שמאל, ימין, שמאל: כך נראה סדר היום הכלכלי של המפלגות
פרויקט מיוחד: פנינו לכל המפלגות בשאלות כלכליות זהות, במטרה לפרק את חומת הסיסמאות וההבטחות של מערכת הבחירות. כשסידרנו את התשובות מימין לשמאל התברר שאפילו נפתלי בנט יודע להיות שמאלני, ושליהדות התורה ולמרצ יש הרבה במשותף, לפחות מבחינה כלכלית. ומי לא חשים שהם חייבים דין וחשבון לציבור? הליכוד, ש"ס וישראל ביתנו
בשורה התחתונה: למעט יהדות התורה, כל המפלגות שהשיבו לשאלון של "כלכליסט" מתנגדות להכנסת ניתוחים פרטיים בתשלום (שר״פ) למערכת הבריאות הציבורית ומבטיחות הרים וגבעות (כלומר, מלא כסף) לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית. אם זה רק היה כל כך פשוט. בפועל, ועדת גרמן ישבה שנה שלמה על המדוכה מבלי שהגיעה למודל ברור שיקבע כיצד מוסיפים כסף למערכת הבריאות הציבורית וכיצד מקצרים את התורים – מבלי שהכסף פשוט יזרום לכיסי הרופאים הבכירים ותו לא.
- האם ראשי המפלגות תומכים בהעלאת גיל הפרישה?
- מי הח"כ הכי מוערך ומי צריך להיות שר האוצר
- פרשנות: דרושים פוליטיקאים אמיצים
בשורה התחתונה: המחנה הציוני והבית היהודי התחמקו מתשובה לשאלה זו. כל היתר נעים על הסקאלה שבין רוצים להגביל את שכר הבכירים לבין רוצים להיכנס באמ־אמא של שכר בכירים. בפועל, קשה להאמין שהמנהלים הבכירים מתרגשים מההצהרות האלו. בשנים האחרונות יוזמות שכר הבכירים התנהלו בעצלתיים ובסופו של דבר התגלגלו לכדי חוק שרק העצים את הבעיה, ושלמעשה נתן למנהלי גופי הפנסיה תמריץ לאשר אחד לשני שכר גבוה מאוד.
בשורה התחתונה: בלי יוצא מן הכלל, כל המפלגות שהשיבו לשאלה הזו ענו כי הן בעד התייעלות משמעותית בתקציב הביטחון, לרבות בנושא הפנסיה התקציבית. בפועל, ההכרעה בעניין שמורה לראש הממשלה וליכולת שלו לעמוד מול לחצי המערכת. אם נפתלי בנט יהיה שר הביטחון, יהיה מעניין לראות אם אכן יוביל מהלך לייעול המערכת כפי שהוא מצהיר כאן שצריך לבצע.
בשורה התחתונה: למעט מרצ, המפלגות שוללות את הטענה לקיומה של בועת נדל״ן בישראל. כולן כמובן מסכימות עם קיומו של משבר אמיתי בתחום וכולן מציגות את הידוע, ולפיו הבעיה המרכזית היא המחסור בהיצע. הפתרונות במקרה זה הם לא פתרונות קסם וידועים לכולם: יצירת מלאי תכנוני תוך ״האצת תהליכים״ (ביטוי בו הפוליטיקאים מרבים להשתמש אך השאלה איך הדברים ייעשו בפועל). רובם מתייחסים לרשות מקרקעי ישראל כגוף הזקוק לטיפול בין אם בפירוקו, ביצירת תחרות לו או בהחלה של רפורמה כלשהי עליו. ורק לפיד ממשיך להתעקש על מע״מ 0 לזוגות צעירים רוכשי דירה ראשונה.
בשורה התחתונה: מע״מ 0 על מזון, בנקאות, תמיכה ביצרנים קטנים ו״הסרת חסמים״ באופן כללי בשוק, כך כמו בדיור גם במאבק ביוקר המחיה, נדמה שהתשובות ל״מה צריך לעשות״ ידועות ודומות אצל כלל המפלגות. ״הבית היהודי״ ו״יש עתיד״ מציגים למעשה צעדים שכבר ניסו ליישמם בקדנציה האחרונה, המחנה הציוני מציע תכנית רחבה וכולל שנוגעת לתחומים רבים. השאלה, כמו במקרים אחרים, היא כנראה לא מה כולם יודעים שצריך לעשות אלא מי יהיה זה שגם יצליח לבצע.
בשורה התחתונה: כל המפלגות מתנגדות להעלאת מסים, חלקן תומך בהעלאה נקודתית (מרצ, יהדות התורה) ל"עשירים". גם אם זה צודק – השאלה אם זה בכלל ישים. לעומת זאת, מרבית המפלגות תומכות בהורדה, למעשה, כמעט כולן תומכות במע"מ 0 על מוצרי מזון מפוקח – למרות שמדובר בהטבת מע"מ שהוגדרה ככישלון בעיני העולם – כי זה מצטייר נהדר. אם יצליחו המפלגות ברפורמות המרשימות שהן מציעות, אולי באמת יוכלו להתמודד עם אי העלאת המסים. אך בהנחה שלא נראה מהפכות גדולות בשנה הקרובה, נראה אחת משתי אפשרויות: מפלגות שלא עמדו במילתן או מפלגות שמוליכות אותנו לפי תהום תקציבי.