ארדן וכץ ראש בראש על האוצר
שני השרים הבכירים נאבקים כבר עכשיו על תואר המועמד לשר האוצר. נתניהו משקיף מהצד. בכל מקרה גם אם ירכיב את הממשלה הבאה הוא צפוי להעדיף לשמור את תיק הביטחון בליכוד
קרב איתנים מתחולל בליכוד, והמטרה היא לשכת שר האוצר. המתחרים העיקריים הם השרים ישראל כץ וגלעד ארדן. מאחוריהם משתרכים גם השרים יובל שטייניץ וסילבן שלום, אבל בתוך הליכוד כבר ברור איפה מתרחש הקרב האמיתי. השניים סימנו את משרד האוצר כתחנה הבאה שבה היו רוצים לראות את עצמם, והבעיה היחידה שלהם היא ראש הממשלה בנימין נתניהו. נתניהו מודע ליריבות העזה אך בוחר לפי שעה לשבת על הגדר ולא לעסוק באחת הסוגיות שיכולות לסבך אותו יותר מכל בתוך המפלגה. זה כמובן רק מעצים את המאבק על הכיסא העתידי.
כמעט כל המפלגות פרשו את משנתן בתחום הכלכלי ודמויות בולטות מתוכן סימנו את משרד האוצר כיעד: כך עשה המחנה הציוני כשהביא את פרופ׳ מנואל טרכטנברג, כך עושה משה כחלון, וגם יאיר לפיד מבסס את קמפיין הבחירות שלו על מסלול המירוצים שעבר, ושבו היה רוצה להמשיך, באוצר.
אבל גם אם תוכנית כלכלית או מצע הם עניין שולי בעיני ראש הממשלה, הרי שאי אפשר להתעלם מהעובדה שנתניהו בחר שלא לסמן ציבורית את מועמד הליכוד למשרד הכלכלי הבכיר ביותר. ולא שחסרים קופצים על ההזדמנות. מיד לאחר שפוטר שר האוצר הקודם לפיד, היה משוכנע שר התחבורה ישראל כץ כי הוא הבא בתור. הוא ראה את עצמו כשר הבכיר ביותר, שרשם קילומטראז׳ גבוה בתחום הכלכלי, ובדרכו גם שורה של רפורמות שהיו אמורות להביא אותו בקלילות למשרד האוצר. שמועות לא מבוססות דיברו גם על הבטחה שקיבל כץ מנתניהו. אלא שההבטחה, אם ניתנה - וכנראה לא ניתנה מעולם במפורש - הלכה והתמסמסה על רקע הפריימריז המתקרבים.
כוח או יצירתיות
נתניהו לא נתן לכץ את מבוקשו משום שידע שהדבר יגרום לו לתסבוכת מול מוקד כוח אחר בליכוד - גלעד ארדן. ארדן, שהתברג במקום הראשון אחרי נתניהו בפריימריז, נהנה מתמיכה רחבה גם במפלגה וגם בציבור הרחב. אולי זה גילו הצעיר, וגם הרפורמה שהוביל ברשות השידור לא הזיקה לתדמית. כך או כך, אחרי שכמעט נשלח לכהן כשגריר ישראל באו״ם ובתפנית של הרגע האחרון נחת במשרד הפנים, ארדן - זה כבר ברור - מכוון הכי גבוה שאפשר בממשלה הבאה. והכי גבוה כרגע זה משרד האוצר.
״הקרב בין כץ לארדן זה קרב בין הישן לחדש ובין הבולדוזר ליצירתי״, אמר אתמול איש ליכוד שמעורה היטב בנעשה בתוככי המפלגה. ״כץ אדם מאוד כוחני, והקבלות שיש לו נובעות לא פעם מהעובדה הזו. אבל ארדן מקורי, יצירתי. השאלה היא מה נכון יותר למשרד האוצר. צריך לזכור שכוח הוא עניין חשוב כשמתמודדים עם פקידות חזקה כמו זו שיש שם״, אמר הגורם.
תפישות העולם של השניים שונות, אף ששניהם רואים בבעיית הדיור את הנושא הבוער ביותר.
בין תחרות לרגולציה
ארדן חנך את לשכת שר הפנים רק לפני כמה חודשים, אך מאז כבר מדבר בפורומים שונים על מהפכות שבכוונתו לקדם בתחום הדיור, בין אם כשר הפנים כרגע ובין אם כשר אוצר בעתיד. בראש מעייניו טיפול בנושא ההתחדשות העירונית - ארדן רואה חשיבות בטיפוח הקיים לעומת בנייה חדשה. בעניין זה מתכנן ארדן לקדם תוכנית תמריצים ליזמים ברחבי הארץ שתעודד חיזוק מבנים ותוספת יחידות דיור גם מחוץ לאזורי הביקוש. . תוכנית אחרת שנשקלת בימים אלה בסביבת ארדן, וגם בעניינה התבטא לאחרונה, היא החזרת ״מענקי המקום״ - מענק כספי לזוגות יוצאי צבא שרוכשים דירה ראשונה בפריפריה בעלות של כחצי מיליארד שקל בשנה.
