$
בארץ

מה הקשר בין ביטול 0% מע"מ לנזק של מאות מיליונים ליבואנים

עובדי מינהל המכס עוצרים את יצוא ויבוא הסחורות מיום שני כחלק מהעיצומים ברשות המסים. היבואנים מתלוננים על פגיעה חמורה בעבודתם, אך באוצר מסרבים לשוב למו"מ עם העובדים בטענה שהוא היה דרוש רק בגלל שינויי המיסוי שנכללו בתוכנית הדיור

עמרי מילמן 21:0717.12.14

העיצומים בהם פתחו עובדי רשות המסים נכנסו היום ליומם השלישי. לצד משרדי מיסוי מקרקעין, מס ההכנסה ומע"מ, גם עובדי מינהל המכס לא מספקים שירות לציבור מיום שני. מחר צפוי להתקיים דיון בבית הדין לעבודה בעקבות עתירת התאחדות התעשיינים שטוענת כי הפגיעה במשק כתוצאה מהעיצומים היא בלתי סבירה.

 

במסגרת העיצומים נעצרה כניסתן ויציאתן של סחורות, כולל אלה שפטורות מתשלום מכס אך מחויבות לעבור דרכו. על פי חישוב של איגוד לשכות המסחר, השווי הממוצע של יבוא מוצרים בחודש דצמבר עומד על כ־4 מיליארד דולר. לפי יו"ר ועד עובדי המכס, כל יום של עיצומים עולה למשק עד מיליארד שקל.

 

"כל שעת שביתה אקוטית"

 

העיצומים נפתחו בעקבות סכסוך עבודה עליו הכריזו עובדי רשות המסים על רקע הפסקת השיחות בין ועדי העובדים שלהם לבין משרד האוצר. מזה שלוש שנים דורשים שלושת ועדי העובדים של רשות המסים שיפור בתנאי ההעסקה כמו גם את העסקתם של עובדי הקבלן של שע"מ בהעסקה ישירה.

 

את סבב הדיונים האחרון עוררה תוכנית 0% מע"מ - כאשר זו הוקפאה, משרד האוצר טען כי אין סיבה לדון בשינוי בתנאי העסקתם של עובדי רשות המסים. מנגד, טוענים ועדי העובדים כי הדרישות שהציגו אינן תלויות בתוכנית. גורמים שונים בשני צדי הסכסוך הביעו תרעומת על כך ששר האוצר בפועל, ראש הממשלה נתניהו, לא מתערב כדי לפתור את המשבר שנוצר ומשתק את המשק.

 

"בשנים האחרונות לא היה מצב שהמכס סגר את שער היציאה והכניסה לישראל לכל כך הרבה זמן", אמר מנכ"ל DHL Express יאיר ביטון ל"כלכליסט". "שעה־שעתיים זה אקוטי, אז שביתה מיום שני זה מאוד משמעותי".

 

 צילום: קובי גדעון

 

כעת תנועת הסחורות תלויה במעבר דרך ועדת חריגים. "הצלחנו להעביר רק סחורות חריגות כמו תרופות, דגימות ביולוגיות או חנוכייה שעשו ילדי ישראל לנשיא ארה"ב, אך מדובר בפחות מאחוז מסך הסחורה שתקועה כרגע", אומר ביטון.

 

"הימים הכי חזקים בשנה"

 

עמוס אופיר, יבואן מוצרי חלב שתוקפם פג תוך זמן קצר, מסר כי רק היום הוא הצליח להשיג שחרור למכולה שאושר על ידי משרד הבריאות כבר ביום חמישי שעבר. "עוד לפני שהתחילו העיצומים הרשמיים ניסו לעכב אותי במכס. יש גבינות שמחזיקות שלושה שבועות, ואני היבואן היחיד שמביא אותן למספר מעדניות ולטיב טעם. זה פוגע לי בשם, אני לא מסוגל להביא גבינות שלא היו לי במלאי לפני כן בעוד יבואנים אחרים שהיה להם במלאי יכולים".

 

מנכ"ל דסקלידס שוקולד בלגי, סיז'ה לורן, הוסיף כי "הנזק בשבילי אדיר, הזמנתי שוקולדים מיוחדים עבור חנוכה ואני מאבד את המומנטום. זו בעיה רצינית משום שאלה הימים הכי חזקים שלנו בשנה". עוד הוא הוסיף כי "כרגע השוקולד נמצא במכולות קירור שאני משלם עליהן מכיסי. מדובר בעסק קטן ואחסנה כזו יכולה להגיע לאלפי שקלים ביום".

 

מנכ"ל DHL Express יאיר ביטון מנכ"ל DHL Express יאיר ביטון צילום: שאול גולן

 

גלעד לנדס, סמנכ"ל שיווק תעשיות ביולוגיות בקיבוץ בית העמק, אמר כי "אנחנו מיואשים, חברות קטנות כמונו תקועות. לקראת סוף השבוע אנחנו מתחילים להכין סחורה לשבוע הבא, ואנחנו לא יודעים מה להגיד ללקוחות. אם זה יימשך כשבוע אני חושש שנפסיד מאות אלפי שקלים".

רן סופר, יו"ר ועד עובדי מכס ומע"מ ברשות המסים, אמר ל"כלכליסט" כי "אנחנו לא מבינים מדוע המדינה בורחת מההתחייבות שלה כלפינו. כבר ב־2013 סוכם כי יהיה הסכם שכר מודרני. עם תחילת המאבק, באוצר לא ניסו אפילו להניא אותנו, לא פנו אלינו. כנראה שלא מעניין את פקידי האוצר מיליארד שקל הפסד ביום למדינה".

 

ממשרד האוצר נמסר כי "הנושא שהיה בבסיס המו"מ עם עובדי רשות המסים הינו פיצוי בגין שינויי חקיקה שנכללו בתוכנית הכלכלית לתקציב 2015 ובכללם גם שינויי המיסוי שנדרשו בגין תוכנית הדיור 0% מע"מ. כעת, עם החלטת הכנסת על הקדמת הבחירות, גם תקציב 2015 ובכללו התוכנית הכלכלית ירדו מסדר היום ובכך בהיעדר כל תוכנית ליישום התייתר גם הצורך בפיצוי כלשהו. לכשתוקם ממשלה חדשה ותציג את העקרונות הכלכליים שלה ייתכן ויהיה מקום לחדש את המו"מ בגין פיצוי רלוונטי". 

 

גורמים במשרד ראש הממשלה מסרו כי ראש הממשלה דן בנושא עם מנהל רשות המיסים ועם הממונה על השכר באוצר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x