הסיפור המוזר מאחורי התואר של איש העסקים יאיר פיליפ
פיליפ, שצפוי לרכוש את סונול, קוסט וניו-פארם, טוען שיש לו תואר שני מאוניברסיטת ניו-יורק; רק ששם לא שמעו עליו, וזה לא הכל
הוא טוען שבכוונתו לרכוש את קוסט 365, את ניו-פארם ואולי גם את סונול. הוא מתהדר בתואר מאוניברסיטת ניו-יורק היוקרתית, אבל שם לא שמעו עליו ולבקשותינו להמצאת מסמכים הוא לא הצליח להיענות. גם את סכומי הכסף לעסקאות הוא בינתיים מתקשה לגייס.
- רמי שביט נותן אורכה לרוכש ניו פארם יאיר פיליפ
- יאיר פיליפ נותן גז: מנסה לרכוש מעזריאלי את סונול
- מיהו יאיר פיליפ, הבעלים החדש של ניו פארם?
אז מי הוא איש העסקים יאיר פיליפ, שמככב בתקופה האחרונה במדורי הכלכלה בכל הקשור לעסקאות גדולות שבהן הוא מעורב? בין היתר מדובר על רכישת רשת ניו-פארם ב-165 מיליון שקל במשותף עם איש העסקים דב צימברג, וברכישת סונול מידי קבוצת עזריאלי. שתי העסקאות טרם הושלמו, ואתמול אף פורסם כי פיליפ לא הצליח להשיג ערבות בנקאית לעסקת ניו-פארם ולכן קיבל ארכה להמצאתה עד יום מחרתיים (ה').
על פיליפ אנחנו יודעים בעיקר מה שהוא מספר על עצמו. ב- 28.9.2014 עלה פיליפ לדוכן העדים באולמו של השופט דוד רוזן בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. הוא העיד במשפט הנוגע להרצת מניות חברת מנופים על ידי אנשי העסקים ג'קי בן זקן ואיתן אלדר. לפני כמה שנים שימש פיליפ בארץ כנציגה של משפחת גרמזיאן, שלה עסקי נדל"ן וקניונים בארה"ב ובקנדה. בעדות הוא התבקש להתייחס למידע לפיו משפחת גרמזיאן התעניינה בעבר ברכישת מנופים.
במהלך עדותו התעניין השופט רוזן לגבי השכלתו של פיליפ. "עשיתי תואר שני ב-NYU בניויורק. הייתי קצין בחיל האוויר ונסעתי ללמוד שם", אמר פיליפ. אלא שבתשובה לפניית "ידיעות אחרונות" נמסר מ-NYU כי "מבדיקה ברשומות האוניברסיטה עולה כי אין אדם בשם יאיר פיליפ שלמד או קיבל תואר מ-NYU.
שלשום בערב התקשרנו לפיליפ וביקשנו לקבל את תגובתו לנושא. הוא טען שלמד ב-NYU בשנת 1990 ושבידיו תעודה שאותה הוא יכול לשלוח בפקס, אולם נכון לירידת הגיליון לדפוס אתמול בערב הפקס לא הגיע, ומאז שלשום פיליפ הפסיק לענות לטלפונים ולסמסים רבים שנשלחו אליו.
ההתנהלות התמוהה סביב התואר של פיליפ לא מסתכמת רק בעדותו בבית המשפט. באתר אינטרנט של חברה שלו בשם Y-Philip שעסקה במיזמי נפט וגז, השמיט משום מה פיליפ את התואר ב- NYU ותיאר את עצמו כמי שהשלים את לימודיו בשנת 1990 באוניברסיטת חיפה, שם התמחה בשיווק. כשנשאל פיליפ לגבי נושא זה שלשום הוא הבהיר כי לא מדובר בתואר ראשון, אלא בלימודי תעודה, וכי לא מדובר בשיווק אלא במינהל עסקים.
מגרסתו של פיליפ עולות גם שאלות לגבי לוחות הזמנים. לא ברור כיצד למד לתואר שני ב-NYU בשנת 1990 כאשר באותה שנה ממש לדבריו סיים לימודי תעודה, ולא היה לו אפילו תואר ראשון.
