$
משפט

המשטרה בוחנת את חלוקת התמיכות בתקופת קירשנבאום ומיסז'ניקוב

משרדי הפנים והתיירות הקצו קרוב למיליארד שקל למועצות מקומיות, עמותות וגופים תחת שני חברי הכנסת מישראל ביתנו. המשטרה חושדת שעשרות מיליוני שקלים מתוכם הוטו לגופים שגורמים בהם שילמו לשני הח"כים שוחד של מיליוני שקלים ונתנו להם טובות הנאה

תומר גנון וזוהר שחר לוי 21:2427.12.14

פרשת השוחד בישראל ביתנו: חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בוחנים את תקציבי התמיכות של משרדי הפנים והתיירות בתקופה שבה על פי החשד קיבלו שוחד פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים מאז פברואר 2013, וסטס מיסז'ניקוב, שר התיירות בין השנים 2009-2013, וזאת בתמורה להטיית תקציבים לעמותות, מועצות אזוריות וגופים פרטיים. לטענת המשטרה מדובר בהעברות כספיות "בהיקף עצום".

 

על פי אתר החשב הכללי במשרד האוצר, תקציב התמיכות הכספיות שחילקו משרדי הפנים והתיירות ורלוונטיים לחשדות שנחקרים עמדו על כמיליארד שקל. על פי גורמים המקורבים לחקירה, החשד הוא שעשרות מיליוני שקלים מתוך הקצבות אלה נתנו למעורבים בתמורה לכספי שוחד וטובות הנאה שונות לקירשנבאום ומיסז'ניקוב. על פי החשד, בתמורה להטיית התקציבים קיבלה למשל קירשנבאום שוחד כספי בהיקף של מיליוני שקלים, טובות הנאה שונות וכן הועסקו מקורביה - פעילי מפלגה ובמקרה אחד לוביסט.

 

פרשת השחיתות שנחשפה בשבוע האחרון מורכבת מכ-15 פרשיות שונות, שהחוט המקשר ביניהן הוא כאמור תקציבי מדינה שזרמו לכיסי מקורבים לישראל ביתנו. על פי החשד מדובר במנגנון שבו פעילי המפלגה נעזרו בהשפעת השרים במשרדים הממשלתיים שהם אמונים עליהם כדי להטות את התקציבים. בהמשך, כך על פי החשד, מחלק מהכספים נגזרו מעין "עמלות תיווך" ששבו לכיסם של הפעילים או השרים. דרך נוספת לתת תמורה לשרים היא באמצעות העסקת מקורבים. על פי המשטרה מדובר בשיטה שבה כולם גוזרים קופון - השר, הפעיל והעמותה או הגוף - על חשבון הקופה הציבורית.

 

פרסים על ניהול תקין

 

על פי אתר החשכ"ל, בשנה החולפת שבה משמשת קירשנבאום כסגנית שר הפנים, תקציב התמיכות של משרדה עמד על 346 מיליון שקלים. סכום זה הוא ללא מענקי איזון שהם החלק הארי של התמיכות (כ-2.7 מיליארד שקל) המחולקים על פי מפתח קבוע. בשנת 2013, שגם בה כיהנה קירשנבאום כסגנית שר, תקציב התמיכות של משרד הפנים ללא מענקי איזון עמד על 402 מיליון שקל. כאמור קירשנבאום חשודה שבגין סיוע בניתוב חלק מהכספים האלה לעמותות, גופים פרטיים ומועצות אזוריות, היא קיבלה שוחד מגורמים הקשורים בהם.

 

ח"כ פאינה קירשנבאום, החשודה העיקרית בפרשה ח"כ פאינה קירשנבאום, החשודה העיקרית בפרשה צילום: ארז ביטון

 

כך למשל, באחת הפרשיות חשודה קירשנבאום שקיבלה שוחד מדב ליטבינוף, יו"ר המועצה האזורית תמר, ומרדכי דהמן, ראש המועצה האזורית מגילות, בתמורה להטיית תקציבים. מי שתיווך בשוחד על פי החשד הם אלכס ויזניצ'ר, יו"ר נ.ת.ע; יצחק בורבא, יו"ר איגוד התאגידים העירוניים ברשויות המקומיות; וישראל יהושע, פעיל ליכוד.

