בלעדי לכלכליסט
עובדי חברת החשמל הודו בקבלת טובות הנאה וחמקו ממשפט
חקירה מגובה בהקלטות העלתה כי מפקחים בחברת החשמל קיבלו כסף מזומן, וויסקי, עוגות וטובות הנאה נוספות. הפרקליטות החליטה: אין מספיק ראיות להגשת כתבי אישום
הפרקליטות לא הגישה כתבי אישום נגד עובדים בחברת החשמל שנחקרו בחשד לקבלת טובות הנאה מקבלני גיזום עצים שעליהם פיקחו, וזאת למרות ראיות לכאורה שנאספו נגדם. כך עולה מתיק החקירה בפרשת קרטל הגיזום שהגיע ל"כלכליסט".
- הסדרי טיעון בקרטל הגיזום: קנסות ועבודות שירות לנאשמים שיודו
- דירקטוריון חברת החשמל ממשיך להצטמצם: ורדה סאמט פרשה
- ההסתדרות אישרה פרישה מוקדמת של 400 עובדים קבועים של חברת החשמל
הראיות שאספו חוקרי צוות משותף ליחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) של המשטרה ולרשות ההגבלים העסקיים הבשילו ביולי 2013 להגשת כתב אישום נגד 45 קבלני גיזום על תיאום מכרזים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים מול חברת החשמל וארבע עיריות.
מחומרי החקירה עולה לכאורה שהקבלנים, שעסקו בגיזום עצים בסמוך לקווי מתח, גם העניקו לעובדים בחברת החשמל הלוואות של עשרות אלפי שקלים שלא תמיד הוחזרו ורכשו עבורם בקבוקי שתייה חריפה בחו"ל. לקבלנים היו גם התחשבנויות כספיות עם חלק מהעובדים, ובאחד המקרים קבלן רכש לבנו דירה מעובד החברה.
המפקח הודה: עיגלתי פינות
בדצמבר 2010 נחקר באזהרה מיקי דהן, מפקח גיזום מתח עליון מחוז דרום ודן בחברת החשמל, בחשד לעבירות שוחד, מרמה והרפת אמונים. החוקרים, עו"ד שני רוט מרשות ההגבלים ורפ"ק אסף ולפיש מיאח"ה, ביקשו שיספר "על כל הכספים, טובות הנאה ושווי כסף שקיבלת מקבלנים במסגרת תפקידך".
דהן: "הייתי במצוקה כספית. ביקשתי מגדליה נוריאל (עד המדינה בפרשת קרטל הגיזום, ת.ג) שילווה לי כסף. נדמה לי שמדובר ב־4,000 שקל. הוא נסע פעם לחו"ל וביקשתי ממנו שיביא לי שתייה חריפה. רציתי לשלם לו והוא לא רצה. את ה־4,000 שקל בסופו של דבר לא החזרתי לו כי הוא לא רצה לקבל את הכסף".
דהן סיפר לחוקרים כי לא היה מדובר במקרה בודד. "לפני מספר שנים, אני לא זוכר מתי, הייתי צריך כסף וביקשתי מרמי ומוטי ברזילי (שני קבלני גיזום, ת"ג). אני חושב שרמי נתן לי 11 אלף שקל ומוטי נתן לי 10,000 שקל. הכל ניתן במזומן. נדמה לי שמרמי ברזילי הלוויתי כסף בעוד הזדמנות, סכום של 10,000 שקל במזומן. לרמי ברזילי החזרתי הכל ומוטי לא הסכים לקבל כסף בחזרה".
דהן סיפר כי גם "הקבלן עופר לוי הביא לי משקאות חריפים מחו"ל, שלושה בקבוקי ויסקי J&B. גיל מיארה הביא לי בקבוק שתייה חריפה הביתה. הוא רמז לי שאם צריך הוא ייתן לי כספים. לרמי ברזילי יש קונדיטוריה באשקלון. בכל פעם שעשיתי ביקורות בקו חשמל שעובר באזור נכנסתי לשם ורמי נתן לי קפה וקופסאות עוגיות ללא תשלום".
ש: "למה השתמשת בכסף?".
דהן: "להחזרת חובות בבנק".
ש: "אתה מספר לנו על מקרים רבים בהם קיבלת כספים אסורים מקבלני גיזום וגינון וזאת מתוקף תפקידך כמפקח בחברת החשמל. האם אתה מבין שמדובר במעשה פלילי של ממש?".
דהן: "אני מבין שמה שעשיתי לא ראוי ואני מצר על כך שזה נעשה בכלל. זה נבע ממצוקה כלכלית".
דהן הודה כי "לגבי גדליה נוריאל, העובדה שהוא נתן לי כסף תמיד ישבה לי בראש. מה שעשיתי איתו זה עיגול פינות בכל הנוגע לפינוי הגזם. רמי ברזילי - תמיד ציינתי אותו לשבח מול הדרג הבכיר בחברה. סיפרתי שהוא מקצועי, אמין וישר". דהן הדגיש כי "למרות המעשים הנפשעים שעשיתי לא התכוונתי להזיק ולגרום לנזק כספי לחברת חשמל".
למרות כל אלה, התיק נגד דהן נסגר מחוסר ראיות ולא התנהל הליך משמעתי נגדו בחברת החשמל. הוא פרש ב־2012.
"קנו לו דירה באשקלון"
דהן, כך על פי ראיות נוספות בתיק, לא היה היחיד שנחשד בקבלת טובות הנאה. ב־20.7.10 האזינו החוקרים לשיחה בין שני קבלני גיזום המואשמים במעורבות בקרטל — זהר כץ וגיל מיארה. בשיחה טען מיארה כי קבלנים נתנו שוחד לאדם בשם דרור ממחוז דן של חברת החשמל. על פי תיק החקירה מדובר בדרור מוסאי, מנהל במחוז דן שהיה אחראי על קבלני גיזום ונחקר בחשד לקבלת שוחד.
