50 המנהלים הטובים: מקומות 40-31
גלעד אגמון, בצלאל מכליס, יונה פוגל, אליעזר פישמן, סגי איתן, דודו זבידה, חיים רומנו, רקפת רוסק עמינח, יגאל לנדאו ואיתן אופנהיים
מקום 40: איתן אופנהיים - נובה
ציון סופי: 7.24
מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?
"האתגר המרכזי שלי היום, ובכל יום, הוא ניווט נובה להמשך הגידול בהכנסות וברווחיות, תוך כדי שמירת הצביון התרבותי המיוחד שלנו".
מי היה השנה המנהל הטוב ביותר במשק לדעתך?
"לדעתי, המנהלים הטובים במשק הם מנהלי חברות ההייטק הגדולות שהמשיכו להוביל בתחומם, תוך כדי שמירת מרכז הפעילות בישראל".
מהו לדעתך ניהול טוב?
"זה שילוב עדין של מנהיגות, יכולות ארגוניות, חשיבה בכל רגע נתון כמה מהלכים קדימה והבנה של התמונה הכוללת במקביל להבנת הפרטים הקטנים. בראייתי, זו גם היכולת להוביל ארגון בתנאים משתנים, כאשר כל בעלי העניין, ההנהלה והעובדים, יודעים לאן צועדים ומרגישים שותפים לדרך".
מקום 39: יגאל לנדאו - רציו חיפושי נפט
ציון סופי: 7.25
איך היתה 2014 עבורכם?
"זו היתה שנה של הכנה, תכנון והמתנה להחלטות הרגולטורים בנושא פיתוח מאגרי הגז".
מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?
להכין את התשתית הפיננסית למימון פרויקט הפיתוח של מאגר לווייתן. מדובר במיזם בעלות של כ־7 מיליארד דולר לכל השותפים".
מתי בקריירה שלך הבנת שתגיע רחוק?
"כאשר סוף סוף, לאחר שנים רבות, המדינה הסכימה לתת היתרים לחיפושי נפט וגז גם בים".
איזה מחיר שילמת על ההצלחה שלך? אתה שלם איתו?
"שנים רבות סבלנו מחוסר אמון וסקפטיות באשר לסיכוי שיימצא גז בישראל. ואולי בעתיד גם נפט".
מקום 38: רקפת רוסק עמינח - בנק לאומי
ציון סופי: 7.27
כיצד תיראה 2015 להערכתך?
"2015 תהיה מלאה באתגרים שמקורם מחוץ לבנק: ריבית אפסית, צמיחה נמוכה וסביבה רגולטורית וחברתית שונה. העולם משתנה, הלקוח הוא אחר וזה מחייב התייחסות אסטרטגית שונה".
מה לדעתך הדבר הראשון שהממשלה הבאה צריכה לעשות?
"לפני הממשלה, הדבר הראשון שהציבור חייב לעשות הוא ללכת לבחור. נוסף על כך, אני לא יודעת אם יש מישהו שיודע לייצר את זה, אבל אנחנו חייבים אסטרטגיה ארוכת טווח, מדיניות כלכלית בלי שליפות, ובפוליטיקה זה קשה. יותר מזה, צריך שיהיה מי שיודע ליישם. אני תמיד אומרת למנהלים פה: 'לקבוע אסטרטגיה זה קל, עכשיו צריך ליישם'".
מתי בקריירה שלך הבנת שתגיעי רחוק?
"מאז שאני זוכרת את עצמי, תמיד הסתכלתי נורא קדימה ונורא רחוק. אין קיצורי דרך. יש לי הרבה משמעת וביקורת עצמית, והדרך שלי נבנית עם לבנה ועם עוד לבנה".
איזה מחיר שילמת על ההצלחה שלך? את שלמה איתו?
"לא משלמים מחיר על ההצלחה. משלמים על הדרך שעשית. הדרך היא הרבה פעמים אפורה וקשה ומלאת אתגרים ואחריות כבדה. אני תמיד מנסה שגם המשפחה לא תשלם על הדרך שלי, ואני שלמה מאוד עם האיזונים שהגעתי אליהם".
מהו לדעתך ניהול טוב?
"לגבש הנהלה חזקה ומקצועית שתעבוד איתך, לדעת להסתכל לטווח הארוך, ובעיקר לדעת להבדיל בין עיקר וטפל, בין הדברים שיעשו את השינוי ואלה שאפשר לוותר עליהם. אני אומרת הרבה פעמים: צריך להגדיר לא רק מה כן, אלא גם מה לא. לפעמים זה הרבה יותר קשה".