 

על פי אתר התמיכות הממשלתי, למועצה האזורית מגילות העביר משרד הפנים ב-2014 מענקים מיוחדים בהיקף של 2.8 מיליון שקל לצורך התיישבות צעירה, ביטחון, רישוי ותוספות שונות. ב-2013 עמד סכום המענקים על 2.9 מיליון שקל, מתוכם 2.2 מיליון שקל להתיישבות צעירה. מגילות גם קיבלה ממשרד הפנים כ-138 אלף שקל כפרס על ניהול תקין. למועצה האזורית תמר העביר משרד הפנים בשנת 2014 כ-461 אלף שקל כמענק פיתוח. בשנת 2013 העביר מענקי פיתוח, ביטחון וטיפול בחופים בהיקף של כ-389 אלף שקל.

 

בפרשייה נוספת חשודה קירשנבאום שקיבלה שוחד משלושה בכירים במועצה האזורית שומרון - ראש המועצה, גרשון מסיקה; מנכ"ל החברה המרכזית לפיתוח השומרון לשעבר, חיים בן שושן; וגזבר המועצה אפי פלס. בדיקה באתר התמיכות הממשלתיות מעלה שבתקופה שבה קירשנבאום מכהנת כסגנית שר הפנים, זכתה המועצה בתמיכות בהיקף של 38 מיליון שקל ממשרד הפנים. כ-11 מיליון ב-2014 ו-27 מיליון ב-2013. כך למשל ניתנו מענקים ביטחוניים לאור הקפאת הבנייה, תוספות בגין הסכם אוסלו, שיפוי על הנחות בארנונה לאזרחים ותיקים, ושוב - פרס ניהול תקין בגובה של כ-160 אלף שקל.

 

על פי החשד קירשנבאום גם הטתה תקציבים לטובת עמותות בתמורה לשוחד. כך למשל המשטרה חושדת שגבי חמו, המעורב בניהול מדרשת הגולן שברמת הגולן, נתן לקירשנבאום שוחד בתמורה לקבלת תקציבים עבור המדרשה. מבדיקת דו"חות העמותה עולה שבסוף שנת 2012 העביר משרד הפנים תמיכה של 532 אלף שקל למדרשה. בשנה שקדמה לה העביר משרד הפנים 394 אלף שקלים לעמותה. קירשנבאום כאמור לא הייתה במשרד הפנים בשנים אלה, אלא חברת כנסת שישבה בוועדות שונות כגון הכספים וביטחון פנים. אלא שכאמור בשלב זה חוקרי המשטרה מנסים למפות את מסלול העברות כל הכספים והאינטרסים שמאחוריהם בין המעורבים בפרשה.

 

משרד התיירות: הטיית מכרזים של מיליוני שקלים

 

כאמור על פי החשד גם מיסז'ניקוב, שר התיירות מטעם ישראל ביתנו בין השנים 2009-2013, היה חלק ממנגנון השוחד. הוא חשוד בקבלת שוחד בתמורה להעברות תקציבים לגופים שונים בתקופתו כשר. כן הוא חשוד שהטה מכרזים בסכומים של מיליוני שקלים למקורביו. היקף השוחד שקיבל לכאורה לא ידוע. על פי אתר התמיכות הממשלתי, תקציב התמיכות של משרד התיירות קטן באופן משמעותי מזה של משרד הפנים. ועדיין בשנים שבהם כיהן מיסז'נקוב כשר, חילק משרדו כ-237 מיליון שקל. יותר מרבע מיליארד שקל.

 

שר התיירות לשעבר סטס מיסז'ניקוב שר התיירות לשעבר סטס מיסז'ניקוב צילום: אלכס קולומויסקי

 

כך למשל בשנת 2013 העביר משרדו כ-3 מיליון שקלים עבור פעילות משותפות עם כ-45 מארגני תיירות - רובם סוכני נסיעות פרטיים. ב-2012 העביר המשרד מתקציב התמיכות כ-5 מיליון שקלים לפעילות משותפת עם גופי תיירות, ו-5 מיליון שקלים נוספים כמענק למלונות לוט בים המלח. בשלב זה לא ידוע על חשד ספציפי לגבי הכספים. אלא שכאמור לאור החשדות נגד השר לשעבר, המשטרה בוחנת את כל ההקצבות.