לתפישתו של כץ, על פי מקורביו, גם בדיור מילת המפתח היא תחרות. בין הרעיונות שהתגלגלו בחודשים האחרונים בשיחות סגורות בעניין,היו הקמת שתי חברות מתחרות במינהל מקרקעי ישראל שיתחרו ביניהן על שיווק קרקעות, ולאחר מכן פתיחת השוק לתחרות של חברות יזמות בינלאומיות, שיתחרו על אזורים שהמדינה תסמן מראש.
אם זה תלוי בכץ - הוא יקדם עד כמה שניתן שוק חופשי, לא יעלה מסים, יעודד תחרות ויפרק מונופולים. בסביבתו לועגים להבטחות משה כחלון ״לפרק את מנהל מקרקעי ישראל״ ואומרים שמדובר בהבטחת בחירות שמימושה, אם בכלל, עשוי לארוך שנים.
תפישת עולמו הכלכלית של ארדן מורכבת מעט יותר. הוא רואה את נחיצותם הגבוהה של רגולטורים ופיקוח בתחומים מרכזיים שונים במשק, ולמשל כפי שבאה לידי ביטוי בקידום הרפורמה בתחום התקשורת הקווית שיוצאת לדרך בימים אלה. מי שמכיר את חשיבתו הכלכלית יודע להצביע על שורה של נושאים שעליהם ארדן היה שמח להסתער במשרד האוצר, בהם גם טיפול בריכוזיות הבנקים ושורה של צעדי הסרת חסמים בנוגע ליוקר המחיה. כשר תקשורת בחן את נושא הסרת החסמים בשוק הבנקאות המסחרית. ארדן מעוניין לפעול להקמת תשתית מחשוב על חשבון המדינה שתשמש שחקנים חדשים שירצו להיכנס לשוק הבנקאות.
נתניהו ואנשי הרקע
נתניהו מזהה בארדן את פוטנציאל האהדה הציבורית ולא בכדי משתמש בו מטה ההסברה של הליכוד כראש חץ הדוברים בקמפיין. אי אפשר לפספס את ארדן בין אולפני הטלוויזיה והרדיו, וגורם בליכוד היה עד לאחרונה לשיחה בין ארדן לראש מטה ההסברה ניר חפץ, במהלכה לאחר שנשלח ארדן לעוד משימת הגנה על נתניהו, אמר השר לחפץ כי הוא מקווה שנתניהו יזכור לו את הפעילות הזו גם לאחר הבחירות.
וככל שמועד הבחירות מתקרב, הגזרה בין כץ לארדן הולכת ומתחממת ובשעה שבסביבתו של שר הפנים רואים בו מועמד טבעי לאוצר, בסביבתו של שר התחבורה משוכנעים שלארדן אין שום סיכוי לקבל את התיק לפני כץ עצמו. בזמן שבסביבת האחד זוקפים לזכותו את המיקום הראשון בפריימריז, האהדה הציבורית והעשייה, בסביבת האחר מונים את הוותק, ה״בולדוזריות״ והניסיון.
וברקע ישנם כאמור את השרים יובל שטייניץ שכיהן בעבר כשר אוצר ועשוי להיות מועמד לתפקיד ־ אף שגורמים בליכוד מדברים על להיטות פחותה שהוא מפגין לעניין, וכן השר סילבן שלום שהעניין שלו בתיק מתגמד כנראה למול היריבות הברורה בין כץ לארדן.
״המאבק בין ארדן וכץ גלוי וברור בליכוד וכולל איומים על ביבי משני הצדדים. אבל ביבי פחדן והוא לא רוצה להחליט כי הוא לא מעוניין להסתכסך. שניהם חשובים לו מאוד. אם את שואלת בכירים בליכוד שמכירים את הראש של נתניהו, אז אם הליכוד ירכיב את הממשלה האוצר לא יישאר אצלנו. נתניהו ישמור את הביטחון אצלו וירחיק ממנו את תיק הנפץ הזה ששני השרים הבכירים שלו כל כך רוצים״, מנבא גורם פוליטי בכיר, שמעריך שסיכוייהם של כחלון או של נפתלי בנט להגיע ללשכת שר האוצר גבוהים יותר מאשר של שני השרים שרוצים יותר מכל את השאלטר על כספי המדינה.