנחנו רוצים להשוות את המסורת הזאת. מה נחשב לדעתך "שפוי".
אם נצא מנקודת הנחה שאפשר לגרום לאנשים להשתתף בחגיגה ולבזבז פחות, אז מובן שהעולם יהפוך לטוב יותר. אבל זו משימה קשה. אפשרות אחרת היא ביטול המסורת. האם זה יעזור לאנשים? מה אם בעקבות ביטול ימים כמו בלק פריידיי אנשים ירצו לחיות מעבר לאמצעים שלהם בכל אחד מחודשי השנה? ומה אם הבזבוזים הנוספים יסתכמו בהרבה יותר? אולי בעולם כזה יקום כלכלן ויציע להמציא מין בלק פריידיי כזה.
חשוב על דיאטות. הרבה מהן מאפשרות "יום חטאים", בהנחה שבלי אישור להתפנק פה ושם אנשים בכלל לא יתחילו את הדיאטה. ה"הסדרה הרשמית" של הכניעה ליצר עוזרת לאנשים להתנהג כמו שצריך בשאר הזמן. אולי בלק פריידיי הוא המקבילה הצרכנית של יום החטאים בדיאטה?
אני לא תומך בבזבזנות, אבל כדאי שנבדוק אם אישור להתפרע פעם או פעמיים בשנה עוזר לנו לחסוך יותר בשאר הזמן, ואיך הוא משפיע על השורה התחתונה.
האם הרצון החופשי תלוי בסביבה?
אם אנשים מקבלים החלטות בהתבסס על הסביבה, האם פירוש הדבר שאין רצון חופשי? מאט
מאט היקר,
כן ולא. דמיין שהייתי מגיע מדי יום למשרד שלך ומעמיס את השולחן שלך בעוגיות. מה יהיה הסיכוי שתרד במשקל השנה? קרוב לאפס. כשהסביבה שלנו מעוצבת וקבועה אנחנו כמעט חסרי אונים. אבל על הסביבה אנחנו יכולים להשפיע. אנחנו יכולים להרחיק מוכרי עוגיות מהמשרד, ובכלל לתכנן את המשרדים והדירות שלנו באופן שיעזור לנו לקבל את ההחלטות הטובות בקלות. שם נמצא הרצון החופשי.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il