סקר משרד הבריאות: כצפוי - עדיף להתאשפז בבתי החולים הגדולים
את הציונים הגבוהים יחסית קיבלו מהמטופלים בעיקר איכילוב, שיבא, רמב"ם ובילינסון; ברזילי קיבל את הציונים הנמוכים ביותר בכמעט כל קטגוריה; בחלק מבתי החולים עד 20% מהמטופלים דיווחו כי ישנו במסדרון
אם להתאשפז בבית חולים, כדאי לעשות זאת באחד מהמרכזים הגדולים ולא בתי החולים הקטנים, כך עולה מסקר ראשון שערך משרד הבריאות בקרב מטופלים בבית החולים. בתי החולים שנחשבים למרכזי על כמו איכילוב, שיבא, רמב"ם ובילינסון (המרכז הרפואי רבין) קיבלו את הציונים הגבוהים ביותר בסקר שביעות הרצון שערך לראשונה משרד הבריאות בקרב המטופלים.
- המדינה לא הקצתה משאבים, בתי החולים בתפוסה קיצונית
- מנהלי בתי החולים מאיימים: ללא 600 מיליון שקל לא נוכל להמשיך ולנתח
- אושר מינוי דומיניסיני לראש רשות האשפוז
רק בית חולים גדול אחד, סורוקה, קיבל ציונים נמוכים יחסית ושביעות הרצון הכללית בו עמדה על 72%, לעומת 77%-81% בשאר בתי החולים הגדולים. בבית החולים שבה נרשמה ביעות הרצון הגדולה ביותר היה דווקא בית החולים הקטן מעייני הישועה בבני ברק, שם נרשמה שביעות רצון של 88%.
הסקר מאפשר בפעם הראשונה לבצע השוואה בין בתי החולים בשורה של מדדי שביעות רצון מאיכות הטיפול, אם כי בפועל אין כמעט אפשרות בחירה למטופלים היכן לבצע את הטיפול שהם צריכים. ברוב המקרים, במיוחד בפריפריה שם מבחר בתי החולים קטן יותר מהמרכז, קופת החולים שולחת את המטופל לבית החולים הקרוב ביותר או כזה שיש לו איתה הסדרים כספיים שמתמרצים את הקופה לשלוח דווקא אליו.
רוב המטופלים היו מאד מרוצים מטיפול האחיות
סקרים מסוג זה נערכים בתדירות של אחת לשנה במדינות החברות ב-OECD, ולראשונה הוא נערך גם בישראל. בסקר נשאלו 11,098 מטופלים ששהו יותר מיומיים באחד מתי החולים במהלך המחצית השנייה של 2014. הסקר נערך לאחר שהמטופל כבר חזר לביתו, ולא מן הנמנע כי אם היה נערך בעודו שוהה בבית החולים התוצאות היו שונות לחלוטין. כמו כן, הסקר לא התייחס לשביעות הרצון עד שמגיעים למחלקה, כלומר לא נבדקו אנשים ששהו במיון בלבד או שחיכו חודשים ארוכים בביתם עד שהגיע התור שלהם לניתוח.
ככלל, בתי החולים קיבלו בסקר ציון יחסית גבוה, כולל ביחס של הצוות הרפואי. 83% מהמטופלים דיווחו על רמה גבוהה או גבוהה מאד של טיפול האחיות במחלקה וכך גם 81% מהרופאים, אם כי שביעות הרצון מהיחס האישי מהרופאים היתה מעט נמוכה יותר ועמדה על 77%. בבית חולים ברזילי רק 69% מהמטופלים הרגישו כי קיבלו יחס אישי במהלך ביקור רופאים, לעומת 87% בבית חולים העמק ו-86% בכרמל.
כ-20% מהמטופלים שרואיינו שהו במסדרון
מלבד הדירוגים של שביעות הרצון, בדו"ח שכתב משרד הבריאות בעקבות הסקר יש התייחסות ספציפית להשפעה של התנאים הפיזיים במחלקה על שביעות הרצון של המטופל. באופן חד משמעי כותבים אנשי המשרד כי "התנאים הפיסיים במחלקות הם אחת החולשות של בתי החולים" וכי למרות שהסקר נערך בחודשי הקיץ בהם לא אמורה להיות תפוסה חריגה בממחלקות, עדיין 9% מהמטופלים שרואיינו שהו במסדרון בחלק מהאשפוז או בכולו, כשבחלק מבתי החולים מספרם הגיע לקרוב ל-20%.
בתי החולים בהם התנאים הפיסיים השפיעו בצורה הגדולה ביותר על שביעות הרצון הן לרוב בתי החולים הפריפריאליים,
בהם ברזילי באשקלון, הלל יפה בחדרה, נהריה וגם בית החולים וולפסון בחולון.
בתי חולים נוספים שקיבלו ציון נמוך על תנאי האשפוז הם קפלן, השרון, לניאדו והדסה הר הצופים. לעומת זאת בקרב מטופלי בילינסון היתה שביעות רצון רבה מתנאי האשפוז (83% היו שבעי רצון) וכך גם מטופלי בני ציון והדסה עין כרם, פוריה והסקוטי.
כמו כן בצד החולשות אפשר לראות ש-30% מהמטופלים הרגישו שלא שיתפו אותם באפשרויות הטיפוליות במידה שרצו, 66% חושבים שהיו חלופות נוספות לטיפול בהם, אבל הן הוצגו רק ל-59% מהמטופלים. הסקר גם מראה שמטופלים שבחרו בבית החולים אליו יגיעו היו שבעי רצון במידה כפולה מאלו שלא בחרו בבית החולים.