איך היתה 2014 עבורכם?
"אחרי תקופה של שנתיים מאומצות אנחנו רואים שינוי בכל הפרמטרים, וזה כיף אדיר. אם זו ההתייעלות, הקדמה במובייל, השקת לאומי־טק והחקירה של הרשויות האמריקאיות שאוטוטו מאחורינו - 2014 מבחינתנו היא סיום של הרבה דברים".
מקום 37: חיים רומנו - פרטנר
ציון סופי: 7.30
איך היתה 2014 עבורכם?
"שוק הסלולר המשיך להיות סוער ומאתגר השנה. ההכנסות משירותים ירדו ואנחנו נקטנו מגוון פעילויות כדי להתמודד עם המציאות הזו. המשכנו ביישום האסטרטגיה שגיבשנו ב־2011, שעיקרה המשך השקעה בתשתיות ושמירה על מובילות טכנולוגית וחדשנות. היינו הראשונים להשיק את רשת הדור הרביעי והפריסה שלנו היא הרחבה בארץ. במקביל פעלנו להורדת נטל החוב והתייעלנו בשיעור ניכר".
כיצד תיראה 2015 להערכתך?
"הרפורמה בשוק התקשורת הקווית שעליה הכריז משרד התקשורת טומנת בחובה הזדמנות עבורנו. בשוק הסלולר אני לא צופה התמתנות של התחרות".
מהו לדעתך ניהול טוב?
"ניהול המביא בחשבון את שלושת בעלי העניין של החברה: לקוחות, עובדים ובעלי מניות ומאזן בין צורכיהם תוך קביעת משקולות ראויות".
לאיזה מנהל יש העבודה הכי מאתגרת כיום?
"לכל מנהלי החברות שמעניקות שירות קמעונאי, מחברות מזון ותקשורת ועד בנקים וביטוח. המציאות כיום מאופיינת בלחץ צרכני על מחיר השירות ואיכותו. הציבור מתמודד עם יוקר מחיה בלתי נסבל, עלויות הייצור אינן פוחתות, והחברות חייבות למצוא מענה"
מקום 36: דודו זבידה - מבני תעשייה
ציון סופי: 7.31
איך היתה 2014 עבורכם?
"שנה של מימוש החזון והאתגר שהצבנו לקבוצה. איחדנו מטות והתחלנו לקצור את פירות העבודה שבוצעה בשנתיים האחרונות. סביבת הריבית הנמוכה והאפשרות לגייס חוב במחיר נמוך יצרו לנו הזדמנויות. מנגד, חוסר היציבות הפוליטית, מהמצב הביטחוני ועד הקדמת הבחירות, יצר סביבה של חוסר ודאות".
מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?
"האתגר היה לתקשר עם השוק ולהרגיע אותו למרות המצב של הרובל. אני רואה שהשוק אכן מבין, ובסופו של דבר תשואות האג"ח יורדות. זה אתגר לתת לשוק להבין שאנחנו שולטים במצב. זה לא מה שהיה לפני שנתיים־שלוש".
ואיך תיראה 2015?
"נמשיך את הקו שהתווינו למיצוב הקבוצה כגורם מוביל בשוק הנדל"ן הישראלי, ונמשיך לבצע פעולות לחיזוק חוסנה הפיננסי, כולל הורדה במינוף והגדלה של היקף פעילות הייזום בחברות. לצערי, בגזרה הפוליטית־מדינית אני לא רואה שינוי ב־2015, ולא משנה מי ייבחר".
איזה מחיר שילמת על ההצלחה שלך? אתה שלם איתו?
"היעדר פרטיות בחיים האישיים".
בחודשים הקרובים נלך לקלפיות. מה לדעתך הדבר הראשון שהממשלה הבאה צריכה לעשות?
"יש לטפל ביוקר המחיה מתוך הבנה שהתוכנית שתתקבל לא יכולה להיות פופוליסטית עם פתרונות קסם. צריך להסתכל לציבור בעיניים ולומר לו שזה תהליך ארוך. במנהטן אין דיור סוציאלי. מי שאין לו, המדינה מסייעת לו מחוץ למנהטן. המפתח הוא בתשתיות"
מקום 35: סגי איתן - נכסים ובניין
ציון סופי: 7.38
איך היתה 2014 עבורכם?
"ב־2014 פעילות הליבה שלנו, נכסים מניבים, שמרה על יציבות שהתבטאה בתפוסה גבוהה בנכסים שלנו. המשכנו בהשבחת מגדל HSBC במנהטן, ששוויו יותר מהוכפל במשך חמש שנים. במקביל המשכנו בבניית פרויקטים באזורי ביקוש בארץ, שאכלוסם בשנתיים הקרובות יגדיל את ההכנסות שלנו. מצד שני, השנה נפגענו מהאי־וודאות בעניין מע"מ אפס; מכרנו פחות דירות לעומת השנה הקודמת".