 

יו"ר המטה גזר עמלות

 

על פי החשד, במעגל השני של הנהנים ממנגנון השוחד נמצאים גם פעילים של ישראל ביתנו או מקורבים להם. למשל דאוד גודובסקי, ששימש ראש המטה של ישראל ביתנו. על פי החשד גודובסקי שימש כמתווך בין העמותות והגופים הפרטיים לשרה קירשנבאום ולגופים נוספים שבשליטת ישראל ביתנו. הוא דאג שהכספים ינותבו אליהם, ובתמורה גזר עמלה מהכספים.

 

כך למשל באחת הפרשיות, נחשד אדם בשם ויקטור אפריימוב, שתחת ניהולו נמצאת עמותה בשם כוכב דוד העוסקת בפעילות ספורט בקריית גת, כי סייע לגודובסקי לקבל כספי שוחד מתוך כספים שהוצאו במרמה מתקציב המדינה. כלומר, שעמותת כוכב דוד שימשה בעצם כצינור להעברת כספים לידי גודובסקי. על פי דו"חות העמותה, בין השנים 2008-2013 היא קיבלה כ-1.34 מיליון שקלים מגופים ממשלתיים בהם המשרד לקליטת עלייה, הסוכנות היהודית ומשרד הרווחה.

 

פרשיה נוספת שבה חשוד גודובסקי שקיבל שוחד עם קירשנבאום בתמורה לסיוע בהטיית תקציבים היא סביב עמותת איילים. העמותה מקימה כפרי סטודנטים בפריפריה. על פי החשד, יו"ר העמותה מתן דהן, נתן לגודובסדקי וקירשנבאום שוחד במספר הזדמנויות, כדי לקבל תקציבים לאיילים. מבדיקת דו"חות העמותה עולה שבין השנים 2010-2014 היא קיבלה כ-19.2 מיליון שקלים מגופים ממשלתיים בהם הסוכנות, המשרד לפיתוח הנגב והגליל והחטיבה להתיישבות. בנוסף, רק לפני כחודשיים אישרה הממשלה לעמותה 30 מיליון שקלים לצורך הקמת כפר סטודנטים בשדרות.

 

מאחז של עמותת איילים מאחז של עמותת איילים צילום: ענבל אלברג

 

גודובסקי וקירשנבאום חשודים שפעלו בשיטה זו גם בשני מקרים נוספים - מול מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול, יאיר גלר, ומול מישה צ'צבה, ממנהלי עמותת מעל לסם. על פי החשד גלר וצ'צבה שילמו להם שוחד תמורת קבלת תקציבים וסיוע בזכייה במכרז. על פי דו"חות עמותת מעל לסם, בין השנים 2008-2013 היא קיבלה הקצבות של כ-13 מיליון שקלים מגופים ממשלתיים, כגון משרד הבריאות, הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה. מי שעוד תרם לעמותה היא הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול, שכאמור מנוהלת על ידי גלר, שהעבירה למעל לסם 3.8 מיליון שקלים באותן שנים.

 

הפרשיות העיקריות, הדמויות המרכזיות ותקציבי התמיכות שנבדקים

 

 

1. פרשיית תמר ומגילות

מקבלת השוחד: פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים

נותני השוחד: דב ליטבינוף, יו"ר המועצה האזורית תמר; מרדכי דהמן, ראש המועצה האזורית מגילות

מתווכי השוחד: אלכס ויזנצ'ר, יו"ר נ.ת.ע; יצחק בורבא, יו"ר איגוד התאגידים העירוניים ברשויות המקומיות; ישראל יהושע, פעיל ליכוד

השוחד: מיליוני שקלים וטובת הנאה אישיות לקירשנבאום ומקורביה, העסקת לוביסט המקורב לישראל ביתנו

מטרת השוחד: העברת תקציבים למועצות

מענקים שקיבלו המועצות ממשרד הפנים בשנים הרלוונטיות: 6.55 מיליון שקל

 

2. פרשיית השומרון

מקבלת השוחד: פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים

נותני השוחד: ראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה; מנכ"ל החברה המרכזית לפיתוח השומרון לשעבר - חיים בן שושן; וגזבר המועצה אפי פלס

השוחד: העברת כספים במספר הזדמנויות באמצעות מתווכים לקירשנבאום

מטרת השוחד: מחיקת חובות שנוצרו לחברה לפיתוח השומרון, והעברת תקציבים למועצה

מענקים שקיבלה המועצה ממשרד הפנים בשנים הרלוונטיות: 38 מיליון שקלים

 

