לדירקטורים בגופים ריאליים ופיננסיים נותרה שנה לבחור
פרסום רשימת הגופים הריכוזיים בסוף השבוע מותיר לדירקטורים המכהנים במקביל בדירקטוריונים של תאגידים ריאליים ופיננסיים שנה בלבד להחליט באיזו קבוצה יישארו. עו"ד רון גזית יבחר בין החברה המרכזית למזרחי טפחות, סבינה בירן תבחן בין מזרחי לשופרסל
משחק הכיסאות בדירקטוריונים של הגופים הריכוזיים במשק יוצא לדרך. בתוך שנה, דירקטורים המכהנים בגוף ריאלי משמעותי לא יוכלו לכהן במקביל כדירקטורים בגוף פיננסי משמעותי. כך עולה מפרק ההפרדה בין נכסים פיננסיים לריאליים בחוק הריכוזיות, שלבש פנים ביום חמישי האחרון עם פרסום רשימת הגופים הריכוזיים במשק.
- מנכ"ל רשות החברות מקים שתי חטיבות - שכר והכשרת דירקטורים
- ""איפה האסטרטגיה? היא בראש של היו"ר"
- בנק הפועלים: אושרו כהונות נוספות לדירקטורים החיצוניים אמרי טוב ויאיר טאומן
כך למשל, מבדיקת "כלכליסט" עולה בין היתר כי סבינה בירן, המכהנת במקביל כדירקטורית בשופרסל מקבוצת אי.די.בי, ובבנק מזרחי טפחות תאלץ לבחור בחברה אחת בתוך שנה. גם עידית לוסקי, המכהנת במקביל בדיסקונט ובסלקום, תיאלץ לבחור. עו"ד רון גזית, בעל מניות בחברה המרכזית למשקאות שמשווקת את קוקה־קולה, מכהן במקביל גם כדירקטור מטעמו של מוזי ורטהיים במזרחי טפחות והוא ייאלץ לבחור בתום תקופת המעבר (5 שנים) באחת מהחברות או עד החלטתו של ורטהיים שכן החוק קובע כי דירקטור מטעם בעל השליטה בחברה הפיננסית והריאלית יוכל לכהן בשתי החברות עד סוף תקופת המעבר המחייבת הפרדה בין אחזקה של בעל שליטה בנכס פיננסי וריאלי.
על פי הרשימה שפרסמה בסוף השבוע הוועדה לצמצום הריכוזיות, בראשות הממונה על הגבלים דיויד גילה, בישראל ישנן שש קבוצות עסקיות עם אחזקה צולבת בתאגיד ריאלי משמעותי (מחזור שנתי הגבוה מ־6 מיליארד שקל, או מונופול שהיקף המכירות שלו עולה על 2 מיליארד שקל) ובגוף פיננסי משמעותי (נכסים מעל 40 מיליארד שקל). גופים אלה מוכרזים כגופים ריכוזיים, ולבעל השליטה באחזקות הצולבות יש חמש שנים להיפרד מאחת מהן.
מהרשימה עולה כי יצחק תשובה ייאלץ לבחור בין דלק להפניקס ואקסלנס, מוזי ורטהיים בין קוקה־קולה למזרחי טפחות, אדוארדו אלשטייין ומוטי בן־משה בין כלל ביטוח לבין סלקום ושופרסל, קרן אייפקס בין פסגות לתנובה, צדיק בינו בין פז לבינלאומי וליאורה עופר בין מליסרון למזרחי־טפחות.
בחלק מהמקרים ההליכים להיפרדות מהאחזקות הצולבות כבר החלו. כך למשל אייפקס נמצאת במו"מ מתקדם עם ברייטפוד הסינית למכירת תנובה, אלשטיין ובן משה מנסים למכור את כלל ביטוח. גם תשובה כבר שם על המדף את הפניקס ואקסלנס.
מטרת ההפרדה היא למנוע שליטה משותפת (אחזקה צולבת) של אותו גורם בנכסים ריאליים (חברות מזון, אנרגיה,
תקשורת וכו') ובנכסים פיננסיים (בנק, חברת ביטוח, בית השקעות), המעלה חשש לפגיעה בשיקול הדעת של הקצאת האשראי של הגוף המממן לפעילות ריאלית. החוק קובע שגורם שיוגדר כתאגיד ריאלי משמעותי לא יוכל להחזיק יותר מ־10% בגוף שיוגדר כגוף פיננסי משמעותי, ולהיפך.
במקביל, החוק מנסה כאמור להתמודד גם עם תופעת ניגודי העניינים שנובעת מכהונה צולבת של דירקטורים בגופים פיננסיים וריאליים משמעותיים. זאת מחשש שהם יונעו משיקולים שאינם בהכרח רק לטובת התאגיד, אלא גם לטובת התאגיד הצולב. על כן החוק אוסר למשל על אדם השולט או הקשור לשולט או נושא משרה בתאגיד ריאלי משמעותי, לכהן כדירקטור בתאגיד בנקאי שהוא גוף פיננסי משמעותי. הכלל חל על כל גוף פיננסי משמעותי, גם אם אינו בנק - חברת ביטוח או בית השקעות.