מיארה: "הבנאדם שמואל זילבר (קבלן גיזום, ת.ג) היה משחד אותו לפני זה... עכשיו ארז ורמי משחדים אותו. רמי קנה לו דירה במרינה באשקלון".
כץ: "מה אתה אומר?"
מיארה: "הבנאדם עובד חברת חשמל מסתובב עם מרצדס, בחייאת ראבק".
כץ: "מה זה קנה, מה הוא מרוויח כל כך הרבה שיש לו?".
מיארה: "כן, מה? במכרז בתל אביב מרוויחים הרבה מאוד כסף, מה קרה לך. ים של כסף, ים בכמויות".
כץ: "שיהיו בריאים זה רק עניין של זמן, תאמין לי רק עניין של זמן".
מיארה: "אבל אתה יודע מה? היתה לי ישיבה עם מישהו בכיר בחברת חשמל... סיפרתי לו על אנשים משוחדים ברמות על, הוא נשאר בהלם".
מוסאי נחקר במשרדי יאח"ה בלוד בדצמבר 2010. החוקרים עימתו אותו עם טענות הקבלנים על מימון דירה במרינה באשקלון, שבה התגורר במשך כחצי שנה ועליה שילם שכירות במוזמן, וכן על כספי רכישת מרצדס ב־135 אלף שקל במזומן. מוסאי הכחיש שמדובר בכספים שקיבל מהקבלנים שעליהם פיקח ואיתם היה בקשרי חברות.
עם זאת, מוסאי סיפר לחוקרים כי מכר את דירתו בבת־ים לבנו של אחד הקבלנים שעבד עם חברת החשמל - רמי ברזילי.
ש: "אנחנו אומרים לך שקיבלת כספי שוחד מרמי ברזילי".
מוסאי: "זה לא נכון".
ש: "האם קיבלת משמואל זילבר (קבלן גיזום, ת.ג) כסף מזומן אי פעם?"
מוסאי: "בחיים לא".
ש: "שמואל זילבר אמר בחקירתו באזהרה שהוא שילם לך 10,000 שקל במזומן כדי שאתה לא תפריע לו".
מוסאי: "אין לי מושג".
בפרקליטות סגרו את התיק מחוסר ראיות והמליצו לחברת החשמל לבחון נקיטת אמצעים משמעתיים לגבי מוסאי. בסוף 2012 הודיע איקא יכין, סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת חשמל להנהלה כי מוסאי פוטר, בשל אי־דיווח על היכרותו המוקדמת וקשריו עם הקבלנים.
עדות נוספת לעבירות שוחד לכאורה בחברה הושגה באמצעות הקלטות שביצע בחשאי עד המדינה נוריאל. בפגישה שנערכה במושב בית זית ביולי 2010, שבה השתתפו חמישה קבלנים, הם הוקלטו משוחחים על זוכה מיועד במכרז, ובנוסף על תשלומי שוחד לכאורה שהם חלק מ"עלויות" הזכייה.
הקבלן מיארה: "נגיד חצי מיליון זה רק השוחד. הפעם זה הרבה, אבל נגיד רק 200 אלף שקל בשנה זה השוחד, בסדר".
עד המדינה נוריאל: "אבל המחירים שלו, פה הצמדה והכל, הוא מרוויח פה איזה 300 אלף".
מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה נמסר: "בהתאם לתשתית הראייתית הוגשו כתבי אישום, נגנזו או הועברו לטיפול במישור המשמעתי.
התיק בעניין דרור מוסאי נסגר מחוסר ראיות מספיקות. באשר למיקי דהן, על אף החלקים שצוטטו מהודעתו, הוחלט לסגור את התיק נגדו מחוסר ראיות. הוא גם לא הועמד לדין משמעתי כיוון שסיים את עבודתו בסמוך למועד החקירה".
בפרקליטות הדגישו כי במסגרת הפרשה הורשעו מספר נאשמים במתן ובקבלת שוחד. מרשות ההגבלים העסקיים נמסר כי "האישום בנוגע לעבירת השוחד מטופל על ידי הפרקליטות".
עו"ד חי הבר, בא כוחו של זהר כץ, מסר: "מדובר בכתב אישום מנופח. היינו בהליך גישור ואנו שוקלים אם לנהל הוכחות בפני בית המשפט". עו"ד אסף בנמלך, המייצג את גיל מיארה, ביקש שלא להתייחס לדברים.
חברת חשמל מסרה כי היא "פעלה ותמשיך לפעול בנחישות בכל מקרה בו מתעורר חשד לפגיעה בטוהר המידות על ידי מי מעובדיה ומגלה אפס סובלנות לכל מקרה שחיתות. אף לא אחד מן הגורמים שכנגדם הוגש כתב אישום בפרשה היה עובד חברת החשמל. החברה סיימה את העסקת דרור מוסאי למרות עמדת פרקליטות המדינה שלפיה אין די בתשתית הראייתית אשר נמצאה בעניינו כדי להעמידו לדין פלילי. לעניין העובד מיקי דהן, בשום שלב לא הובא לידיעת החברה מידע מגורם רשמי בדבר חשדות כנגדו ולראשונה נודע לחברה על דבר עדותו מפניית הכתב. מכל מקום, העובד פרש לגמלאות ולפיכך ממילא לא היתה אפשרות לנקיטה בהליך משמעתי כלשהו בעניינו".
מדרור מוסאי, מיקי דהן ורמי ברזילי לא התקבלה תגובה.