איך תיראה 2015?
"להערכתי, ב־2015 המשק יצמח בקצב של כ־3%. החברה שלנו תמשיך להציג צמיחה יציבה, נמשיך להרחיב את פעילות הליבה שלנו בבנייה על קרקעות בבעלותנו בישראל ובאיתור עסקאות בארצות הברית".
מי היה השנה המנהל הטוב במשק לדעתך?
"נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג. היא התוותה לעצמה דרך כלכלית ונשארה נאמנה לדרך הזאת בקבלת ההחלטות. יעדי הגירעון שקבעה היו מקצועיים. התוצאות מוכיחות שהיא פעלה מצוין: המשק חזק ויציב, במידה רבה בזכותה. וזה למרות הסקפטיות סביב המינוי שלה".
מקום 34: אליעזר פישמן (יו"ר) - כלכלית ירושלים
ציון סופי: 7.39
מקום 33: יונה פוגל - פז
ציון סופי: 7.40
איך היתה 2014?
"עבור פז זו היתה שנה טובה של שיפור ברווח ובתזרים המזומנים. החברה מיסדה עצמה כיצרנית חשמל משמעותית והתמודדה בהצלחה עם האתגרים במשק, ובהם 50 ימי הלחימה של צוק איתן, שבהם מתקני החברה באשדוד טווחו".
מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?
"ההתמודדות עם שינויים בסביבה העסקית, מהשינוי במגמת הדולר, דרך הירידה במחיר חבית הנפט ועד 50 ימי הלחימה בדרום".
מה לדעתך הדבר הראשון שהממשלה הבאה צריכה לעשות?
"לייצר תנאים שיחזירו למגזר העסקי ולגורמי חוץ את התיאבון והחשק להשקיע במשק. ישראל צריכה להתפתח לא רק בהייטק אלא גם בתעשייה המסורתית, הנפח והנגר".
איך להערכתך תיראה 2015?
"האירוע שיעצב את 2015 הוא הירידה במחיר הנפט. אנחנו לא יודעים אם הקרבות הגיאו־פוליטיים, ההתגוששות הבין־גושית והצרכים הכלכליים של סעודיה יסתיימו בקרוב. אבל אני מקווה שמחיר האנרגיה יישאר נמוך באופן שיאיץ את היציאה מהמיתון באירופה ואסיה ויביא לגידול בצמיחה"
מקום 32: בצלאל מכליס - אלביט מערכות
ציון: 7.42
איך היתה 2014 עבורכם?
"הממשק שלנו עם מערכת הביטחון הגיע השנה לשיאים חדשים של שותפות והערכה במבצע צוק איתן. שמחנו לראות שהשכלנו להיות רלבנטיים לצורכי השוק ושהקדמנו בהרבה מקרים את מתחרינו, ובזכות זאת זכינו בחוזים אסטרטגיים בכמה מקומות בעולם".
איך תיראה 2015 להערכתך?
"התחרות עם ענקיות התעשייה הביטחונית בעולם תימשך בשנה הבאה, ואולי אף תגבר, גם אם נראה התייצבות בהיקפי תקציבי הביטחון בשוקי היעד שלנו. לכן זו תהיה שנה נוספת של השקעה במחקר ופיתוח ובהתייעלות תפעולית, אבל גם שנה של השקעה בטיפוח עובדי החברה, שהם הנכס החשוב ביותר שלנו והגורם האחראי לכל ההצלחות".
מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?
"מבצע צוק איתן הציב בפני אלביט מערכות כמה אתגרים שצריך היה להתמודד איתם בו בזמן: עובדים שגויסו למילואים, הכנסת כמה מערכות קריטיות לשימוש מבצעי בלוחות זמנים קצרים, ובמקביל עמידה בכל המחויבויות ללקוחותינו הבינלאומיים".
איזה מחיר שילמת על ההצלחה שלך? אתה שלם איתו?
"להיות חברה גלובלית מצליחה כמו אלביט מערכות מחייב אותך לשהות ימים ארוכים מחוץ לגבולות המדינה. אני מצר על הניתוק מהמשפחה, ומנסה בכל כוחי לשהות בארץ בסוף השבוע ולהקפיד לטייל עם המשפחה באתרים שונים בארץ".
מקום 31: גלעד אגמון - פלסאון תעשיות
ציון סופי: 7.45