$
משפט

הפרקליטות מערערת על עונשו של לחיאני: "האינטרס הציבורי מחייב לפחות שנת מאסר"

בדיון שהתקיים הבוקר בביהמ"ש המחוזי בתל אביב טענה נציגת הפרקליטות כי: "קנס בסך 250 אלף שקל על שלוש עבירות של הפרת אמונים חריפות מעביר מסר שגוי לכל עובדי הציבור"

זוהר שחר לוי 11:2811.03.15

הפרקליטות מבקשת להחמיר את עונשו של ראש עיריית בת ים לשעבר, שלומי לחיאני, ולגזור עליו עונש מאסר של שנת מאסר בפועל: "250 אלף שקל קנס על שלוש עבירות של הפרת אמונים חריפות מעביר מסר שגוי לכל עובדי הציבור שמותר לעשות עבירה, צריך להיזהר שלא יקראו לה שוחד ועולם כמנהגו נוהג".

 

 

בדיון שהתקיים הבוקר (ד') בפני הרכב של שופטי המחוזי בתל אביב, דבורה ברלינר, ג'ורג' קרא ואסתר נחליאלי-חיאט, טענה הפרקליטות כי בית המשפט השלום שגזר את עונשו של לחיאני טעה בכך שלא נתן משקל הולם להרתעת הציבור.

 

"אני מפנה את בית המשפט לכל ראשי הערים המורשעים בימים אלה, ראש מועצת רמת השרון, ראש העיר נצרת עילית, ראש עיריית רמת גן, סגן ראש עיריית תל אביב, ראש עיריית נהריה, ראש עיריית קריית שמונה, ראש עיריית חדרה וזה לא כולל את כל אותו מצעדי של ראשי ערים שהיום עניינם עומד ותלוי בביהמ"ש, או נחקר במשרדי חקירות. בנקודת זמן כל כך קריטית האינטרס הציבורי דורש אמירה של ממש. שלא עוד, די למציאות הזו".

 

לדברי באת כוחה של הפרקליטות, עו"ד שרון כהנא, בית משפט השלום הסתפק בעניינו של לחיאני בהרתעת הציבור דרך השתת קנס. "השתת קנס על אדם שהתהדר לאורך כל הדרך שהוא בעל מיליונים. 250 אלף שקל על שלוש עבירות של הפרת אמונים חריפות מעביר מסר שגוי לכל עובדי הציבור שמותר לעשות עבירה, צריך להיזהר שלא יקראו לה שוחד ועולם כמנהגו נוהג. זה מסר הפוך למסר שבית המשפט צריך להעביר".

 

נציגת הפרקליטות התייחסה בדיון גם לשיקול נוסף שנלקח בעניינו של לחיאני להקלה בעונשו – העובדה שתרם רבות לחברה. "בית המשפט", אמרה עו"ד כהנא, "שגה כשהוא ביקש לנתק באופן מלאכותי בין לחיאני כראש עיר ובין לחיאני כאדם. אי אפשר לנתק בין מעשיו של נבחר ציבור כאדם פרטי לבין מעשיו כאיש ציבור. אדם נבחר להיות איש ציבור על בסיס הפרופיל הציבורי שלו, על בסיס סיפור חייו ותרומתו לחברה. בשעת קלקלתו של נבחר ציבור כל הזכויות שצבר במהלך השנים הופכות לקטגוריות כנגדו, וכך במיוחד כאשר מדובר באדם שלא הסתיר מעולם את הכוונות שלו להיבחר לא רק לרשות העיר, אלא למשרות בכירות יותר ברשות הציבורית".

 

לפי הפרקליטות, העובדה שלחיאני הביא עדי אופי רבים ובכירים בחברה הישראלית כדי שידברו בשבחו מתכתבת עם עמדתה שכן "הם אלה שיזכרו את מעשיו בשעה שיבקש להתקדם בעשייה הציבורית שלו".

 

"גזר הדין של בית משפט השלום", מוסיפה עו"ד כהנא, "מחזיר את החברה שלנו שנים אחורה ולא צועד בנתיב שהתווה בית המשפט העליון לפיו יש להחמיר עם השחיתות הציבורית". פרט לשנת מאסר בפועל מבקשים בפרקליטות גם להעלות את גובה הקנס שיושת על לחיאני "ובכך להעביר עונש הולם על מעשיו".

 

שלומי לחיאני בבית המשפט שלומי לחיאני בבית המשפט צילום: עמית שעל

 

סנגורו של לחיאני: "העונש שלו הוא הפרישה מהחיים הציבוריים"

 

בניגוד לעמדת המדינה, טוען סנגורו של לחיאני, עו"ד ירון קוסטליץ, כי יש לדחות את הערעור על הסף. לדבריו, הפרקליטות עתרה לבית המשפט וביקשה שהסדר הטיעון יכובד וזו הייתה עמדתה. "אם בית המשפט היה מטיל על לחיאני 6 חודשי מאסר בפועל ולא בדרך של עבודות שירות, הייתי מגיש ערעור והמדינה הייתה טוענת שיש לדחות את הערעור על הסף מן הטעם שזה בתוך ההסדר". עוד ציין הסנגור כי יש חשיבות לעודד הסדרי טיעון וההסדר בעניינו של לחיאני כלל מספר רכיבים והמדינה הייתה שבעת רצון ברכיבים רבים.

 

"לחיאני", הוסיף עו"ד קוסטליץ, "ספג כאן עונש שאחרים לא יכולים לספוג, זו הפרישה מהחיים הציבוריים. זו לא מליצה. ראינו כמה האיש תורם, כמה הוא חשוב לציבור, כמה הוא עוזר לציבור אז עונש הפרישה מהחיים הציבוריים הוא עונש כבד מאוד".

 

בתגובה לטענת הפרקליטות כי יש להוציא מסר הרתעתי ליתר נבחרי הציבור, אמר הסנגור כי מדובר בפגיעה בסיסית בלחיאני שמשתמשים בו כעונש וכאמצעי כלפי אחרים.

 

בספטמבר האחרון גזר שופט בית משפט השלום בתל אביב, בני שגיא, את עונשו של לחיאני שהורשע בעבירות של הפרת אמונים במסגרת הסדר טיעון שנחשף ב"כלכליסט".

 

שגיא גזר על לחיאני עונש מאסר של 6 חודשים שירוצו בעבודות שירות, קנס כספי של 250 אלף שקל ומאסר על תנאי של חצי שנה. בנוסף הוטל על לחיאני קלון שמשמעו הרחקה מהזירה הציבורית למשך 7 שנים. מיד לאחר גזר הדין הודיע לחיאני על פרישתו מהחיים הציבוריים. חודשיים לאחר מכן ערערה המדינה על גזר הדין לבית המשפט המחוזי בתל אביב בטענה כי העונש אינו הולם את המעשים ומקל עם לחיאני באופן חריג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x