3. פרשיית איילים

מקבלי השוחד: פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים ודאוד גודובסקי, יו"ר המטה של ישראל ביתנו

נותן השוחד: יו"ר עמותת איילים, מתן דהן

מטרת השוחד: הטיית תקציבים

תמיכות ממשלתיות שקיבלה העמותה ב-2010-2014: 49.2 מיליון שקל

 

4. פרשיית הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול

מקבלי השוחד: פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים ודאוד גודובסקי, יו"ר המטה של ישראל ביתנו

נותן השוחד: מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול

השוחד: תקציבי פרסום לכלי תקשורת המקורב למפלגה, והעסקת מקורבת

מטרת השוחד: הטיית תקציבים

תקציב הרשות מכספי המדינה: 40-30 מיליון שקל מדי שנה

 

5. פרשיית מעל הסם

 

מקבלי השוחד: פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים ודאוד גודובסקי, יו"ר המטה של ישראל ביתנו

נותן השוחד: מישה צ'צבה מנהל העמותה

מטרת השוחד: קבלת תקציבים וסיוע בזכייה במכרז

תמיכות ממשלתיות בעמותה בשנים 2008-2012: 13 מיליון שקל

 

6. פרשיית מדרשת הגולן

מקבלת השוחד: פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים

נותן השוחד: גבי חמו, המעורב בניהול מדרשת הגולן שברמת הגולן

מטרת השוחד: הטיית תקציבים

מענקים שקיבלה המדרשה ממשרד הפנים: 926 אלף שקל* (2012-2011)

 

7. פרשיית כוכב דוד

מקבל השוחד: דאוד גודובסקי, יו"ר המטה של ישראל ביתנו

נותן השוחד: ויקטור אפריימוב

השוחד: מאות אלפי שקלים לדאוד ופאינה קירשנבאום

מטרת השוחד: הטיית תקציבים

תמיכות ממשרדי ממשלה שקיבלה העמותה בין 2008-2012: 1.34 מיליון שקל

 

8. פרשת משרד התיירות

 

מקבל השוחד: סטס מיסז'ניקוב, שר התיירות 2009-2013

מטרת השוחד: העברות תקציבים לגופים שונים בתקופתו כשר, והטיית מכרזים בסכומים של מיליוני שקלים למקורביו

תקציב התמיכות של המשרד בשנים הרלוונטיות: 237 מיליון שקל

 

9. פרשיית רמי כהן

 

מקבלי השוחד: פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים, ורנית קירשנבאום, בתה של פאינה

נותן השוחד: רמי כהן (כיום מנכ"ל משרד החקלאות) בשנת 2010. כהן חשוד בנוסף שקיבל שוחד כשמונה למנכ"ל משרד החקלאות

 

10. פרשיית עמותות הספורט

 

המעורבים: אבנר קופל ומשה קילסקי (איגוד הכדורסל), דורון שמחי (איגוד הכדור-יד), בתיה כהן (אשתו של מנכ"ל משרד החקלאות)

החשד: העברת כספים במרמה מכספי העודפים של ישראל ביתנו לעמותות תוך שכהן גוזרת עמלות, ובתמורה מתן שוחד לקירשנבאום

היקף הכספים: כ-1.5 מיליון שקל

עמלות התיווך של כהן: כ-100 אלף שקל

 

11. פרשיית העוזרת הפרלמנטרית

החשודה: ויקה רבין, העוזרת של פאינה קירשנבאום

החשד: בקשה שוחד עבורה ועבור אחרים

 

12. פרשיית יזרוס

 

החשודים: דאוד גודובסקי, יו"ר המטה של ישראל ביתנו, ואלכסנדר גולדשטיין, בעלי חברת יזרוס המספקת שירותי פרסום באינטרנט בשפה הרוסית

החשד: יזרוס קיבלה כספים מגורמים הקשורים לישראל ביתנו במסווה של התקשרויות עסקיות. בתמורה היא דאגה לפרסם כתבות אוהדות עבור ישראל ביתנו בהוראת ובהכתבת גודובסקי

 

13. פרשיית המרכז לקליטת אמנים

החשודה: רשלה ליברמן, רכזת ועדת הארבעה במשרד העלייה והקליטה שתומכת באמנים

החשד: סייעה לאמנים להוציא במרמה כספים מהמשרד
בטל שלח
    לכל התגובות
    x