$
בארץ

המלצות הוועדה לעידוד השקעות הון יוגשו רק אחרי הבחירות

חברי הוועדה שהוקמה על ידי שר האוצר לשעבר לפיד לבחינת החוק לעידוד השקעות הון, מסכימים על רוב ההמלצות. המחלוקת העקרונית שנותרה, שנוגעת להטבות המס שמקבלות חברות ענק כמו טבע, אינטל וכיל, תיאלץ לחכות עד להכרעתו של שר האוצר הבא

עמרי מילמן 11:4412.02.15

המלצות הוועדה לבחינת החוק לעידוד השקעות הון יוגשו רק לאחר שתיבחר הממשלה החדשה וימונה שר אוצר, כך נודע ל"כלכליסט". זאת על אף שעבודת הוועדה הסתיימה ובימים אלה נותר לחבריה רק להעיר הערות אחרונות לטיוטה הסופית שהעבירה מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, שעומדת בראשה.

 

 

הוועדה הוקמה ע"י שר האוצר לשעבר יאיר לפיד בסוף 2013 לאור ביקורת ציבורית שהתעוררה לאחר פרסום היקף הטבות המס שניתנו במסגרת החוק לחברות הגדולות. בעוד שסך היקף ההטבות שניתן ב־2011 עמד על כ־7.2 מיליארד שקל, 4.2 מיליארד שקל מתוכם ניתנו לארבע חברות ענק: טבע, אינטל, כיל וצ'ק פוינט. הטבות אלה ניתנו מתוקף החוק הקודם ששונה ב־2011. הוועדה מונתה על מנת לבחון את החוק ואת ההיקף ההטבות שניתנות לחברות הגדולות במסגרתו.

 

 

יוג'ין קנדל יוג'ין קנדל צילום: חן גלילי

 

בשבוע שעבר הוועדה קיימה פגישה שהוגדרה כישורת האחרונה. על פיה, סביב רוב המלצות הוועדה שוררת הסכמה, אבל סביב הסוגייה המהותית ביותר, זו שהביאה אותה להתכנס מלכתחילה – מתן הטבות לחברות גדולות שהכנסותיהן לצורכי מס עולות על 400 מיליון שקל – נותרה מחלוקת עקרונית: אנדורן מתכוונת להמליץ על גידור ההטבה עבור חברות גדולות כאשר היקף ההטבה שמתקבלת מהמדינה גבוה מעלות השכר הכוללת שמשלמת החברה לעובדים. אנדורן רוצה שהטבת המס תהייה כרוכה באקטיביות מצד החברות שיידרשו להציג תכנית עסקית שתצדיק את ההטבה ותכלול יעדים תוספתיים כמו משרות איכותיות מעל גובה שכר מסוים, מיקוד בענפים שהממשלה תחליט שהיא רוצה לתעדף וגידול בעובדים.

 

 

לעמדתה של אנדורן מתנגדים יתר חברי הוועדה, ובעיקר מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג וראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל שסבורים שההתייחסות לשיעורי המס הנמוכים כ"הטבות" אינה נכונה וכלל לא ניתן להתייחס ל־7.2 מיליארד שקל שניתנו כהטבות מס בתור הפסד של הכנסות, שכן אילולא ניתנו אותן הטבות החברות לא היו מגיעותלכאן מלכתחילה והמדינה היתה מפסידה הכנסות ממסים. מחלוקת זו מנעה מהוועדה להגיש מסקנות והמלצות עד עתה.

מעבר למחלוקת העקרונית הזו, הסכימו חברי הוועדה להמליץ באופן גורף על שלא לשנות את שיעורי המס לחברות שעומדות בתנאי החוק (כלומר 9% מס בפריפריה ו־16% מס עבור עסקים במרכז, או 8% ו־5% לחברות במסלול מועדף מיוחד שכיום רק אינטל נמצאת בו), ועל הגמשת המסלול המועדף כך שחברות שהכנסותיהן נמוכות מ־1.5 מיליארד שקל יוכלו להצטרף אליו.

 

עוד החליטה הוועדה להמליץ לממשלה לבצע פעילות פרו־אקטיבית ולהקים צוות שיורכב מגורמים במשרד הכלכלה, האוצר ורשות המסים, שיחפש חברות שמתאימות לפעול בישראל וירכז בידיו את הסמכויות להעניק להן הטבות מס. כמו כן, ממליצה הוועדה על הוראת שעה שתעודד חברות להביא קניין רוחני שרשום בחו"ל לישראל, כך שהטבות המס יחולו גם על קניין שפותח מחוץ לארץ.

 

המחלוקת העקרונית של הוועדה תוכרע בסופו של דבר על ידי שר האוצר הבא, שיחליט בנושא על פי תפיסת עולמו הכלכלית ועל פי המחוייבויות הפוליטיות שלו.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש אומר בתגובה: "עמדתנו היא חד משמעית - אין לבצע שינויים בחוק. החוק הנו כלי מרכזי במשיכת השקעות של ישראלים וזרים בתעשייה הישראלית ועל כן יש להגן עליו. לצערנו בשנים האחרונות ישנה ירידה חדה בהקמת מפעלי תעשייה בישראל, בשל חוסר יכולת לתכנן השקעות. זאת בין היתר בשל חוסר וודאות רגולטורית וחוסר יציבות בחוק לעידוד השקעות הון, שעבר בשנים האחרונות שינויים תכופים. על כן אנו מבקשים לשמור על יציבות החוק הקיים - רק כך נמנע אובדן אמון של משקיעים במדיניות הממשלה ונשדר יציבות רגולטורית".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x