חשבון בבקשה
כמה מרוויחים מועדוני הכדורגל על כרטיס למשחק?
מחאת אוהדי הכדורגל בתחילת השנה גרמה לשינוי חסר תקדים בישראל, שבמסגרתו מחירי הכרטיסים ירדו בכמחצית. איך זה השפיע על המועדונים?
- כמה מרוויחה חומוסייה על מנת חומוס?
- כמה מרוויח יזם על דירה שעולה 1.6 מיליון שקל?
- כמה מרוויח אתר קופונים ממכירת שובר למסעדה?
הקבוצות נוהגות להתלונן על עלויות השיטור והאבטחה, שמהוות חלק בלתי מבוטל מהוצאותיהן על משחק, אבל ישנן עלויות נוספות, אמנם קטנות יותר: מעמלה של 10% להתאחדות ודמי שכירות של עשרות אלפי שקלים על האצטדיון ועד אמבולנס וכוחות כיבוי באלפי שקלים. הקבוצות הגדולות – הן שנבחנו בכתבה הזאת – מרוויחות במרבים המקרים מהמשחק עצמו, אך רחוקות מכיסוי כלל ההוצאות שלהן באמצעות המשחקים.
בניגוד לחישוב רווח של חומוסייה או דירה, למשל, רווח ממשחק כדורגל קשה לחשב. יש הבדל בהוצאות האבטחה בין דרבי בתל אביב ובין משחק של שתי קבוצות קטנות, ויש הבדל ניכר בין הקבוצות בשיעור המינויים שמשפיע על חישוב ההכנסות ממשחק. במכבי תל אביב, למשל, מרבית המושבים באצטדיון נמכרים לאוהדים מראש עבור כל השנה. החישוב המוצג בטבלה המצורפת נעשה לפי מחיר כרטיס של 50 שקל ובהתאם להנחה שמחיר ממוצע של מינוי הוא 50 שקל. גם כאן, יש לציין, יש שונות במחירים בין המועדונים, היציעים וכו', ולכן לנוחות החישוב וההצגה בחרנו במחיר אחיד.
ההוצאה העיקרית, כאמור, היא על אבטחה ושיטור. "ההוצאות הרבה יותר גדולות ממה שאנחנו חושבים שהן צריכות להיות", אומר איתמר צ'ייזיק, מנכ"ל מכבי חיפה. אחת הטענות שעולות בהקשר זה היא שחלק מן ההוצאות הן עבור משטרה וסדרנים מחוץ לאצטדיון ושהקבוצות לא צריכות לשלם על כך. "בכל העולם השיטור מחוץ לאצטדיון לא בא על חשבון המועדון", אמר. לדוגמא, לדבריו, במשחק גדול מול בית"ר, עבור כוחות המשטרה משלמים 100 אלף שקל ועבור אבטחה 350 אלף שקל. במשחק מול קבוצה קטנה יותר ההוצאות יורדות, ביחס ישיר לכמות השוטרים והמאבטחים.
צ'ייזיק מוסיף "אנחנו משלמים דמי שכירות של 38 אלף שקל על האצטדיון ועוד 12 אלף שקל למשחק ממוצע לפי ערך של שקל לכרטיס. כלומר, סך הכל 50 אלף. ההוצאה על חניונים היא בערך 12 אלף שקל. הבסיס ההתחלתי לשכירת האצטדיון הוא 60–70 אלף שקל". מדובר כאן באצטדיון סמי עופר החיפאי, שתכולתו כפולה מזאת של בלומפילד התל-אביבי, שבו העלויות דומות אם כי מעט נמוכות יותר.
"קביעת המחירים שלנו במכבי חיפה נעשתה אחרי מחקר מקיף מאוד שארך שנה וחצי. בחרנו במודלים אירופיים והתמקדנו במודל הגרמני", מוסיף צ'ייזיק. "נסענו לשאלקה, דורטמונד ובאיירן. החלטנו לאמץ את הגישה הגרמנית. המהפך שם הגיע מהפחתת המחירים שמטרתה למלא את האצטדיונים, וזה מה שעשינו. בנינו אחרי הסקרים תרכיב של מינויים וכרטיסים במחירים עממיים מאוד, שיתאימו לכולם, והכמות עניינה אותנו מאוד. יש מחירים עממיים וגם מחירים גבוהים יותר, תלוי במיקום, ומתברר שהשיטה הוכיחה את עצמה. אנחנו ממלאים את האצטדיון כמעט בכל משחק".
ובכל זאת, גם כשממלאים את האצטדיון, ההכנסות לא מדהימות. הפועל תל אביב, למשל, צפויה להרוויח מהמשחקים העונה כ-2.1 מיליון שקל אחרי קיזוז ההוצאות על משחקיה. מדובר בכ-100 אלף שקל למשחק. בקבוצות הגדולות האחרות הממוצעים כנראה גבוהים יותר, אבל מה שבטוח הוא שהרווחים מהמשחקים עצמם לא מכסים את כלל הוצאותיהן השוטפות.
אורן רוזמן, מנהל תחום הספורט במערך הייעוץ ב-Deloitte, מסביר כי מכבי תל אביב ומכבי חיפה מנסות להידמות כמה שיותר למועדונים האירופיים. לדבריו, אחד הדברים שהעיבו על הקבוצות הישראליות הם ההכנסות מיום המשחק (matchday revenues) – כרטיסים וכלל ההוצאות של האוהדים באצטדיון.
"השנה, בסיבוב הראשון של ליגת-העל, מספר הצופים הממוצע עלה משמעותית, ואחת הסיבות העיקריות לכך היא האצטדיונים החדשים", אמר. "היה מחזור ששבר את שיא הצופים בליגה (כמעט 78 אלף), בין היתר כי התקיימו שני משחקים באצטדיון סמי עופר. האצטדיונים הללו, עופר בראשם אבל גם פתח תקווה ונתניה ובעתיד באר שבע ובלומפילד המשופץ, מקנים חוויית צריכה של כדורגל הרבה יותר טובה. כך מצליחות הקבוצות להצמיח את ההכנסות של יום המשחק".
יתרה מזאת, אמר, בשל עלויות גדולות בנושא הביטחון, צריך לייצר הכנסות שיכסו על כך ויספקו מנוע צמיחה לקבוצות. "למכבי חיפה ומכבי תל אביב יש חנויות של מרנצ'נדייז והן הופכות זאת לחוויית צריכה ומנוע כלכלי".
כיום אין קבוצת כדורגל שמרוויחה בארץ, הוא אומר, השאלה היא מי מהן מפסידה פחות. לדבריו, "הבעיה בליגת-העל היא שהקבוצות הגדולות מרוויחות יותר על כל משחק, אבל צריכות להביא כוכבים בהרבה מאוד כסף כדי שהקהל יגיע".
תגובת ההתאחדות בנוגע לשיעור העמלה שנגבה: "האחוז האמור נמצא בתקנון הרישום של ההתאחדות מזה עשרות בשנים ונועד להבטיח שההתאחדות תוכל לספק שירות מגוון לקבוצות מכל הליגות ובכל הגילאים. ההתאחדות מספקת שירותי שיפוט, רישום שחקנים מקומי ובינלאומי, ניהול בתי דין, ניהול הנבחרות הייצוגיות השונות, ומימון פרויקטים חינוכיים ואחרים לטובת הענף, הפעילים והאוהדים".