השראה עולמית
10 המצליחנים של שנת 2014
הם מונו למשרות הבכירות ביותר, הפכו למיליארדרים בזכות אקזיט של החברה שהקימו, או פרצו לתודעה הציבורית בהצלחה מסחררת - האנשים שהקריירה שלהם זינקה בשנה החולפת
יש אנשים שיזכרו את שנת 2014 כשנה מכוננת מבחינת הקריירה שלהם, חלקם מונו למשרות בכירות ומכובדות, אחרים מכרו את החברה שלהם, פרי עמלם, בסכומי עתק ואחרים פרצו לראשונה לתודעה בהצלחה מסחררת. אלו הם האנשים שהקריירה שלהם זינקה בשנה החולפת:
- כל היזמים רוצים לשנות את העולם. מעט מצליחים
- מה הופך אותנו למצליחנים?
- גוגל היא מקום העבודה הנחשק ביותר בעולם
1. סטנלי פישר
בינואר השנה נבחר פרופ' סטנלי פישר על ידי נשיא ארה"ב ברק אובמה כמועמד לתפקיד סגן יושבת ראש הפדרל ריזרב ג'נט ילן. פישר, אשר כיהן כנגיד בנק ישראל במשך שתי קדנציות בין השנים 2005 ועד 2013, ואף זכה בתואר 'נגיד השנה' על ידי המגזין Euromoney בשנת 2010, נחשב לאחד הכלכלנים הבכירים בדורו. מלבד היותו נגיד בנק ישראל היה סגן יו"ר קרן המטבע הבינלאומית , וכן היה בעבר מורם גם של הנגיד האמריקאי היוצא בן ברננקי וגם של הנגיד האירופי הנוכחי מריו דראגי.
השנה למעשה הפך פישר לחבר הבכיר ביותר פרט לילן במועצת המושלים של הפדרל ריזרב, שיושבת בוושינגטון ומונה שבעה חברים אותם ממנה נשיא ארה"ב. דעתו של פישר בתפקידו החדש, אותו החל ביוני, מקבלת משקל חשוב בהחלטות המועצה על המדיניות המוניטרית ומדיניות הפיקוח על מגזר הבנקאות בארה"ב. שכרו של פישר בתפקיד הוא 179 אלף דולר לשנה, או כ-15 אלף דולר בחודש. זאת לעומת כ-40 אלף של בחודש, שכרו בבנק ישראל.
2. דיויד בלאט
לאחר שבמאי השנה הוביל דיוויד בלאט את מכבי תל אביב לזכייה בגביע היורוליג עם נצחונה על ריאל מדריד, הודיע המאמן כי הוא עובר ל-NBA. ביוני מונה בלאט למאמן קבוצת הכדורסל קליבלנד קאבלירס בחוזה של 20 מיליון דולר ל-4 שנים. לשם השוואה, אם היה ממשיך להיות מאמנה של מכבי תל אביב הוא היה צפוי להרוויח כ-950 אלף דולר לעונה.
קריירת האימון של בלאט החלה בשנת 1993 ולא נסקה מיד. במשך שנים טיפס בלאט ואימן קבוצות ישראליות שונות עד שהגיע להיות עוזר מאמן מכבי תל אביב. ב-2005 מונה בלאט למאמן נבחרת ישראל למספר חודשים ולמאמן מכבי תל אביב. ב-2006 מונה למאמנה של נבחרת רוסיה ובאליפות אירופה בכדורסל 2007 הוביל את הנבחרת לזכייה היסטורית. בלאט אימן את מכבי תל אביב בשנית ב-2010 ולמרות שבסיום העונה של 2012-2013 הפסידה הקבוצה בגמר הפלייאוף למכבי חיפה, שזכתה באליפות המדינה, בלאט לא התפטר ואף הוביל את הקבוצה כאמור לזכייה בגמר היורוליג.
3. אמנון שעשוע
פרופסור אמנון שעשוע, אשר ייסד ביחד עם זיו אבירם את חברת מובילאיי המפתחת מערכת התראה למניעת תאונות, הוא האיש מאחורי ההנפקה הישראלית הגדולה ביותר אי פעם. באוגוסט השנה גייסה מובילאיי 890 מיליון דולר בהנפקה שבוצעה לפי שווי של 5.3 מיליארד דולר לחברה. השווי האדיר של מובילאיי הפך אותה לשלישית בגודלה מבין החברות הישראליות הנסחרות בארה"ב.