גרסה במחלוקת
אין זו הפעם הראשונה שבה עולות שאלות לגבי גרסאות שאותן משמיע פיליפ בבית המשפט. כך לדוגמה, ב-2005 מתח בית המשפט ביקורת חריפה על גרסה שהשמיע פיליפ, וקבע כי "חבל שמצבו הכלכלי של פיליפ" באותה תקופה הביא אותו להשמיע אותה.
אותה תביעה עסקה בהלוואה בסך 150 אלף דולר שניתנה לפיליפ על ידי איש עסקים בשם גדי עשת. פיליפ טען כי עשת גרם לו נזקים רבים, אולם הוא הוקלט על ידי עשת כשהוא מספר שהסיבה האמיתית לכך שלא החזיר את הכסף היא חובות שבהם היה נתון באותה תקופה: "את הכסף שקיבלתי ממך הכנסתי לבנק הפועלים כי היה לי שם חוב ולא יכולתי להוציא את ה... לא יכולתי להשתחרר מזה... ה-630 אלף שקל שלך נמצאים טבין ותקילין.... אני צריך לפתוח את חשבון הבנק כדי שאני אשחרר את הביטחונות שלי, ברגע שזה משתחרר אתה מקבל דקה אחרי את הכסף", אמר פיליפ בהקלטה. בית המשפט קבע כי "מדברי פיליפ באותן שיחות עולה כי הוא במצוקה כלכלית. צר לי שמצוקתו הביאה אותו להתנער מחבותו להשיב הכסף, תוך כדי ניהול הליכים במשך 4 שנים שכל מלחמתו מנוגדת למסמכים עליהם חתם, לדבריו בשיחות שתומללו ולהתנהגותו בעת התרחשות הדברים".
מתברר כי השימוש בתירוצים של בעיות כלכליות כדי לא לשלם חובות מלווה את פיליפ בעוד סיפורים, בין היתר בפסק דין שניתן לפני כחודש בתביעה על סך 150 אלף שקל שהגיש מהנדס בשם רוני שוויצר נגד חברת "דרכיה" השייכת לפיליפ ועוסקת בבניית תשתיות.
בתביעה טען שוויצר כי פיליפ הזמין אותו באוגוסט 2013 לשיחה שבה הודיע לו כי כלכלית הוא לא יכול להמשיך להעסיק אותו. החברה של פיליפ טענה כי הפסיקה את התשלום לשוויצר לאחר שללא הודעה מוקדמת הוא הפסיק להגיע לעבודה בפרויקט (סלילת נתיב שלישי בין מחלף חולות לאשדוד), אולם פיליפ עצמו לא הגיש תצהיר בנושא לבית המשפט.
בית המשפט קבע כי "קיים צל כבד על התנהלותה וכוונותיה" של החברה של פיליפ, וכי היא החליטה "באורח מלאכותי לייצר גרסה אודות נטישת החברה של שוויצר את העבודה (משום שהחברה של פיליפ) לא יכולה הייתה כלכלית, שמא לא השתלם לה "להמשיך להעסיק" את החברה של שוויצר.
בדיון המשפטי ניסה פיליפ להסיר עיקולים שהוטלו על החברה שלו וטען כי "חברה במצב המתואר בתצהיר של שוויצר (התובע - צ"ש) בעליה אינו הבעלים של יגואר שמחירה כמעט מיליון שקל ואשתו לא נוהגת בג'יפ לקסוס שמחירה כמעט זהה, ואף אין מתגוררים בעליה בווילה רחבת ידיים בקריית מוצקין".
עורכי דינו של התובע טענו כי העושר של בעלי החברה לא מעיד על מצבה, וכי לא ברור אם המכוניות והבית ממושכנים. מבדיקת "ידיעות אחרונות" עולה כי המכוניות אכן ממושכנות.
יאיר פיליפ אמר אתמול בתגובה: "הדברים כפי שהוצגו בכתבה אינם מדויקים ומגמתיים".