$
בארץ

פרסום ראשון

ההסכם לפירוק המונופול לא סגור: המדינה תקיים סבב שיחות נוסף מול החברות

השיחות ייערכו בנפרד מול נובל אנרג'י ומול בכירי דלק במטרה להביא הצעה מוסכמת שתוכל לקבל את אישור הרגולציה, ואז לעבור במהלך שבוע הבא לאישור ממשלה

ליאור גוטמן 20:0218.02.15
הצוות הבין-משרדי למציאת פתרון למונופול הגז מתכנן סבב פגישות נוסף מול נובל אנרג'י ודלק כדי "לסגור פינות אחרונות" בניסיון להגדיר מחדש את מבנה משק הגז, כך נודע ל"כלכליסט". זאת לאחר שהודיעו מוקדם יותר היום (ד') כי המתווה לפירוק מונופול הגז מגובש וכי יציגו אותו לחברות הגז. השיחות ייערכו בנפרד מול נובל אנרג'י ומול בכירי דלק מחר (ה') או ביום ראשון הקרוב, זאת במטרה להביא הצעה מוסכמת שתוכל לקבל את אישור הרגולציה, ואז לעבור במהלך שבוע הבא לאישור ממשלה שתאמץ לכאורה את המלצות הרגולציה החדשה.

 

דלק מחזיקה כיום 31.25% במאגר תמר (באמצעות חלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר שפועלות תחת קבוצת דלק) נובל מחזיקה 36% מהמאגר. לפי המתווה שהוצג היום, המדינה מציעה שדלק תצא לגמרי מאחזקתה במאגר, או שתדלל את אחזקותיה לרמה חד-ספרתית. כמו כן מוצע שנובל אנרג'י תדלל את אחזקתה במאגר לרמה שלא ידועה. בנוסף, המטרה היא ליצור עד שנת 2020 חמישה משווקים של גז טבעי. השיווק ממאגר תמר לישראל יתבצע רק על ידי ישראמקו - זה המשווק הראשון. לגבי לווייתן, המדינה מציעה שיווק בנפרד, כל אחד ביחס לאחזקות שלו - דלק, רציו ונובל - זה עוד שלושה משווקים חדשים. מאגרי הגז כריש ותנין יימכרו לצד ג' - וזה המשווק החמישי.

 

למרבה ההפתעה, המדינה נשמעה היום כאילו היא עובדת אצל יזמי הגז, זאת תוך הפלגה בשבחי מכירת הגז למצרים, ירדן או לקוחות אחרים בסביבה, תוך הדגשת הנקודה שיש מזכרי הבנות שאו-טו-טו יהפכו לחוזים. הצוות הבין משרדי - אוצר, אנרגיה, הגבלים עסקיים, לשכת רה"מ - מודה שהוא מכיר בחשיבות הגיאופוליטית שנלווית למכירת גז למדינות שכנות, וגם אם מישהו טען היום שהיה אפשר לעשות הכל אחרת, אף משרד ממשלתי לא מוכן לקחת על עצמו את האחריות שמאגר "לוויתן" יישאר באדמה.

 

רה"מ בנימין נתניהו ושר האנרגיה סילבן שלום רה"מ בנימין נתניהו ושר האנרגיה סילבן שלום צילום: אוראל כהן קובי גדעון

 

האינטרס של המדינה אינו פוליטי גרידא - ועדת ששינסקי הראשונה, שהמלצותיה אושרו במרץ 2011 בכנסת, קבעה רף מיסוי של 62% מהמכירה, ולכן בחברות הגז ההערכה היא שפיתוח מאגר לוויתן והפעלתו המסחרית יגלגל לקופת המדינה כמיליארד שקל לחודש. לפיכך, התמחור שייקבע לחוזי הגז (סביב 5 עד 5.5 דולר ליחידת אנרגיה) אינו נמוך מדי, אחרת היזמים יטענו לחוסר כדאיות כלכלית מצד אחד והמדינה תפסיד מיליארדי שקלים של מיסוי מצד שני. חלק מאנשי הצוות הודו היום ש"אף אחד לא רוצה להשאיר את הגז מתחת לאדמה" גם אם בסיטואציה אחרת הם היו מקשיחים את עמדתם עוד יותר.

 

סבב השיחות שנוהל היום פוצל כך שמי שישבה ראשונה מול הצוות הבין משרדי הייתה נובל אנרג'י. סבב זה נגמר בטונים צורמים, כיוון שהמדינה מתעקשת שנובל תדלל בצורה כזו או אחרת את אחזקותיה (36%) במאגר "תמר". עדיין לא ברור בכמה תדלל את האחזקות. הדבר תלוי בחוזי היצוא ובשיחות מול נובל. אצל דלק המצב יותר פשוט, פרט למחלוקת שלא הסתיימה על מכירת מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין לשחקן חדש, שאמור בכלל להתחבר באופן חופשי למערכת ההולכה שתוקם למאגר לווייתן. ומתי זה יקרה? על פי ההערכות כבר עכשיו נרשם עיכוב של 3 עד 6 חודשים בפיתוח השדה, כלומר מהמחצית ראשונה של 2018 עמוק לתוך המחצית השנייה.

 

"מחטף לא חוקי שנעשה טרום בחירות"

 

בתוך כך, ח"כ שלי יחימוביץ' מסרה הערב (ד) בתגובה למתווה לפרוק מונופול שמדובר ב"מחטף לא חוקי שנעשה בטרם בחירות, אחרי שנים בהן נתניהו הסתתר מאחורי הרגולטורים. היועץ המשפטי לממשלה אסר על הממשלה להעלות את שכר המינימום, למנות את המפכ"ל או להתערב בפרס ישראל – על אחת כמה וכמה שאסור לתת לנתניהו, שעשוי ללכת הביתה עוד פחות מחודש, להתחייב על עתידה הכלכלי של המדינה לעשרות שנים."

 

לתפיסת יחימוביץ', "מתווה הפשרה שהוצג היום לאחר לחצי חברות הגז, בעידודו של נתניהו, הוא מחטף לא חוקי שנעשה טרום בחירות. במשך שנים נתניהו העדיף להסתתר מאחורי הרגולטורים ולהותיר אותם לבד מול טייקוני הגז. עכשיו כשהאינטרסים של תשובה בסכנה פתאום נתניהו נזכר להתערב, אבל חודש לפני הבחירות ההתערבות הזו אינה לגיטימית. זו החלטה בעלת משמעויות אדירות, שתעצב את פני המשק לעשרות שנים, ונתניהו מנסה להגניב אותה בדלת האחורית בדקה האחרונה לפני הבחירות. שש שנים הוא לא נקף אצבע ולא עשה דבר בשוק הגז – לא יקרה כלום אם הוא ימתין חודש נוסף, ובניגוד למצג השווא של חברות הגז, אין כל דחיפות לקבל את ההחלטה באופן מיידי. במידה והיועץ לא יתערב – אעתור לבג"ץ"

 

בהתייחסה למתווה שפורסם אמרה ש"מדובר במתווה חלקי ולא מספק, שלא יוריד את מחירי הגז המונופוליסטיים ולא יוזיל את יוקר המחייה. לצד פירוק המונופול יש לפתוח את חוזי תמר ולהטיל פיקוח על המחירים, כדי להבטיח שרווחי הגז יגיעו גם לציבור."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x