המערכת שפיתח שעשוע נחשבת לראשונה מסוגה במערכות למניעת תאונות דרכים המבוססות על מצלמה בעלת טכנולוגיית ראייה מלאכותית. ב־2012 עברה החברה לרווחיות, והחל מהשנה היא הפכה לרווחית במונחים של עשרות מיליארדי דולרים.
ההצלחה המסחררת של החברה השנה באה לידי ביטוי בהסכמים שחתמה עם יצרני רכב בעולם. מובילאיי מפתחת מערכות לנהיגה אוטונומית במטרה לאפשר למכוניות לנסוע ללא נהג ובמסגרת זו היא משתפת פעולה עם יצרנית הרכב האמריקאית טסלה.
4. דודי גרשון
בשנת 2000 ייסד ד"ר דוד גרשון את חברת המידע הפיננסי סופרדריבטיבס, שנמכרה השנה ב-350 מיליון דולר, 170 מתוכם הגיעו לכיסו של גרשון עצמו. לאורך השנים האחרונות חוותה החברה תחת ניהולו משברים שהיו מלווים בפיטורי עובדים אך התאוששה, חזרה לצמוח עד האקזיט הגדול השנה.
בראיון למוסף "כלכליסט" לאחר המכירה אמר גרשון "צברתי לאורך השנים הרבה כסף, אבל היה לי חשוב שההורים יחיו עד האקזיט. שיראו שהצלחתי לבנות חברה גדולה שמשלמים עבורה הרבה מאוד כסף. הם אנשים צנועים מאוד, אוהבים לחיות רק ממה שיש להם, וקשה לשנות את התפיסה הזאת. כשאבי אינו פנוי, אמא שלי נוסעת באוטובוס אף שאני מפציר בה להזמין מונית."
סופרדריבטיבס מספקת מידע פיננסי בכל תחומי המסחר - מטבעות, ריביות, מניות, סחורות, אנרגיה וקרדיט, ונחשבת אחת המובילות בעולם בתחום. תמורת חבילות מינוי שונות סופרדריבטיבס מספקת לאנשי פיננסים בכל העולם מערכות לתמחור, ניתוח מסחר וניהול סיכונים, ובמקביל מבצעת בעצמה שערוכים באופן יומיומי. מסכי המידע שלה, DGX, מספקים חדשות פיננסיות, גרפים מתוחכמים, אנליזות מורכבות ומנוע חיפוש נוח.
5. טליה לביא
סרט הבכורה של הבמאית טליה לביא, אפס ביחסי אנוש, היה הסרט הנצפה ביותר בישראל בשנת 2014. עוד לפני יציאתו לאקרנים זכה הסרט בפרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל טרייבקה היוקרתי בניו יורק, פרס שבצידו סכום כספי של 25 אלף דולר וכן בפרס הבימוי הטוב ביותר על שם נורה אפרון. כבר בשבוע הראשון להקרנתו צפו בסרט כ-20 אלף איש ובהמשך השנה, הקומדיה על חייהן של פקידות בבסיס 'שיזפון' כבשה את הקהל הישראל והפכה לאחד הסרטים הישראלים הרווחיים ביותר בשנים האחרונות.
במהלך השנה גרף הסרט שישה פרסי אופיר ביניהם גם פרסי התסריט והבימוי שהוענקו ללביא. הסרט הוצג בהצלחה גם בארה"ב ובבריטניה.
6. סאטיה נאדלה
בפברואר השנה מונה סאטיה נאדלה למנכ"ל השלישי של חברת מיקרוסופט אחרי ביל גייטס וסטיב באלמר. נאדלה, שהצטרף לחברה ב-1992 קיבל לידיו תאגיד ענק בעל הצלחה עצומה אך גם ירש סוגיות רבות שיש לפתור. בראיון לניו יורק טיימס סיפר נאדלה כי ישנם שני דברים עיקריים שלמד מקודמו בתפקיד: ראשית, לעולם לא להשוות את עצמו לאחרים, ושנית, הוא לעולם לא צריך לשאול איך התפקוד שלו - אם המצב לא טוב הוא כבר יידע על כך.
נאדלה כיהן כסגן נשיא בחטיבת הענן והארגונים, בנוסף כיהן בתפקידים בכירים בחטיבות האקסבוקס, אופיס וכן חטיבת שרתים וכלים של החברה. ניסיונו המגוון של נאדלה בשלל מוצרי החברה כנראה סייע לו לקבל את התפקיד במקום סטיבן אלופ, מנכ"ל חטיבת הסלולר של החברה שנקנתה מנוקיה השנה.
7. ג'ק מא
מייסד ומנכ"ל חברת המסחר המקוונת עליבאבא, ג'ק מא, נכנס השנה למקום ה-34 בדירוג המיליארדרים העולמי של בלומברג לאחר הנפקת החברה, הנפקה שזכתה לתואר 'ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה'. החברה גייסה 21.8 מיליארד דולר, כאשר מא בעצמו מכר מניות בשווי של יותר ממיליארד דולר שנכנסו לכיסו במזומן. לאחר ההנפקה לפי שווי של 163 מיליארד דולר, נשאר מא עם 6% ממניות עליבאבא בשווי של מעל 10 מיליארד דולר.
מא הוא יזם עצמאי שהפך לאיל הון, מורה פשוט שהקים בעשר אצבעותיו אימפריית אינטרנט עסקית, אותה הגה ב-1999 כשעוד היה פקיד זוטר במחוז ג'ה-ג'יאנג. הוא נחשב לכוכב על בסין אשר מוציא ספרים על עסקים והשראה ותורם מיליונים לעסקים קטנים.
8. אליזבת' הולמס
רוב האנשים ככל הנראה לא שמעו על אליזבת' הולמס, מייסדת חברת טראנוס אשר הפכה השנה למיליארדרית בכוחות עצמה הצעירה ביותר בהיסטוריה. זאת לאחר שהחברה שלה גייסה 400 מיליון דולר לפי שווי של 9 מיליארד דולר. הולמס עצמה, מחזיקה ב-50% מהחברה שעוסקת בבדיקות דם. ב-2003, לאחר שפרשה מלימודיה בסטנפורד ייסדה את החברה באמצעות כסף שהוריה חסכו עבור השכלתה. הטכנולוגיה שלה מסייעת לבדוק דם באמצעות טיפה אחת בלבד ובמחיר נמוך בהרבה מבדיקות דם במעבדות הקיימות היום.
9. יאן קום
בפברואר השנה אפליקציית הצ'אט ווטסאפ, נמכרה תמורת סכום אסטרונומי של 19 מיליארד דולר לפייסבוק, והכניסה את יאן קום, מייסד ומנכ"ל החברה לרשימת עשירי העולם של פורבס, עם הון מוערך של 7.6 מיליארד דולר. בעקבות הרכישה הצטרף קום לדירקטוריון פייסבוק, אותה החברה שאליה הגיש לפני מספר שנים מועמדות לעבודה - אך נדחה. משכורתו של קום היא אמנם דולר אחד בשנה, כמו של מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג, אולם אין לדאוג לעתידו הפיננסי. אם יישאר בפייסבוק בארבע השנים הקרובות הוא יזכה במניות ששוויין כ-1.9 מיליארד דולר. קום היגר עם אימו מאוקראינה לקליפורניה כשהיה בן 16 וגדל בעוני. הוא עבד ביאהו תשע שנים כמהנדס וב-2009 ייסד את ווטסאפ.
10. אלון מסק
אלון מאסק הוא יזם בעל הצלחות פנומנליות שעשה את הונו כשייסד את שירות הסליקה המקוון פייפאל. היום הוא מזוהה בעיקר עם שתי חברות - הראשונה היא SpaceX המפתחת טילים וחלליות ומספקת שירותי שיגור, והשנייה היא טסלה, המייצרת כלי רכב חשמליים. אין עוררין על הצלחתו של מאסק אך השנה זינקו מניות טסלה ב-50% והוא חווה הצלחה חסרת תקדים. באוקטובר צייץ מאסק, המשמש כמנכ"ל החברה בטווטר, כי המכירות הגלובליות רשמו "שיא חדש" בספטמבר, וכי המכירות בצפון אמריקה זינקו ב-65% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.